Προσοχή στην ετικέτα!

Διαβάζετε πάντα την διαθρεπτική ετικέτα των τροφίμων.

Πώς να διαβάζετε τις ετικέτες των τροφίμων.

Δεν είναι πάντα εύκολο να διαλέξει κανείς τα καλύτερα τρόφιμα από αυτά που του προσφέρονται στα ράφια των supermarkets. Η ποικιλία είναι τεράστια και οι ετικέτες των τροφίμων δυσνόητες. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζει κανείς τι διαβάζει ελέγχοντας τις ετικέτες με τα διαθρεπτικά συστατικά των προϊόντων, ειδικά σε σχέση με την περιεκτικότητά τους σε υδατάνθρακες. Εάν κι εσείς θέλετε να ελέγχετε τι τρώτε και κυρίως τι τρώει το μικρούλι σας, μάθετε να διαβάζετε τα …ψιλά γράμματα.

Οι ετικέτες των τροφίμων συνήθως αναγράφουν το σύνολο των υδατανθράκων, την ποσότητα των διαιτητικών ινών και τα σάκχαρα.

Πιο αναλυτικά:

  • Ολικοί υδατάνθρακες: Αυτός ο αριθμός δίνεται σε γραμμάρια και αφορά τόσο τις ίνες όσο και τα ζάχαρα και τους άλλους υδατάνθρακες.
  • Διαιτητικές (φυτικές) ίνες: Συνήθως δεν έχουν θερμίδες και αποτελούν βασικό τμήμα μιας υγιεινής διατροφής.
  • Σάκχαρα: Τα περισσότερα τρόφιμα που καταναλώνουμε περιέχουν ζάχαρη. Συνήθως στις ετικέτες των τροφίμων δεν γίνεται διαχωρισμός ανάμεσα στη φυσική ζάχαρη και την πρόσθετη ζάχαρη. Για παράδειγμα φυσικά σάκχαρα περιέχονται σε πολλά τρόφιμα όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Όμως τα σνακ, τα γλυκά και τα αναψυκτικά περιέχουν μεγάλη ποσότητα πρόσθετης ζάχαρης. Γι’ αυτό στις ετικέτες αναζητήστε στα συστατικά και ουσίες όπως η δεξτρόζη, η φρουκτόζη, η μελάσσα, η μαλτόζη, το μερικώς υδρολυμένο άμυλο, το ιμβερτοσάκχαρο, η γλυκόζη, κτλ που είναι μερικές μορφές πρόσθετης ζάχαρης.
  • Αλάτι: Οι ετικέτες των τροφίμων αναγράφουν επίσης την ποσότητα αλατιού που περιέχεται, κάτι που είναι πολύ σημαντικό ειδικά για ανθρώπους με προβλήματα αρτηριακής πίεσης ή διαβήτη.
  • Λιπαρά: Τα λιπαρά είναι ακόμα ένα συστατικό των τροφίμων που πρέπει να ελέγχουμε με σχολαστικότητα. Το είδος των λιπαρών και η ποσότητά τους στα τρόφιμα μπορεί να τα κάνει κατάλληλα ή απαγορευτικά για κατανάλωση, ειδικά από άτομα με προβλήματα χοληστερίνης, διαβήτη κτλ.
  • Ελέγχετε προσεκτικά την διατροφική ετικέτα των προϊόντων!

Για να κάνετε, λοιπόν, την σωστή επιλογή:

1.Επιλέξτε τρόφιμα που στη λίστα των συστατικών τους δεν περιλαμβάνουν κορεσμένα λιπαρά, υδρογονωμένα (ή τρανς) λιπαρά και σάκχαρα, ή, αν κάτι από αυτά περιέχεται, να αναφέρεται προς το τέλος της λίστας, αφού αυτό θα σημαίνει πως περιέχεται σε μικρότερη ποσότητα.

2.Ελέγχετε, όχι μόνο την ζάχαρη, αλλά και τις «κρυφές» ονομασίες σακχάρων (όπως τα αναφέραμε παραπάνω).

3.Κρίνετε ένα τρόφιμο από την ανάλυση ανά 100 γραμμάρια ή ml και όχι ανά μερίδα. Έτσι, μπορείτε να συγκρίνετε αντικειμενικά διαφορετικά τρόφιμα μεταξύ τους. Άλλωστε, η μερίδα που αναφέρεται στο κουτί, είναι πολύ πιθανό να διαφέρει από τη μερίδα που καταναλώνετε.

4.Προτιμάτε τρόφιμα με λιγότερο από 5 γραμμάρια σακχάρων και κορεσμένου λίπους ανά 100 γραμμάρια ή ml τροφίμου.

5.Μη μένετε στους ισχυρισμούς διατροφής που υπάρχουν στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας. Αναζητήστε τη λίστα των συστατικών και το πινακάκι με την ανάλυση ανά 100 γραμμάρια ή ml.