Τρόποι για να πείσετε το παιδάκι σας να δοκιμάσει και- γιατί όχι;- να αγαπήσει τα όσπρια!
*Με την συνεργασία της κλινικής διαιτολόγου-διατροφολόγου, MSc, εξειδικευμένης στα προβλήματα διατροφής παιδιών-εφήβων, Μαρίας-Χριστίνας Αλεξοπούλου
Όλοι ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι να πείσετε ένα μικρό παιδί να φάει όσπρια. Παρόλα αυτά, υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να κάνετε το παιδί σας να δοκιμάσει έστω και μια μικρή ποσότητα οσπρίων, τα οποία προσφέρουν ζωντάνια, ενεργητικότητα και δύναμη, ενώ είναι πλούσια σε μη λιπαρές πρωτεΐνες.
1. Βάλτε μικρή ποσότητα του φαγητού(στην περίπτωσή μας τα όσπρια) που δεν πολυσυμπαθεί στο πιάτο του. Ένα γεμάτο πιάτο με φαγητό που δεν έχει ξαναδοκιμάσει ή που δεν του αρέσει πολύ μπορεί να φανεί στο παιδί τρομακτικό.
2. Ζητήστε από το παιδί σας να φάει μόνο μια μπουκιά. Υποσχεθείτε στο παιδί σας πως ζητάτε να δοκιμάσει μόνο μια μπουκιά. Εάν, αφού το δοκιμάσει, ακόμα δε θέλει να το φάει, τότε θα πρέπει να το δεχτείτε.
3. Ξαναφτιάξτε το ίδιο φαγητό ανά τακτά διαστήματα. Μην απογοητεύεστε αν το παιδί δεν έφαγε ένα φαγητό με την πρώτη φορά. Πολλά παιδιά χρειάζεται να δουν ένα φαγητό μπροστά τους αρκετές φορές πριν αποφασίσουν ότι θα το τρώνε και αυτά. Επίσης, αλλάζουν γνώμη πολύ συχνά για το τι τους αρέσει και τι όχι, έτσι ένα φαγητό που μέχρι πριν ήταν το αγαπημένο τους, τώρα δεν το αγγίζουν και το αντίθετο. Έτσι συνεχίστε να φτιάχνετε ρεβίθια και άλλα όσπρια και κάποια στιγμή μπορεί να τα φάει.
4. Να είστε οι ίδιοι το παράδειγμα. Πώς θα φάνε τα παιδιά σας όσπρια, αν δε βλέπουν εσάς να τα τρώτε με ευχαρίστηση; Πώς θα μάθουν να δοκιμάζουν καινούριες γεύσεις, αν δεν κάνετε κι εσείς το ίδιο; Εάν λοιπόν κάθεστε στο τραπέζι όλοι μαζί και βλέπουν εσάς να ευχαριστιέστε τα όσπρια, θα θελήσουν και αυτά να δοκιμάσουν. Μην ξεχνάτε να τρώτε με ηρεμία, μασώντας αργά και καλά ώστε να δώσετε κι εκεί το καλό παράδειγμα.
5. Kάντε πρωτότυπες συνταγές με όσπρια
- Aν ταμετατρέψετε σε έναν πεντανόστιμο πουρέ, μπορεί να αλλάξει γνώμη. Πολτοποιήστε τα και αρωματίστε τα με κάποιο μπαχαρικό ή μυρωδικό και σερβίρετέ τα ως γεύμα, συνοδευτικό ή σνακ για να βουτούν μέσα τα chipsτορτίγιας που έχετε φτιάξει στον φούρνο. Μια πολύ δημοφιλής συνταγή είναι το χούμους που φτιάχνετε από πουρέ ρεβιθιών και ταχίνι.
- Tο ίδιο μπορεί να συμβεί αν κάνετε ψευτοκεφτέδες με φασόλια, αρακά ή ρεβίθια.
- Oι φακές δε γίνονται μόνο σούπα, μπορούν να γίνουν σαλάτα με καλαμπόκι ή ακόμα και να μαγειρευτούν με ρύζι, που θα δώσει στο φαγητό πιο οικεία και απαλή γεύση. Επίσης, δεν σερβίρονται μόνο ως κύριο πιάτο αλλά και ως συνοδευτικό για το κρέας αντί για πατάτες.
- Στη φασολάδα, η οποία είναι το εθνικό μας φαγητό, μπορείτε να προσθέσετε πιπεριά, σέλινο, καρότο και πατάτες, προκειμένου να γίνει πιο νόστιμη.
- Nα έχετε πάντα στο ντουλάπι φασόλια κονσέρβα. Τα ξεπλένετε και μετά προσθέτετε μικρά άσπρα φασόλια στη μακαρονάδα του παιδιού ή μαύρα στο ρύζι. Ανακατέψτε επίσης λίγα στην σαλάτα. Εάν βέβαια το παιδί τα βγάζει στην άκρη του πιάτου και δεν τα δοκιμάζει καν, μπορείτε να κινηθείτε ακόμα πιο έξυπνα (και ύπουλα) και να τα πολτοποιήσετε μέσα στην σάλτσα ή της σος της σαλάτας.
- Δοκιμάστε να φτιάξετε σπιτικό ντιπ από φασόλια σερβιρισμένο με κράκερ ολικής άλεσης ή κριθαρένιο παξιμάδι. Απλώς ανακατέψτε λίγη σάλτσα σε μια κονσέρβα με φασόλια, με χαμηλά ή χωρίς καθόλου λιπαρά.
- Δοκιμάστε να φτιάξετε chilli con carne, μια νοστιμότατη και απλή μεξικάνικη συνταγή με κιμά, φασόλια, πολλά λαχανικά (κρεμμύδι, πιπεριές, ντοματάκια) και μπαχαρικά (ρίγανη, τσίλι, κύμινο, μαϊντανό).
- Oι γίγαντες, όπως και όλα τα όσπρια, μπορούν να μπουν σε σάντουιτς με τυρί και λαχανικά. Για καλύτερο και πιο ενδιαφέρον γευστικό αποτέλεσμα αντικαταστήστε το ψωμί με τορτίγια.
- Aν τώρα το παιδί σας τρώει όλα τα όσπρια, εκτός από φασόλια, ήτρώει φασόλια και δεν τρώει ρεβίθια, μην το πιέζετε να αλλάξει γνώμη για την γεύση που δεν συμπαθεί. Άλλωστε, συμπληρώνει τα αναγκαία συστατικά από τα υπόλοιπα όσπρια που τρώει.
Δείτε εδώ μία ακόμα συνταγή για πεντανόστιμα, τραγανά όσπρια. Κανένα παιδάκι δεν λέει όχι!
Προσοχή!Η φάβα (από λαθούρι) και τα κουκιά δεν πρέπει να καταναλώνονται από άτομα που έχουν έλλειψη του ενζύμου G6PD.