Σήμερα θα φάμε κάτι καινούργιο!

Σήμερα θα φάμε κάτι καινούργιο!

5 βήματα για να κάνετε το παιδί σας να δοκιμάζει κάποιο καινούργιο φαγητό

Κάθε φορά που ετοιμάζετε κάτι καινούργιο για γεύμα δεινοπαθείτε μέχρι να πείσετε το μικρό σας να βάλει έστω και μια μπουκιά στο στόμα του; Μήπως δεν έχετε δοκιμάσει τους παρακάτω τρόπους

  1. Μην προσφέρετε στο παιδί σας κάτι να δοκιμάσει λέγοντάς του «δεν νομίζω να σου αρέσει» ή «μην το βλέπεις έτσι, είναι πολύ νόστιμο». Το προκαταβάλετε ή το βάζετε να σκεφτεί κάτι (π.χ. την περίεργη όψη) που πριν ίσως να μην το πρόσεχε.
  2. Πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι τα παιδιά σχεδόν πάντα σκέφτονται ότι μισούν όλα τα καινούργια πράγματα. Ωστόσο, δουλειά δική σας είναι να αγνοήσετε αυτό το γεγονός και να συνεχίσετε τις προσπάθειες.
  3. Ξεκινήστε με μικρές μερίδες, ειδικά αν πρόκειται για ψάρι ή για άλλο φαγητό που τα παιδιά το κοιτούν καχύποπτα. Είναι πολύ πιο πιθανό να δοκιμάσουν δυο – τρεις μπουκιές αντί κάτι από ένα γεμάτο πιάτο.
  4. Αποφύγετε να παρακαλάτε το μικρό σας να φάει. Αν το μικρό σας ξέρει πως θέλετε πραγματικά να σας αρέσει το φαγητό, πιθανόν να αντισταθεί ακόμα περισσότερο.
  5. Ενεργοποιήστε την πίεση από τους συνομήλικους ή μεγαλύτερα παιδιά. Αν το μικρό σας τρώει με άλλα παιδιά, ειδικά αν αυτά είναι λίγο μεγαλύτερα και τρώνε μεγαλύτερη ποικιλία φαγητών, πιθανόν θα επιθυμήσει να δοκιμάσει κάτι καινούργιο για να δείξει ότι «έχει μεγαλώσει».