Πώς θα φάει λαχανικά;

Πώς θα φάει λαχανικά;

5 tips για να φάει τα λαχανικά

Στραβομουτσουνιάζει στη θέα οποιουδήποτε λαχανικού που εμφανίζεται στο πιάτο του και σχεδόν ποτέ δεν έχει διάθεση να τα δοκιμάσει; Βοηθήστε το να αποκτήσει υγιείς διατροφικές συνήθειες, βλέποντας με θετική ματιά τα λαχανικά με μικρές αλλαγές στο μενού και στα γεύματά του.  

Στο πρωινό. Δεν είναι ανάγκη να σερβίρεται κάθε πρωί στο μικρό σας δημητριακά. Κάντε μικρέ αλλαγές στο πρωινό μενού και φροντίστε να κρύψετε εντέχνως μέσα στα νέα πιάτα τα λαχανικά. Δοκιμάστε να προσφέρετε με ομελέτα με τριμμένο καρότο/κολοκύθι/κρεμμύδι […], προτείνετε γευστικές χορτόπιτες ή σάντουιτς που να περιλαμβάνουν ντομάτα, αγγούρι, μαρούλι, λάχανο […]. Οι επιλογές για πρωινό με λαχανικά δεν έχουν τελειωμό, αρκεί να αφήσετε τη δημιουργικότητά σας ελεύθερη και να κάνετε μια μικρή έρευνα στο διαδίκτυο.

Στο ρόφημα. Εάν το παιδί σας πίνει φρουτοχυμούς, δοκιμάστε την επόμενη φορά, εκτός από φρούτα, να προσθέσετε και κάποιο λαχανικό. Ένας ωραίος συνδυασμός είναι το μήλο-καρότο-πορτοκάλι, το πράσινο μήλο-σπανάκι, ενώ πολλά παιδιά αγαπούν τον ντοματοχυμό με το σέλινο.

Στο σνακ.Αρκετά λαχανικά μπορούν να γίνουν ιδανικά fingerfoods, όπως τα καρότα, το αγγούρι, το κοτσάνι από το μπρόκολο, είτε σκέτα, είτε με τη συνοδεία μιας δροσερής σάλτσας με βάση το γιαούρτι. Κόψτε μια ποικιλία λαχανικών, στολίστε με το πολύχρωμο φαγητό το πιάτο του και αφήστε το να βουτήξει στην σως.

Στο τραπέζι. Για να έχει περισσότερες πιθανότητες να δοκιμάσει, στα γεύματά σας εστιάστε στα λαχανικά, δηλαδή ετοιμάστε περισσότερα από ένα πιάτα με λαχανικά (το ένα μπορεί να είναι σαλάτα και το άλλο κυρίως πιάτο ή συνοδευτικό). 

Στην κατσαρόλα.Αποκτήστε το συνήθειο να πειραματίζεστε με ένα νέο λαχανικό κάθε εβδομάδα. Μπορεί απλά να ψήσετε γλυκοπατάτες ή να ετοιμάσετε ένα φαγητό που τους αρέσει με την προσθήκη ενός νέου λαχανικού. Αν, για παράδειγμα, το παιδί σας λατρεύει την πίτσα, δοκιμάστε να προσθέσετε μερικά λαχανικά, όπως φρέσκια ντομάτα, μανιτάρια, μπρόκολο κτλ. Αν αγαπά τα μακαρόνια, δοκιμάστε να ανακατέψετε τις γεύσεις διάφορων λαχανικών σε μια γευστική σάλτσα.

Read it! Πριν από μερικές εβδομάδες κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μίνωας το βιβλίο της Θέμιδας Καρδίολακα, «Μαμά, δεν τρώω πράσινα». Περιλαμβάνει πρωτότυπες συνταγές που «κρύβουν» με τέτοιον τρόπο τα λαχανικά, ώστε να μην γίνονται αντιληπτά από τα παιδιά που αρνούνται πεισματικά να δοκιμάσουν. Η έκδοση συνοδεύεται από διατροφικές οδηγίες του ειδικού παθολόγου-διατροφολόγου Δημήτρη Δελλή.