Έχει χάσει την όρεξη για φαγητό;

Έχει χάσει την όρεξη για φαγητό;

Το νήπιο μπορεί να βιώσει προσωρινά απώλεια όρεξης για το φαγητό για διάφορους λόγους, αλλά σπάνια αποτελεί πρόβλημα

Προφανώς θα σας φαίνεται παράξενο έως και ανησυχητικό αν το μικρό σας, που μέχρι πρότινος απολάμβανε το φαγητό, πλέον δεν δείχνει κανένα ενδιαφέρον για το περιεχόμενο του πιάτου του. Είναι φυσιολογικό για να ένα νήπιο να χάνει την όρεξή του για το φαγητό; Πότε συμβαίνει αυτό και πότε αποτελεί πραγματικά πρόβλημα;

  • Το φαγητό δεν βρίσκεται στις προτεραιότητες ενός νηπίου γιατί πολύ απλά έχει να ασχοληθεί με πολλά άλλα ενδιαφέροντα πράγματα, όπως να παίξει με τα παιχνίδια του, να ζωγραφίσει ή να εξερευνήσει τον κόσμο γύρω του.
  • Επίσης, καθώς αρχίζει να είναι πιο ανεξάρτητο και να εκφράζει τα θέλω του, γίνεται πιο εκλεκτικό και στο θέμα του φαγητού, καθώς δεν του αρέσει πια να του λένε οι άλλοι τι να κάνει!
  • Τους πρώτους 12 μήνες της ζωής του ο ρυθμός ανάπτυξης που βιώνει είναι ραγδαίος, επομένως μετά τα πρώτα του γενέθλια οι ρυθμοί πέφτουν αρκετά. Είναι πιθανόν να χρειάζεται λιγότερη ποσότητα φαγητού, που ωστόσο θα είναι αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες του.  
  • Αν το μικρό σας περνάει από το στάδιο της αδιαφορίας για το φαγητό, μην το πιέζετε να φάει. Είναι προτιμότερο να ακολουθήσετε τη δική του όρεξη, παρέχοντας υγιεινά snacks διάφορες ώρες της ημέρας.
  • Σπάνια η προσωρινή απώλεια όρεξης για το φαγητό, μετατρέπεται σε πρόβλημα. Επαγρυπνάτε, ωστόσο, για συμπτώματα όπως σημαντική απώλεια βάρους, στομαχόπονο ή κάποιο άλλο πόνο, εμετούς, διάρροιες ή αίμα στα κόπρανα, πυρετό, βήχα κοκ.