Γιατί το μικρό σας είναι εθισμένο στις τροφές που περιέχουν υδατάνθρακες;
Όταν το ρωτάνε ποιο είναι το αγαπημένο του φαγητό, απαντάει χωρίς δυσκολία μακαρόνια (χωρίς σάλτσα φυσικά), πατάτες και ψωμί. Εσείς φυσικά γνωρίζετε πολύ καλά τι προσπάθειες καταβάλλετε για να φάει και τη σάλτσα μαζί με τα μακαρόνια ή το περιεχόμενο του σάντουιτς και όχι μόνο το ψωμί. Γιατί το μικρό σας, όπως και τα περισσότερα παιδιά, είναι εθισμένο στους υδατάνθρακες;
Μετά τα δεύτερα γενέθλια, όπου το παιδί έχει ξεπεράσει την περίοδο που η όρεξή του χτυπάει "κόκκινο", αρχίζει να είναι πιο επιλεκτικό με το φαγητό καθώς οι διατροφικές του ανάγκες δεν είναι τόσο υψηλές όπως όταν ήταν μωρό. Ταυτόχρονα η επιθυμία για ανεξαρτησία και έλεγχο των πραγμάτων που το αφορούν μεταφράζεται σε πολύ συγκεκριμένες προτιμήσεις τροφής. Κι εδώ έρχονται στο προσκήνιο οι τροφές που είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες, καθώς δεν έχουν πάρα πολύ έντονη γεύση ενώ η υφή τους είναι ελκυστική για αυτό και είναι αγαπημένες των παιδιών.
Δεν σημαίνει πως αυτές οι τροφές είναι ανθυγιεινές, αλλά αν οι γονείς επαναπαύονται πως το μικρό τους τουλάχιστον τρώει κάτι (από το να μην τρώει τίποτα) είναι πιθανό να του στερούν τροφές υψηλής διατροφικής αξίας, όπως είναι τα λαχανικά και τα φρούτα. Επίσης επειδή οι πλούσιες σε υδατάνθρακες τροφές τείνουν να έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε θερμίδες και ζάχαρη μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση του βάρους και σε μελλοντικά προβλήματα υγείας.
Το πρώτο βήμα για να πείσουν οι γονείς το παιδί να φάει και κάτι ακόμα είναι να καθιερώσουν υγιείς συνήθειες γύρω από το φαγητό. Να προσφέρουν υγιεινές και θρεπτικές τροφές σε συγκεκριμένες ώρες και συγκεκριμένο τόπο, δημιουργώντας ένα τελετουργικό ή μια ρουτίνα που θα ακολουθούν όλοι στο σπίτι.
Το δεύτερο βήμα δεν είναι η απαγόρευση των τροφών με υδατάνθρακες, αλλά ο περιορισμός των επεξεργασμένων τροφών που περιέχουν επεξεργασμένους υδατάνθρακες και η αντικατάστασή τους με ζυμαρικά ολικής αλέσεως, σκούρο ρύζι, αμυλούχα λαχανικά, όπως γλυκοπατάτα, καλαμπόκι, κολοκύθα και πολλά φρούτα.
Έχοντας κατά νου ότι ένα παιδί χρειάζεται μέχρι και 20 φορές να εκτεθεί σε μια τροφή για να την βάλει με χαρά στο πιάτο του και φυσικά στο στόμα του, φροντίστε με υπομονή και χαλαρή διάθεση να εμπλουτίζετε τη διατροφή του με θρεπτικά φαγητά. Σε κάποια φάση το μικρό σας θα αφήσει πίσω του τον εθισμό για τους υδατάνθρακες και θα επεκταθεί και σε άλλες διατροφικές επιλογές.