Αποκτήστε υγιείς συνήθειες για να μεγαλώσετε παιδιά που δεν έχουν πρόβλημα με το βάρος τους
Πόσο δύσκολο είναι να μεγαλώσετε υγιή παιδιά σε έναν κόσμο που είναι γεμάτος από γλυκές λιχουδιές, καταστήματα fast food, διαφημίσεις παγωτών και σοκολάτας και περίπτερα στους δρόμους γεμάτα γαριδάκια, αναψυκτικά και καραμέλες; Πόσο εύκολο θα είναι να τα κάνετε να αντισταθούν καθημερινά σε διάφορες παχυντικές προκλήσεις, να εμποδίσετε την παχυσαρκία και να τα γλιτώσετε από ένα σωρό προβλήματα υγείας; Πάρτε μερικές ιδέες και κλείστε οικογενειακώς τα μάτια στους γευστικούς, πλην ανθυγιεινούς πειρασμούς που κατακλύζουν την καθημερινότητά σας.
- Ελέγξτε το βάρος του μωρού σας και ξεκινήστε από νωρίς, πριν την ηλικία των 2 ετών. Σύμφωνα με έρευνα τα μωράκια που παίρνουν παραπάνω βάρος πιο γρήγορα τους πρώτους έξι μήνες είναι πιο πιθανό να έχουν παραπάνω βάρος όταν είναι 3 χρονών. Θηλάστε αποκλειστικά για 6 μήνες και συνεχίστε τον θηλασμό παράλληλα με την εισαγωγή στερεάς τροφής στο διαιτολόγιό του. Οσο περισσότερο θηλάσετε τόσο μειώνονται οι πιθανότητες να γίνει το παιδί παχύσαρκο στο μέλλον. Δείτε περισσότερα στο «Κλείστε νωρίς την πόρτα στην παχυσαρκία».
- Γνωρίστε το δείκτη μάζας σώματος του παιδιού σας, δηλαδή τι βάρος πρέπει να έχει ανάλογα με το ύψος του, την ηλικία του και το φύλο του. Χρησιμοποιήστε το «εργαλείο» του parentips για μεγαλύτερη ευκολία!
- Κινηθείτε. Τα παιδιά πρέπει να κάνουν κάτι που να περιλαμβάνει έντονη δραστηριότητα για μια ώρα κάθε μέρα. Όταν βγαίνετε έξω μην βάζετε το νήπιό σας στο καρότσι του, ενώ φροντίστε να έχετε σε εμφανή σημεία στο σπίτι σκοινάκι, ρακέτες, μπάλα και άλλα παιχνίδια που θα κάνουν το μικρό σας να κινηθεί. Φυσικά, πολύ σημαντικό είναι να δίνετε κι εσείς το καλό παράδειγμα.
- Υιοθετήστε άλλη στρατηγική. Για να βελτιώσετε τις συνήθειες του παιδιού σας το καλύτερο είναι να αλλάξετε τον τρόπο ζωής όλης της οικογένειας, δίνοντας έμφαση στην υγιεινή διατροφή και την άσκηση.
- Σε πρώτο πλάνο φρούτα και λαχανικά. Όσο περισσότερο σερβίρετε λαχανικά και φρούτα, τόσο πιο πιθανό είναι να τα αγαπήσει το παιδί σας. Διατηρήστε κομμένα και καθαρισμένα φρούτα σε μπολ στα χαμηλά ράφια του ψυγείου ώστε να έχει πρόσβαση το παιδί σας. Οπλιστείτε με υπομονή καθώς ίσως χρειαστεί να δοκιμάσει ένα καινούργιο φαγητό 10 φορές πριν αρχίσει να το τρώει κανονικά. Ζητήστε από το μικρό σας να σας βοηθήσει στην προετοιμασία ενός φαγητού (καθώς μετά είναι πιο πιθανόν να το δοκιμάσει) ή αν έχετε μποστάνι να συμμετέχει στις εργασίες κηπουρικής.
- Μην το ταΐζετε ενώ δεν πρέπει. Συνήθως οι γονείς καθησυχάζουν το μωρό τους που κλαίει δίνοντάς του ένα μπουκάλι γάλα, ακόμα και αν στην πραγματικότητα εκείνο έχει ανάγκη μια αγκαλιά ή έναν υπνάκο. Έτσι υπάρχει ο κίνδυνος να περάσετε το μήνυμα ότι με το φαγητό λύνεται κάθε πρόβλημα. Αν το μικρό σας θέλει ένα σνακ, προσπαθήστε να του αποσπάσετε την προσοχή με κάτι άλλο. Το να μάθει να συγκρατεί την επιθυμία του για φαγητό θα έχει μακροπρόθεσμα πλεονεκτήματα.
- Επιλέξτε τροφές ολικής άλεσης. Μια υγιεινή διατροφή περιλαμβάνει ελάχιστα επεξεργασμένες τροφές όπως ζυμαρικά, ψωμί και δημητριακά ολικής αλέσεως μαζί με λαχανικά, φρούτα και όσπρια. Καθώς αυτές οι τροφές έχουν περισσότερες ίνες από τους υπόλοιπους υδατάνθρακες μεταβολίζονται με χαμηλότερο ρυθμό, διατηρώντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σταθερά και κάνοντας τα παιδιά να νιώθουν πιο ευχαριστημένα.
- Προτεραιότητα ο σωστός ύπνος. Σύμφωνα με έρευνες τα παιδιά που δεν κοιμούνται αρκετές ώρες έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να έχουν παραπάνω βάρος από το κανονικό γιατί ο ύπνος ελέγχει τις ορμόνες που ελέγχουν την όρεξη. Ένα παιδί που είναι κουρασμένο είναι επίσης λιγότερο πιθανό να είναι δραστήριο.
- Επιλεκτικό στη διατροφή; Όχι πια! Πολλά παιδιά έχουν πρόβλημα με το βάρος τους γιατί είναι επιλεκτικά στο τι θα φάνε ή αρνούνται να φάνε συγκεκριμένα φαγητά. Αντί να ενδώσετε και να τα εφοδιάσετε με ανθυγιεινές τροφές, σερβίρετε μια ποικιλία από υγιεινές τροφές και αφήστε το να επιλέξει. Διαβάστε ακόμα: «Τι πάει να πει δεν θες μαμ;»- 6 τρόποι για να πείσετε το εκλεκτικό παιδί να φάει.
- Stop στην τηλεόραση. Αν το παιδί σας βλέπει πολλή ώρα τηλεόραση την ημέρα έχει λιγότερες πιθανότητες να ασχοληθεί με μια δραστηριότητα άρα και περισσότερες πιθανότητες να έχει προβλήματα με το βάρος του. Επίσης, οι διαφημίσεις του δημιουργούν ανάγκες για ανθυγιεινές τροφές, ακόμα κι αν εσείς δεν τις έχετε βάλλει ποτέ στο σπίτι. Περιορίστε, επομένως, τις ώρες τηλεθέασης στο ελάχιστο, ελέγξτε τα προγράμματα που βλέπει και, εάν είναι δυνατόν, μαγνητοσκοπήστε την αγαπημένη του εκπομπή και σβήστε τις διαφημίσεις πριν την προβάλλετε.
- Γεύμα για όλη την οικογένεια.Προσπαθήστε να τρώτε όλοι μαζί στο τραπέζι και, μάλιστα, το ίδιο φαγητό με το παιδί σας. Εάν σας βλέπει να τρώτε υγιεινά είναι πιθανότερο να δοκιμάσει αυτό που του σερβίρετε. Επίσης, κάνοντας το φαγητό οικογενειακή στιγμή θα το συνδέσετε, όχι με την απόλαυση της γεύσης, αλλά με την ικανοποίηση της συναναστροφής και της επικοινωνίας.
- Μετρήστε θερμίδες. Ορισμένοι γονείς έχουν πολύ λανθασμένη εικόνα σχετικά με το πόσο πρέπει να φάει το παιδί τους. Ένα νήπιο 2 ή 3 χρονών χρειάζεται περίπου 1000 θερμίδες την ημέρα, συνεπώς πρέπει να ξέρετε πόσο αντιστοιχεί σε τροφή το συγκεκριμένο ποσό. Παιδιά ηλικίας από 4 μέχρι 8 ετών χρειάζονται 1800 με 2000 θερμίδες την ημέρα, ανάλογα με το ύψος τους και το πόσο δραστήρια είναι. Η ποσότητα πρωτεΐνης πρέπει να είναι στο μέγεθος της γροθιάς τους, ανεξάρτητα από την ηλικία τους. Για να δείτε πόσες θερμίδες χρειάζεται το παιδί σας (από 10 ετών και πάνω) ή εσείς ανατρέξτε στα εργαλεία μας.
- Προσοχή στα ποτά. Το τσάι του εμπορίου, τα αναψυκτικά ή ο συσκευασμένος χυμός μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο να έχει ένα παιδί προβλήματα βάρους. Αν το μικρό σας πίνει αρκετό γάλα, σερβίρετε νερό με το φαγητό. Ακόμα, μια καλή και γευστική λύση είναι οι σπιτικοί φρεσκοστιμένοι χυμοί φρούτων και τα smoothies. Τέλος, όταν διαμαρτύρεται ότι πεινάει και δεν είναι ώρα του να φάει, δώστε του να πιει νερό (κάποια παιδάκια συγχέουν το αίσθημα της πείνας με αυτό της δίψας). Διαβάστε ακόμα: «Τι σου ‘δωσα και πίνεις;»
- Ενημερώστε όποιον το φροντίζει. Φροντίστε να είστε ξεκάθαροι σε σχέση με αυτά που επιτρέπεται να φάει το μικρό σας και τι όχι όταν το προσέχει κάποιος άλλος. Ενθαρρύνετε επίσης το δραστήριο παιχνίδι.
- Μην χρησιμοποιείτε το φαγητό σαν επιβράβευση. Αντί να δίνετε κάθε φορά ένα γλυκό στο μικρό σας για να γιορτάσετε κάποιο από τα επιτεύγματά του, δημιουργήστε άλλου είδους βραβεία, όπως αυτοκόλλητα ή μια βόλτα στο πάρκο.
- Μετριοπάθεια και όχι στέρηση. Παρόλο που δεν μπορείτε να προστατεύσετε τα παιδιά σας από τις ανθυγιεινές τροφές που κυκλοφορούν εκεί έξω, τουλάχιστον προσπαθήστε να μην τις φέρνετε μέσα στο σπίτι σας. Δεν χρειάζεται, ωστόσο, να απαγορεύσετε τελείως τα γλυκά (καθώς η στέρηση μπορεί να φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα), αλλά να περιορίσετε την κατανάλωσή τους σε συγκεκριμένες περιστάσεις, όπως τις γιορτές και τα party φίλων.