Τα 10 φρούτα και λαχανικά που πρέπει να συμπεριλάβετε στη διατροφή της οικογένειάς σας
Ποια είναι τα top 10 φρούτα ή λαχανικά που πρέπει να περιλαμβάνετε στη διατροφή σας και στην διατροφή του παιδιού σας; Αν σας έχει ξεφύγει κάποιο από τα παρακάτω φροντίστε σήμερα κιόλας να το βάλετε στην κουζίνα σας καθώς όλα είναι πλούσια σε βιταμίνες και βοηθούν στη θωράκιση του οργανισμού σας.
- Ντομάτα. Τρώγεται παντού: σε σαλάτα, σε σάλτσες, σε σάντουιτς, στην πίτσα, συνεπώς δεν υπάρχει δικαιολογία να την αποφύγετε. Άλλωστε κάνει καλό στην καρδιά και περιέχει μεγάλες ποσότητες λυκοπένιου, μιας ευεργετικής αντιοξειδωτικής ουσίας, που θεωρείται ότι δρα καταλυτικά στην πρόληψη αρκετών μορφών καρκίνου αλλά και καρδιαγγειακών νοσημάτων. Η ντομάτα θεωρείται, ακόμα, ότι καθαρίζει το αίμα από τις τοξίνες, ενώ συστήνεται κατά των ρευματισμών, της αναιμίας, του σκορβούτου, της αρθρίτιδας, της νεφρίτιδας και της δυσκοιλιότητας.
- Μπανάνα. Αποτελεί πλούσια πηγή καλίου και βιταμίνης Β6, ενώ έχει διπλάσιους υδατάνθρακες και πενταπλάσια ποσότητα βιταμίνης Α και σιδήρου, συγκριτικά με το μήλο. Μπορεί λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες αλλά και της υψηλής θερμιδικής της αξίας να αποφεύγεται σε περιόδους δίαιτας, αλλά αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή για ποιοτικό σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας.
- Φράουλα. Η φράουλα περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά. Περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C, φυτικές θρεπτικές και αντιοξειδωτικές ουσίες. Απομακρύνει τις τοξίνες από τον οργανισμό και έχει ευεργετική δράση σε περιπτώσεις ρευματισμών, δυσκοιλιότητας, αναιμίας και υπέρτασης. Επίσης συμβάλλει στην προστασία του οργανισμού από την οστεοπόρωση, τον καρκίνο, την αρθρίτιδα και τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Προτιμήστε, ωστόσο, τις βιολογικές φράουλες ή ακόμα καλύτερα φυτέψτε τις δικές σας ή βγείτε μια βόλτα στο κοντινό δάσος στις αρχές του καλοκαιριού!
- Αγκινάρα. Στην κατσαρόλα ή ψητή στο φούρνο παραμένει ένα νοστιμότατο λαχανικό, πλούσιο σε ίνες και μαγνήσιο. Βοηθάει στη μείωση της χοληστερόλης στο αίμα και έχει ευεργετικές ιδιότητες για την πέψη και το ουροποιητικό σύστημα. Για να έχετε αγκινάρες καθόλη τη διάρκεια του χρόνου, καθαρίστε τις και διατηρήστε σε κομμάτια στην κατάψυξη.
- Ακτινίδιο. Περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης C από ότι το πορτοκάλι, σχεδόν τόσο κάλιο όσο και μια μπανάνα και είναι πλούσιο σε ίνες με ιδιαίτερη υφή και γεύση. Αποτελεί πηγή των λιποδιαλυτών βιταμινών Α και Ε, οι οποίες επιβραδύνουν την διαδικασία της γήρανσης και προστατεύουν τα κύτταρα από φθορές. Επίσης το κάλιο βοηθάει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
- Παπάγια. Δεν είναι τόσο συνηθισμένο φρούτο στην ελληνική αγορά αλλά αν το βρείτε σε κάποιο μανάβικο ή σουπερμάρκετ αγοράστε το για να το δοκιμάσετε. Είναι καλό να γνωρίζετε ότι αποτελεί πλούσια πηγή βιταμινών και αντιοξειδωτικών ουσιών, προστατεύει από τη γρίπη και το κρύωμα και συμβάλλει στην καταπολέμηση διαταραχών του πεπτικού συστήματος.
- Πεπόνι. Καλοκαιρινό φρούτο, πηγή βιταμινών Α, Β6 και C και πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες, ίνες και κάλιο. Έχει διουρητική δράση, λόγω του υψηλού ποσοστού σε νερό, και συμβάλλει στη ρύθμιση της καρδιακής λειτουργίας καθώς και της αρτηριακής πίεσης.
- Αβοκάντο. Μπορεί να έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά σε σχέση με άλλα φρούτα, αλλά περιέχει ίνες, περισσότερο κάλιο και από μια μπανάνα ενώ φαίνεται να μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης.
- Πιπεριές. Πλούσιες σε θρεπτικές και αντιοξειδωτικές ουσίες, οι πιπεριές σε διάφορα χρώματα προσθέτουν έξτρα γεύση σε σαλάτες και φαγητά. Ειδικά οι κόκκινες πιπεριές περιέχουν λυκοπένιο, το οποίο φαίνεται να συμβάλλει στη μείωση του ρίσκου για εμφάνιση καρκίνου.
-
Μήλο. Φυσικά από τον κατάλογο δεν θα μπορούσε να λείπει το μήλο. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και μέταλλα ωφέλιμα για τον ανθρώπινο οργανισμό. Προσφέρει αντιγηραντική, αγχολυτική, ηρεμιστική και αντιπυρετική προστασία, προστατεύει την καρδιά, προφυλάσσει από τις κυτταρικές βλάβες που ευθύνονται για την απώλεια μνήμης, φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνου των πνευμόνων και αποτελεί ένα φυσικό καθαριστικό για τα δόντια. Η κατανάλωσή του την περίοδο της εγκυμοσύνης, μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης άσθματος στο μωρό σας, σύμφωνα με έρευνες. Διαβάστε σχετικά το «Ένα μήλο την ημέρα».
SOS Tip: Όσο ευεργετικά κι αν είναι τα παραπάνω φρούτα και λαχανικά για την διατροφή της οικογένειά σας είναι πολύ σημαντικό να τα καταναλώνετε στην εποχή τους για να λαμβάνετε το σύνολο των θρεπτικών τους συστατικών. Κάθε πράγμα στον καιρό του, που λέμε…