Πώς θα μάθετε το μικρό σας να τρώει τα πάντα όταν είναι επιλεκτικό με τις υφές της τροφής;
Είναι επιλεκτικό στο φαγητό αλλά οι προτιμήσεις του δεν έχουν να κάνουν τόσο με τη γεύση όσο με την υφή του. Τι σημαίνει αυτό; Ότι πιθανόν να προτιμά τις πιο τραγανές τροφές ή αντίθετα τις πιο κρεμώδεις. Η κατάσταση αυτή είναι προσωρινή, αν το μικρό σας δεν έχει κάποιο πρόβλημα στην κατάποση της τροφής, πόνο στα δόντια ή κάποιο αισθητηριακό πρόβλημα. Ποιο διάστημα όμως είναι προσωρινό και πώς μπορείτε να το φέρετε σε επαφή με μια μεγαλύτερη γκάμα τροφών;
Δώστε του την ευκαιρία να ασχοληθεί με αισθητηριακές δραστηριότητες.Δεν φτάνει μόνο να το συμπεριλάβετε στην προετοιμασία του φαγητού, αλλά κυρίως να το φέρετε σε επαφή με τις υφές που αποφεύγει όταν τρώει. Για παράδειγμα ένα παιδί που προτιμά τις τραγανές τροφές, μπορεί να δοκιμάσει να παίξει με μαλακά υλικά, όπως πλαστελίνη ή ζύμη. Από την άλλη ένα παιδί που θέλει να τρώει πολτοποιημένες τροφές ή μαλακά φαγητά, προτείνετε να κάνει κολλάζ ή να χρωματίσει ωμά μακαρόνια ή να παίξει με βρασμένα μακαρόνια. Στόχος είναι να εξοικειωθεί με την αντίθετη υφή από αυτή που προτιμάει.
Προσαρμόστε το φαγητό στις αισθητηριακές του προτιμήσεις. Αν τρώει τις μαλακές τροφές, μπορείτε να πολτοποιήσετε σχεδόν τα πάντα, μετατρέποντάς τα σε συνοδευτικές σάλτσες ή σε συστατικά για σάντουιτς ώστε να τρώει πιο εύκολα μαζί με τον πολτό και άλλες πιο τραγανές τροφές. Μπορείτε σταδιακά να εμπλουτίζετε την κρέμα ή τη σούπα του με κομματάκια φαγητού (χωρίς όμως να κυριαρχούν αυτά) για να τα συνηθίσει. Από την άλλη αν προτιμάει κάτι τραγανό δοκιμάστε μισοβρασμένα λαχανικά με λίγη σως, ψητές αντί για βραστές πατάτες, σούπες που θα περιέχουν κομμάτια λαχανικών ή κρέατος και τραγανιστά περιεχόμενα στα σάντουιτς, μετατρέποντας σταδιακά την τροφή σε πιο μαλακή ή συνδυάζοντας κάτι τραγανό με πιο μαλακή τροφή.
Επιβραβεύστε το.Επινοήστε ένα συγκεκριμένο σύστημα επιβράβευσης, που θα περιλαμβάνει λόγου χάρη, ένα αυτοκόλλητο για κάθε φορά που θα δοκιμάζει ένα καινούργιο φαγητό, ακόμα και αν πρόκειται για μια μπουκιά. Ορίστε ένα συνολικό “βραβείο” και ένα χρονικό όριο (π.χ. μέχρι τα γενεθλιά του, μέχρι την πρωτοχρονιά) και παραμείνετε σταθεροί σε αυτό.
Δώστε του εν μέρει τον έλεγχο. Αντί να το ρωτάτε γενικά «τι θα ήθελες να φας» παρέχετε δύο ή τρεις επιλογές που είναι όλες αποδεκτές από εσάς ώστε να είστε σίγουροι ότι θα κάνει μια υγιή επιλογή. Υπενθυμίστε του επίσης ότι αρκεί να δοκιμάσει μερικές μπουκιές.
Βεβαιωθείτε ότι πεινάει αρκετά την ώρα του γεύματος.Καμιά φορά οι γονείς πιέζουν τα παιδιά τους να φάνε χωρίς εκείνα στην πραγματικότητα να πεινάνε ειδικά αν μία ή δύο ώρες πριν το γεύμα έφαγαν κάποιο snack. Επομένως δεν είναι περίεργο να αρνούνται το φαγητό.
Μικρές επιδοκιμασίες. Αν δοκιμάσει τον αρακά ή τα φασόλια τότε πείτε του ένα μπράβο! Οι μικροί έπαινοι ενθαρρύνουν παρόμοια συμπεριφορά που σταδιακά θα του γίνει συνήθεια.