Τι πάει να πει δεν θες μαμ;

Πείστε το να τρώει υγειινα

6 τρόποι που θα πείσουν ακόμα και το πιο εκλεκτικό παιδάκι να φάει.

Τα περισσότερα νήπια είναι ιδιότροπα όσον αφορά στο φαγητό. Όταν έρχεται η ώρα να καθίσουν στο τραπέζι, όλα τα ωφέλημα και υγιεινά τρόφιμα είναι ένα τεράστιο «γιαξ». Έτσι, περνούν την ημέρα τους τσιμπολογώντας, χωρίς καν να έχουν φάει ένα κύριο γεύμα. Εάν ανάμεσα στα παραπάνω, αναγνωρίζετε και το δικό σας παιδάκι, μην ανησυχείτε. Ακολουθούν 6 τρόποι που θα εξασφαλίσουν πως το μικρούλι σας θα λάβει την ημερήσια αναγκαία ποσότητα θρεπτικών συστατικών.


1. Παλιά και αγαπημένα

Ξεκινήστε τις προσπάθειες εισαγωγής νέων φαγητών στην διατροφή του προσφέροντας την καινούργια γεύση παράλληλα με την αγαπημένη του. Σερβίρετε το φαγητό που προτιμά στο πιατάκι του και σταδιακά προσθέστε και μια μικρή ποσότητα από την νέα γεύση στο πλάι. Το σημαντικό είναι να το «ξεγελάσετε» ώστε να δοκιμάσει. Αυτό το κομμάτι, άλλωστε, είναι και το πιο δύσκολο! Μόλις τα καταφέρετε θα δείτε πως σε βάθος χρόνου θα καταλήξει να τρώει το αρχικό αγαπημένο του μόνο μία με δύο φορές την εβδομάδα. Φροντίστε, ωστόσο, η μερίδα που θα του προσφέρετε να μην είναι μεγάλη, έτσι ώστε να λάβει την ικανοποίηση ότι «καθάρισε» το πιάτο του!

2. Η επίθεση των snacks

Εάν μεγαλώνετε ένα εκλεκτικό παιδάκι, καλό θα ήταν να μην αγοράζετε κανενός είδους σνακ, ακόμα κι αν αυτό είναι υγιεινό. Είναι πιο πιθανό να φτάσει στο τραπέζι με όρεξη, εάν δεν υπάρχει τίποτα τριγύρω για να τσιμπολογήσει. Ακόμη, μια καλή ιδέα είναι, αντί για χυμούς φρούτων, όταν διψά να του δίνετε νερό. Αυτό θα αυξήσει την όρεξή του. Κι όσο πιο πεινασμένο είναι κατά την ώρα του φαγητού, τόσο πιθανότερο είναι να φάει ό,τι του σερβίρετε.

3. Κρυμμένος θησαυρός

Εάν αντιμετωπίζετε πραγματικό πρόβλημα στο να ταΐσετε το παιδάκι σας με συγκεκριμένα είδη τροφών, όπως λαχανικά και όσπρια, μία λύση είναι να τα κρύψετε μέσα στο φαγητό του. Λιώστε τα στο μπλέντερ και στην συνέχεια προσθέστε τα σε σούπες, πουρέ πατάτας και σάλτσες για μακαρόνια. Έτσι το παιδάκι σας θα λάβει τα αναγκαία θρεπτικά συστατικά, χωρίς να το καταλάβει καν.

4. Όλοι μαζί

Ακολουθώντας μια ρουτίνα βοηθάτε το παιδάκι σας να μάθει να διακρίνει την ώρα του παιχνιδιού από αυτήν του φαγητού. Κατά συνέπεια, το να αφήνετε όλοι στην άκρη τις δουλειές και να κάθεστε στο τραπέζι σαν οικογένεια είναι ένα πρώτο, άκρως διδακτικό, βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση. Μιλήστε για το φαγητό που βρίσκεται στο τραπέζι και σχολιάστε το πόσο μεγάλωσε το παιδάκι σας, αφού τώρα μπορεί και τρώει ό,τι η μαμά και ο μπαμπάς. Τα παιδιά θαυμάζουν τους γονείς τους και προσπαθούν να τους μιμηθούν. Γίνετε το πρότυπό του και προσπαθήστε να του εμφυσήσετε καλές διατροφικές συνήθειες.

shutterstock 15775723

5. Junior master chef

Εμπλέκοντας ένα νήπιο στην διαδικασία μαγειρέματος πολλαπλασιάζετε τις πιθανότητες να φάει, αφού θα θέλει οπωσδήποτε να δοκιμάσει αυτό που έφτιαξε. Ξεκινήστε τις προσπάθειες με μια πίτσα. Ψιλοκόψτε διάφορα λαχανικά, για παράδειγμα καρότα, πιπεριές, κολοκυθάκια, μελιτζάνες […], δώστε τα στο παιδάκι σας και πείτε του να βάλλει όσα πιο πολλά χρώματα μπορεί πάνω της.

6. Θα φανεί στο χειροκρότημα

Όταν το παιδάκι σας τρώει, μην ξεχνάτε να το επαινείτε φροντίζοντας, παράλληλα, να κάνετε σαφή τον λόγο. Λατρεύει να λαμβάνει την επιβεβαίωσή σας και, εάν ξέρει πως θα την έχει με το να τρώει όλο του το φαγητό (κυρίως το υγιεινό κομμάτι), θα αδειάζει το πιάτο προκειμένου να σας ικανοποιήσει.