Τα ψάρια προστατεύουν από το άσθμα;

Τα ψάρια προστατεύουν από το άσθμα;

Μελέτη έδειξε πως τα ψάρια μπορούν να προστατεύσουν από την εμφάνιση άσθματος.

*Το παρόν άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Pediatricsκαι έχει επιμεληθεί από την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο, BsC, Ελένη Σολωμου, για λογαριασμό του activekids. Μικρή προσαρμογή του κειμένου έχει κάνει η δική μας Ελένη Καραγιώργη.

Τελικά υπάρχει συσχέτιση μεταξύδιατροφικών συνηθειών και εμφάνισης άσθματος; Φαίνεται πως ναι, εάν λάβει κανείς υπόψην του τις μελέτες εκείνες που καταδεικνύουν πως μια διατροφή πλούσια σε ψάρια, λαχανικάκαιφρούτα μπορεί να προστατεύσειτόσο τις εγκύους όσο και τα παιδιά προσχολικής ηλικίας από εμφάνιση συμπτωμάτων  άσθματος.

Ο Δρ De Jong και οι συνεργάτες του εξετάζοντας τα ψάρια και το μοναδικό ρόλο αυτών βρήκαν ότι η από νωρίς έκθεση του οργανισμού σεπολυακόρεστα - ω3τον προστατεύει από την ανάπτυξη  του άσθματος. Σκοπός της μελέτης τους ήταν να προσδιορίσουν αρχικά την κατάλληλη ηλικία για την ένταξη του ψαριού στο διαιτολόγιο των νηπίων και στη συνέχεια την ποσότητα του ψαριού που πρέπει να καταναλώνουν, ώστε να μην εμφανίσουν άσθμα.

Μελετώντας νήπια διαφόρων εθνικοτήτων, γεννημένα στο Ρότερνταμ (Ολλανδία), βρέθηκε ότι η ένταξη ψαριού στη διατροφή τους όταν αυτά ήταν σε ηλικία 6-12 μηνών έδρασε προστατευτικά έναντι της εμφάνισης συμπτωμάτων άσθματος στην προσχολική ηλικία. Το ίδιο δε φάνηκε να συμβαίνει σε παιδιά που πρωτοδοκίμασαν το ψάρι σε ηλικία μεγαλύτερη του ενός έτους. Δε βρέθηκε καμία απολύτως συσχέτιση μεταξύ της ποσότητας του ψαριού που κατανάλωναν τα νήπια ηλικίας 36-48 μηνών και της εμφάνισης άσθματος.