Ποιες τροφές να αποφύγετε να σερβίρετε στο νήπιο και ποιες μπορείτε άφοβα να εισάγετε στο πιάτο του
*Με την συνεργασία της διαιτολόγου-διατροφολόγου, Ακριβής Μπαμπαρούτση-Αποστολίδη.
Από τη στιγμή που το μικρό σας θα περάσει στη νηπιακή ηλικία (από τους 12 μήνες και μετά) θα μπορεί να τρώει σχεδόν ό,τι σερβίρετε και στην υπόλοιπη οικογένεια, αρκεί να μην ελλοχεύει κίνδυνος πνιγμού. Πάμε να δούμε μερικά παραδείγματα του τι μπορεί πλέον να τρώει ελεύθερα, αλλά και να γνωρίσουμε κάποιους περιορισμούς, αφού κάποια πράγματα είναι καλό να αργήσουν να μπουν στο πιάτο του!
Ασφαλείς τροφές
Από τη στιγμή που το μικρό σας θα γίνει 12 μηνών μπορείτε να εισάγετε στη διατροφή του τροφές που δεν του δίνατε πριν, όπως:
- Πλήρες γάλα αγελάδας: Οι πρωτεΐνες που περιέχει το γάλα αγελάδας, μπορεί να προκαλέσουν αλλεργία, γι’ αυτό και πρέπει να αποφεύγεται από μωρά κάτω του ενός έτους. Ευτυχώς, τα περισσότερα παιδιά που παρουσιάζουν αλλεργία κατορθώνουν να την ξεπεράσουν στην ηλικία των 2 ετών περίπου. Ωστόσο, είναι σημαντικό να δίνεται βάση στην διατροφή τους ώστε να μην παρουσιάσουν έλλειψη ασβεστίου. Ακόμη , ένα βρέφος μπορεί να παρουσιάσει δυσανεξία στη λακτόζη του γάλακτος. Η λακτόζη είναι ένα ζάχαρο που βρίσκεται στο γάλα και αυτή η δυσανεξία ακολουθεί ένα παιδί, σε όλη του τη ζωή. Σε αυτές τις περιπτώσεις, δίνουμε γάλατα ελεύθερα λακτόζης.
- Μέλι: Αποτελεί ένα πολύ τρόφιμο επικίνδυνο για ένα βρέφος. Μέλι, θα πρέπει να δοθεί σε ένα νήπιο μετά το πρώτο έτος, διότι περιέχει το ClorstiriumBotulinum, το οποίο όταν καταναλώνεται από έναν τόσο ανώριμο πεπτικό σύστημα, μπορεί να προκαλέσει αλλαντίαση. Αυτή είναι μια ασθένεια που μπορεί να οδηγήσει ως και σε θάνατο. Οπότε καλό είναι τουλάχιστον πριν την ηλικία του ενός, να μη καταναλώνεται
- Φρέσκο ή βιολογικό αυγό μελάτο. . Το αυγό είναι ένα ύποπτο τρόφιμο για πιθανές αλλεργίες, αλλά και μολύνσεις όπως είναι η σαλμονέλα. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να βράζεται καλά. Από τον 7ο μήνα μπορεί να τρώει τον κρόκο και από τον 10ο και μετά μπορεί να καταναλώνει και το ασπράδι
- Μαλακό, μη παστεριωμένο τυρί, μπλε τυρί, παρμεζάνα. Τα είδη των παραπάνω τυριών προκαλούν συνήθως διάφορες μολύνσεις από Listeria monocytogenes
Τι να αποφύγετε
- Ωμά αυγά, κυρίως στη σπιτική μαγιονέζα ή σε άλλες σως. Αυτά δεν συνίστανται ούτε για εσάς αφού μπορεί, όπως είπαμε και παραπάνω να προκαλέσουν σαλμονέλα.
- Ολόκληρους ξηρούς καρπούς ή σε κομμάτια, σταφύλια, λουκάνικα, καραμέλες, τσίχλες και γενικά ότι μπορεί να του σταθεί στο λαιμό και να προκαλέσει πνιγμό. Προτιμήστε να σερβίρετε τα παραπάνω μετά τα 5.
- Επίσης αν υπάρχει ιστορικό αλλεργίας, εκζεμάτων ή άσθματος στην οικογένειά σας, ενδεχομένως να είναι καλύτερο να αποφύγετε να σερβίρετε τα αλλεργιογόνα (καρπούς, όπως σε ψωμί ολικής αλέσεως ή φυστικοβούτυρο) σε παιδιά κάτω των 3 ετών.
- Ζάχαρη. Αποφύγετε τροφές και ροφήματα που περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης για να μειώσετε τον κίνδυνο της φθοράς των δοντιών (τερηδόνα) αλλά και ανάπτυξης παχυσαρκίας. Συγκεκριμένα αραιώστε τους τυποποιημένους χυμούς (ένα μέρος χυμό, δέκα μέρη νερό) και σερβίρετε τους μόνο κατά τη διάρκεια του γεύματος και όχι σε μπιμπερό. Προσπαθήστε επίσης να αποφύγετε μπισκότα, κέικ, γλυκίσματα και δημητριακά με ζάχαρη.
- Αλάτι. Τα παιδιά ηλικίας 1 έως 3 δεν πρέπει να λαμβάνουν παραπάνω από 2g αλάτι την ημέρα, συνεπώς προσοχή στην ποσότητα αλατιού που προσθέτετε στο φαγητό ή στο πιάτο του μικρού σας. Το αλάτι, θα το βρείτε στις συσκευασίες και σαν: διτανθρακικό νάτριο, νιτρικό ή νιτρώδες η και γλουταμινικό νάτριο. Για το λόγο αυτό, καλό θα ήταν να διαβάζετε πάντα την διατροφική ετικέτα του προϊόντος , πριν το δώσετε στο παιδί σας. Αποφύγετε επίσης όλα τα αλμυρά σνακς, όπως τα πατατάκια.
- Τροφές με χαμηλά λιπαρά ή λίγες θερμίδες. Τα παιδιά σε αυτή την ηλικία χρειάζονται αρκετή ενέργεια και τροφές με πολλές θερμίδες για να αναπτυχθούν. Τα φαγητά που προορίζονται για δίαιτα είναι ακατάλληλα για τα παιδιά ενώ ενδέχεται να προκαλέσουν προβλήματα υγείας αλλά και συμπεριφοράς.
- Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες. Τροφές ολικής αλέσεως όπως λόγου χάρη μακαρόνια ολικής άλεσης, μαύρο ρύζι ή δημητριακά που περιέχουν πίτουρο εμποδίζουν το μικρό σας να απορροφήσουν όλα τα απαραίτητα για την ανάπτυξή του συστατικά και παράλληλα του δίνουν την εντύπωση ότι είναι χορτάτο χωρίς να έχει φάει αρκετά. Η μόνη τροφή από αυτή την κατηγορία που είναι ασφαλής είναι το μαύρο ψωμί.
- Άπαχο γάλα. Είναι πολύ χαμηλό σε λιπαρά αλλά και σε βιταμίνες που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη ενός νηπίου. Είναι ακατάλληλο για παιδιά κάτω των 5 ετών. Σε ειδικές περιπτώσεις, όπως υψηλή χοληστερίνη και παιδική παχυσαρκία, οι συστάσεις αλλάζουν και τροποποιείται ανάλογα και η διατροφή του παιδιού.
- Έτοιμες τροφές για ενήλικες. Αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τις σάλτσες, το παστό κρέας και το ζαμπόν. Αν βρίσκονται στο τραπέζι κατά τη διάρκεια του γεύματος, δώστε του ελάχιστη ποσότητα και προτιμήστε αυτό που έχει τη μικρότερη περιεκτικότητα σε αλάτι.
- Τσάι, καφές, κόκα κόλα. Τα παιδιά είναι πολύ ευαίσθητα στην καφεΐνη, ειδικά στις διεγερτικές και διουρητικές της ιδιότητες. Η καφεΐνη, επίσης, μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στην απορρόφηση από τον οργανισμό του ασβεστίου και ορισμένων βιταμινών.