Πως θα εξοικειωθεί με φαγητά που δεν τρώει

Πως θα εξοικειωθεί με φαγητά που δεν τρώει

Γιατί είναι καλό να παίζει με τα φαγητά;

Το μικρό σας απεχθάνεται τις νέες γεύσεις; Δεν δοκιμάζει ένα φαγητό που ναι μεν περιέχει συστατικά που τρώει αλλά είναι μαγειρεμένο με διαφορετικό τρόπο; Η αντίδραση αυτή δεν είναι εντελώς παράλογη. Τα νήπια απεχθάνονται κάτι νέο, κάτι που δεν τους είναι οικείο, κάτι που τους φαίνεται περίεργο.

Ωστόσο μπορούν να εξοικειωθούν με τις νέες γεύσεις – δεν είναι κάτι ακατόρθωτο – απλά θα χρειαστεί χρόνος και υπομονή από την πλευρά σας. Μάλιστα ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να συνηθίζει τα νέα φαγητά είναι να παίζει με αυτά! Και όταν μιλάμε για παιχνίδι με το φαγητό δεν εννοούμε παιχνίδι την ώρα του φαγητού, που υπάρχει η πίεση για να φάει, αλλά όλες τις υπόλοιπες ώρες. Δεν είναι κακή ιδέα να αντικαταστήσετε τους βόλους με τα ρεβίθια και τα κουίζ λέξεων με τα κουίζ που περιλαμβάνουν ονόματα λαχανικών. Πάμε να δούμε πώς να ξεκινήσετε! 

  • Αγοράστε ένα λαχανικό που δεν είναι από τα αγαπημένα του μικρού σας και φροντίστε να το εξερευνήσετε παρέα, περιγράφοντάς το ή ζωγραφίζοντας σε ένα χαρτί. Η πρώτη γνωριμία έχει γίνει ήδη.
  • Προτείνετε στο μικρό σας να το φτιάξει από πλαστελίνη.
  • Πηγαίνετε μαζί στο μανάβικο ή στο σούπερ μάρκετ και λέγοντας την αλφάβητο ανακαλύψτε ποια φρούτα και λαχανικά ξεκινούν με το κάθε γράμμα.
  • Βρείτε φωτογραφίες από φρούτα και λαχανικά, κόψτε τις και διαχωρίστε τις σύμφωνα με τα χρώματά τους. Έτσι θα κατασκευάσετε ένα κολάζ από χρωματιστά λαχανικά.
  • Δώστε του υλικά για να φτιάξει έναν πίνακα ζωγραφικής στο πιάτο του, όπως αρακά για τα μάτια, καρότο για τη μύτη, μπρόκολο για τα μαλλιά, κόκκινη πιπεριά για τα χείλη.
  • Δώστε του λαχανικά για να τα χρησιμοποιεί στα παιχνίδια μίμησης, π.χ. όταν κάνει πως μαγειρεύει, ότι δουλεύει σε ένα παντοπωλείο ή ότι ταΐζει τις κούκλες του.
  • Χρησιμοποιήστε τη φαντασία σας για να εμπνευστείτε παιχνίδια και χειροτεχνίες με υλικά τα λαχανικά και τα φρούτα που του είναι ξένα. Σκοπός σε κάθε παιχνίδι δεν είναι τα φάει αλλά να τα συνηθίσει. Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα τα δοκιμάσει αμέσως την επόμενη φορά που θα του τα σερβίρετε στο πιάτο αλλά έχει μεγαλύτερες πιθανότητες.
  • Σε κάθε περίπτωση έχετε υπομονή και επιμονή και μην το πιέσετε να φάει ή να καταπιεί την μπουκιά του αν αρνείται. Σερβίρετε ξανά το φαγητό την επόμενη ημέρα έχοντας κατά νου ότι ίσως χρειαστεί να το δοκιμάσει 10 με 15 φορές για να αποφασίσει ότι του αρέσει.