Δέκα κανόνες διατροφής

Φροντίστε να τρώει φρούτα και λαχανικά

Γενικά, οι διατροφικές συνήθειες δεν είναι κληρονομικές, αλλά επίκτητες. Όσο νωρίτερα αρχίσετε να προγραμματίζετε το παιδί να τρώει σωστά, τόσο περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν να εξακολουθήσει να τρώει έτσι και μεγαλώνοντας. Αντίθετα, αν τα παιδιά μάθουν στις συνθετικές, λιπαρές ή πολύ γλυκές τροφές, με τα πολλά ενισχυτικά γεύσης, θα τους αρέσουν μόνο αυτές.

*Με την συνεργασία της διαιτολόγου-διατροφολόγου, Ακριβής Μπαμπαρούτση-Αποστολίδη.


Τρώει αρκετά λαχανικά; Πίνει όσο γάλα χρειάζεται; Μήπως καταναλώνει περισσότερα γλυκά απ’ ότι θα έπρεπε;

Εάν οι παραπάνω και πολλές ακόμα ερωτήσεις στριφογυρίζουν καθημερινά στο μυαλό σας, σημαίνει πως υπάρχει κάτι σε σχέση με την διατροφή του νηπίου σας που σας απασχολεί. Ακολουθώντας, όμως, τα επόμενα 10 βοηθητικά βήματα θα καταφέρετε, μέχρις ενός σημείου, να επιβεβαιώσετε πως το μικρούλι σας τρώει καλά.

  1. Φάτε μαζί ως οικογένεια και κάντε τις ώρες των γευμάτων μια ευχάριστη, χαλαρωτική εμπειρία. Επιλέξτε να σερβίρετε φαγητά που καταναλώνονται εύκολα (τα finger foods είναι ιδανικά) και φάτε ό,τι ακριβώς θα θέλατε και το παιδί σας να τρώει. Σερβίρετε, ποικιλία λαχανικών και φρούτων με έντονα χρώματα διαφορετικά μέρα παρά μέρα (π.χ. βρασμένο καροτάκι σε μπαστουνάκια ή τριμμένο , φρουτάκια κομμένα σε μικρά σχεδιάκια κ.α.) Ακόμη, μην ξεχνάτε να επιβραβεύετε το μικρούλι σας κάθε φορά που επιλέγει κάτι υγιεινό αλλά και κάθε φορά που δέχεται να δοκιμάσει μια νέα γεύση.
  2. Επιλέξτε ποιες υγιεινές τροφές θα προσφέρετε αλλά αφήστε το νήπιο να αποφασίσει πόσο θέλει να φάει. Ποτέ μην επιμένετε να αδειάσει όλο του το πιάτο, για να μην χάσει την «δύναμή του»!
  3. Προσφέρετε καθημερινά τρόφιμα και από τις 4 «καλές» ομάδες τροφίμων:
  • Φρούτα και Λαχανικά: Τα παιδιά εκτιμούν κυρίως τις πατάτες και σπάνια τα βρασμένα λαχανικά ή τις ωμές σαλάτες, εκτός αν τα έχει συνηθίσει από τη μικρή ηλικία. Χρειάζεται κι εδώ μια μικρή προσπάθεια και χωρίς άγχος κάτι θα καταφέρετε. Ένας φρέσκος χυμός φρούτων ή μια φρουτόκρεμα καλύπτει τις ανάγκες του σε φρούτα.
  • Ένα μήλο την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα!
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα: 400 – 500 γραμμάρια γάλα την ημέρα είναι ικανοποιητική ποσότητα, σε συνδυασμό με τυριά, γιαούρτι κ.λπ..
  • Υδατάνθρακες: Μια πλούσια σε ενέργεια διατροφική ομάδα που περιλαμβάνει δημητριακά, ψωμί, ζυμαρικά κτλ.
  • Πρωτεΐνες: Κρέας/ψάρι/πουλερικά/αυγά: Προτιμήστε το άσπρο κρέας, ενώ το κόκκινο χορηγήστε το με τη μορφή κιμά. Το ψάρι είναι καλό να δίνεται 2 φορές την εβδομάδα, είναι πολύ θρεπτική και ελαφριά τροφή. Το αυγό αρκεί 3 – 4 φορές την εβδομάδα.
  1. Σερβίρετε καθημερινά τρία μικρά γεύματα και 2 υγιεινά σνακ. Η αποφυγή του «τσιμπολογήματος» μεταξύ των γευμάτων και η τήρηση συγκεκριμένου ωραρίου για κάθε γεύμα διευκολύνει το παιδί στη ρύθμιση της όρεξης και στην υιοθέτηση ενός ορθού διατροφικού προγράμματος. Διάρκεια γεύματος που ξεπερνάει τα 20-25 λεπτά, κουράζει και εξουθενώνει μικρούς και μεγάλους.
  2. Δώστε του να πίνει 6-8 ποτήρια υγρών κάθε μέρα. Δείτε το «Τι σου ‘δωσα και πίνεις» για να μάθετε ποια θα πρέπει να είναι τα ροφήματα που επιλέγετε για το παιδί σας.
  3. Εξασφαλίστε πως λαμβάνει αρκετή ποσότητα βιταμίνης Α και D. Εάν διαπιστώσετε πως το μικρούλι σας δεν λαμβάνει τις απαραίτητες ποσότητες μέσω της διατροφής του, ενημερώστε τον παιδίατρο του και εκείνος εάν το κρίνει απαραίτητο ίσως του συνταγογραφήσει κάποιο συμπλήρωμα.
  4. Σεβαστείτε τις γευστικές επιλογές του παιδιού σας. Είναι σημαντικό να κατανοήσετε πως κάποια παιδιά τρώνε τα πάντα, ενώ άλλα είναι περισσότερο εκλεκτικά και πως κάποια παιδιά προτιμούν τις «καθαρές» τροφές, ενώ σε άλλα αρέσει να ανακατεύουν τις γεύσεις.

Εάν το βλαστάρι σας είναι εκλεκτικό στο φαγητό δείτε: «Τι πάει να πει δεν θες μαμ;»

  1. Περιορίστε κατά το δυνατόν περισσότερο τα τηγανιτά, τα έτοιμα φαγητά, τα γλυκά, τα μπισκότα κτλ. Εάν, βέβαια, το μικρό σας αγαπάει τόσο πολύ το junk food καλό θα ήταν να σερβίρετε την σπιτική εκδοχή του: μικρά σπιτικά πιτσάκια με άπαχο ζαμπόν και τυρί, χειροποίητα μπισκότα με δημητριακά, κέικ από αγνά υλικά, σπιτικές γρανίτες και παγωτό κ.α. Όλα φτιαγμένα με τα χεράκια σας!
  2. Αποφύγετε τελείως να δίνετε στο παιδί σας τσάι, καφέ (εννοείται), αλκοόλ (εννοείτε, ούτε καν στην πιπίλα του για να κοιμηθεί), γαριδάκια, αναψυκτικά, και άλλες κενές θερμίδες, όπως για παράδειγμα ζαχαρωτά.

SOS Tip: Θυμηθείτε πως καλό θα ήταν να αποφύγετε να δώσετε στο μικρούλι σας αναψυκτικό μέχρι και την ηλικία των 4 ετών. Κι αυτό γιατί πέραν των άλλων προβλημάτων υγείας (τερηδόνα, παχυσαρκία κτλ.) η ζάχαρη που περιέχουν μπορεί να προκαλέσει δυσπεψία και κατά συνέπεια να παρεμποδίσουν τον ύπνο του.

  1. Τέλος, μην το αφήνετε να κάθεται μπροστά σε μια οθόνη περισσότερο από 1 ώρα την ημέρα. Επιμείνετε να παραμένει ενεργό για τουλάχιστον μία ώρα κάθε μέρα και να κοιμάται ένα γεμάτο 12ωρο. Παιδάκια που δεν κοιμούνται καλά το βράδυ, έχει αποδειχθεί από έρευνες ότι:
  • Είναι πολύ νευρικά και κουρασμένα σε όλη την διάρκεια της ημέρας.
  • Έχουν μειωμένο ρυθμό ανάπτυξης και
  • Τείνουν προς παχυσαρκία