Τροφές που μειώνουν τα ξεσπάσματα

Ποιες

Ποιες "μαγικές" τροφές θα μειώσουν τα ξεσπάσματα του νηπίου

Μπορεί το φαγητό να λειτουργήσει προληπτικά στα ξεσπάσματα του νηπίου; Ναι, μιας και ορισμένες τροφές φαίνεται να έχουν ευεργετική επίδραση στη διάθεση, στην εγκεφαλική λειτουργία και στην ικανότητα συγκέντρωσης. Η σωστή διατροφή άλλωστε και τα συχνά θρεπτικά γεύματα είναι κομβικός παράγοντας για την ευεξία του οργανισμού, τόσο στους ενήλικες όσο και στα παιδιά. Ποιες λοιπόν τροφές να συμπεριλάβετε στο μενού του μικρού σας;

Νιφάδες βρώμης.Ιδανικό πρωινό για να ξεκινήσει την ημέρα του, το οποίο μπορείτε να συνδυάσετε με γάλα, γιαούρτι, αποξηραμένα φρούτα, μέλι ή σταφίδες για να είναι πιο γλυκό. Η βρώμη απελευθερώνει ενέργεια με αργούς ρυθμούς, διατηρώντας τη περισσότερο. Έτσι θα αποφύγετε να πεινάσει γρήγορα, να "πέσει" απότομα και να έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να ξεσπάσει σε κλάματα ελάχιστες ώρες πριν το πρωινό. Παράλληλα η βρώμη είναι τροφή για χαλάρωση, αφού αποτελεί πηγή του γλουταμικού οξέως, το οποίο χρησιμοποιεί ο οργανισμός για να παράγει μια χημική ουσία στον εγκέφαλο με χαλαρωτική επίδραση.

Λιπαρά ψάρια. Ίσως χρειαστείτε πολλές δοκιμές για να το πείσετε να φάει κάποιο από τα λιπαρά ψάρια, όπως τον σολομό, το σκουμπρί και τις σαρδέλες, πλούσιες πηγές των ω-3 λιπαρών. Οι προσπάθειες σας όμως θα ανταμειφθούν. Το λιπαρό οξύ DHA βοηθάει στην συγκέντρωση και την εγκεφαλική λειτουργία, δίνοντας την δυνατότητα στο μικρό σας να εστιάζει ευκολότερα σε κάτι και να παραμένει πιο ήρεμο.

Αυγά. Θα κορέσουν την πείνα του και θα ανεβάσουν τη διάθεσή του κατακόρυφα σε όποια μορφή και αν του το σερβίρετε. Τα αυγά είναι πηγή του αμινοξέου τυροσίνη, το οποίο μετατρέπεται σε ντοπαμίνη, η οποία ενισχύει την ικανότητα κινητοποίησης και βελτιώνει τα αντανακλαστικά. Αυτό σημαίνει πως αφενός δεν θα δυσφορεί με την πρώτη δυσκολία, αφετέρου θα είναι πιο προσεκτικό.

Μοσχάρι ή φασόλια. Όταν το μωρό σας θηλάζει, λαμβάνει όλο το σίδηρο που χρειάζεται. Όταν όμως αρχίζει να πίνει γάλα αγελάδας, είναι πιθανό να παρουσιάσει μια πτώση στα επίπεδα σιδήρου, πράγμα που μεταφράζεται σε έλλειψη συγκέντρωσης και κούραση. Μάλιστα η έλλειψη σιδήρου έχει επιπτώσεις στην ομαλή λειτουργία του ιππόκαμπου, της περιοχής του εγκεφάλου που ελέγχει τη μνήμη και την ικανότητα μάθησης. Για να βοηθήσετε λοιπόν το μικρό σας να ενισχύσει τη μαθησιακή αντίληψη και την ικανότητα κατανόησης, σερβίρετε κόκκινο κρέας, σκούρο κρέας από κοτόπουλο (μπούτι ή φτερούγες), φασόλια, σπανάκι, αποξηραμένα φρούτα.

Κοτόπουλο ή γαλοπούλα. Αν αποφεύγει πεισματικά το κρεβάτι του και η ώρα που πρέπει να κοιμηθεί συνήθως μετατρέπεται σε ώρα μάχης, προσθέστε στο μενού τροφές που θα το βοηθήσουν να νυστάξει πιο γρήγορα! Τα πουλερικά περιέχουν σεροτονίνη, που βοηθά στη θετική διάθεση, μειώνει το ρίσκο εμφάνισης ξεσπάσματος και βελτιώνει τον ύπνο. Αν τα συνδυάσετε δε με ρύζι ή ζυμαρικά, εξασφαλίζετε ότι το μικρό σας θα κοιμηθεί σαν πουλάκι, καθώς και το ρύζι λειτουργεί ως "ηρεμιστικό", ανεβάζοντας τα επίπεδα της σεροτονίνης.

Σπανάκι. Τα φυλλώδη σκούρα πράσινα λαχανικά, όπως το σπανάκι και η λαχανίδα το εφοδιάζουν με δόσεις καλής διάθεσης. Το μαγνήσιο και ο ψευδάργυρος που περιέχουν παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και στην ικανότητα προσοχής, ενώ η βιταμίνη Β έχει ευεργετική επίδραση στη διάθεση. Αν το σπανάκι δεν είναι από τα αγαπημένα του, αναμείξτε το με σάλτσα ντομάτας, συμπεριλάβετέ το σε ομελέτα ή σε μείγμα λαχανικών στην κατσαρόλα.

Nερό. Είναι σημαντικό να παραμένει ενυδατωμένο κατά τη διάρκεια της ημέρας, αφού η αφυδάτωση προκαλεί δυσφορία και εξάντληση, επομένως φροντίστε να του δίνετε αρκετό νερό. Εάν θέλετε μπορείτε να ενισχύσετε την γεύση με μερικά παγάκια από πολτό φρούτων.