Είναι τόσο αναγκαίο να αδειάζει το πιάτο του;
Πόσες φορές κι εσείς οι ίδιοι δεν έχετε ακούσει την φράση «φάε την τελευταία σου μπουκιά, είναι η δύναμή σου» ή «εάν δεν αδειάζεις το πιάτο σου δεν πρόκειται να παντρευτείς ποτέ». Πολλές! Ακριβώς επειδή οι παλαιότερες γενιές, λόγω κατοχικών συνδρόμων, είχαν εμμονή με το φαγητό. Όμως, σήμερα οι επιστήμονες συμφωνούν πως, από το να τρώει όλο του το φαγάκι, είναι πιο σημαντικό να μάθει να ελέγχει την όρεξή του και να διακρίνει τα σήματα που του στέλνει το σώμα του.
Τα καλά νέα είναι πως τα παιδιά, ήδη από την βρεφική ηλικία, έχουν έμφυτη την ικανότητα να αντιλαμβάνονται τον κορεσμό και να σταματούν όταν πραγματικά δεν χρειάζονται άλλο. Μεγαλώνοντας είναι που σταματούν να ακούν το σώμα τους και ξεκινούν να τρώνε για διαφορετικούς λόγους, κυρίως συναισθηματικής φύσης (π.χ. από βαρεμάρα, λύπη, χαρά κτλ.). Κατά συνέπεια, αντί να ζητάτε από το μικρό σας να αδειάζει το πιάτο του, μάθετέ του να προσαρμόζει την πρόσληψη τροφής στην πείνα του. Διαφορετικά, μπορεί εσείς οι ίδιοι να ωθήσετε το παιδί σας σε σημαντικά προβλήματα υγείας, όπως η παχυσαρκία.
- Μην παραφορτώνετε το πιάτο, αλλά επιλέγετε να προσφέρετε μικρές μερίδες.
- Σερβίρετε ποικιλία από διαφορετικές γεύσεις, προσέχοντας όχι μόνο να είναι υγιεινές αλλά να διατηρούν την ισορροπία ανάμεσα σε πρωτεϊνες, υδατάνθρακες, βιταμίνες κτλ.
- Δημιουργήστε σχέδια με το φαγητό, ώστε να το κάνετε πιο δελεαστικό, ειδικά εάν το νήπιό σας είναι πολύ εκλεκτικό και με δυσκολία αγγίζει το περιεχόμενο στο πιάτο του.
- Αφήστε το να εμπλακεί στην διαδικασία παραγωγής. Ακόμα κι αν σιχαίνεστε την ακαταστασία είναι σημαντικό να το αφήνετε να βοηθάει, π.χ. να ποτίζει το μποστανάκι σας ή να μαγειρεύει μαζί σας στην κουζίνα.
- Βρείτε ευφάνταστους τρόπους για να φάτε. Μπορείτε, λόγου χάρη, να ρουφήξετε την σούπα με καλαμάκι ή να διαχωρίσετε το ρύζι από το υγρό και να φάτε πρώτα το ζουμί και μετά το «πιλάφι».
- Μην μαλώνετε για το φαγητό. Θυμηθείτε πως τα παιδιά περνούν από φάσεις και ένα και μόνο γεύμα δεν δείχνει εάν τρώνε σωστά. Καλύτερα παρακολουθήστε τις διατροφικές συνήθειες μιας ολόκληρης εβδομάδας για να κατανοήσετε πόσο τρώει.
- Τέλος, μην νευριάζετε που το παιδί σας τρώει αργά και μην το πιέζετε να βιαστεί. Το να μάθει να αφιερώνει χρόνο στο φαγητό θα το βοηθήσει μεγαλώνοντας να χορταίνει κατά τη διάρκεια του γεύματος και όχι να βαρυστομαχιάζει κατόπιν επειδή έφαγε σαν «γλάρος»!
SOS Tip: «Εάν το καμάρι σας αρνείται να φάει οτιδήποτε κατά τη διάρκεια του γεύματος και μάλιστα κατ’ επανάληψη, ελέγξτε τα σνακ που του δίνετε. Αυτά παρότι είναι απαραίτητα ώστε να μην φτάσει το παιδί στο τραπέζι ξεθεωμένο από την πείνα μπορούν ταυτόχρονα να του κόψουν και την όρεξη. Αποφύγετε τα μπισκότα, τα γλυκά και τους πολλούς χυμούς και επιλέγετε ένα φρούτο, λίγο τυρί με κρακερς, μπαστουνάκια λαχανικών κτλ. Τέλος, εάν η άρνηση συνεχίζει, απευθυνθείτε οπωσδήποτε στον παιδίατρο, μιας και τα παιδιά πολλές φορές δεν τρώνε επειδή είναι άρρωστα ή κάπου πονούν (π.χ. στα δόντια). Εάν, βέβαια, παρατηρείτε πως παρά τις μικρές ποσότητες διαθέτει την απαραίτητη ενέργεια, πιθανότατα δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας.
Διαβάστε ακόμα: "Τί πάει να πει δεν θες μαμ;"-6 τρόποι που θα πείσουν ακόμα και το πιο εκλεκτικό παιδί να φάει.