Γιατί ένα νήπιο δεν πρέπει να καταναλώνει τροφές πλούσιες σε αλάτι
Ξέρετε την ιστορία με τον βασιλιά και την κόρη του που τον αγαπούσε σαν το αλάτι; Οι περισσότεροι πιθανότατα ναι, οι υπόλοιποι μπορείτε να την μάθετε μέσα από αυτό το παραμύθι του parentips. Όσο νόστιμο κι αν είναι, όμως, αυτό το ορυκτό -για το οποίο έχουν βγει ακόμα και παροιμίες («φάγαμε μαζί ψωμί και αλάτι»)- δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υπερκαταναλώνεται, αφού μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, αύξηση της αρτηριακής πίεσης, κατακράτηση υγρών κτλ.
Από μικρή, λοιπόν, ηλικία τα παιδιά θα πρέπει να μάθουν το αποφεύγουν, ώστε να αποκτήσουν για όλη τους την ζωή αυτήν την καλή συνήθεια. Στόχος σας είναι, όχι μόνο να μην το εθίσετε στις αλμυρές γεύσεις, αλλά να το μάθετε να μένει μακριά και από τροφές που περιέχουν κρυφά μεγάλες ποσότητες. Για να καταλάβετε, το αλάτι περιλαμβάνεται σε πολλές από τις τροφές που καταναλώνουν τα νήπια, όπως το ψωμί, τα δημητριακά, τα αλλαντικά, αλλά και τα γλυκά. Έτσι οι περισσότεροι γονείς δεν έχουν ακριβή εικόνα για την ποσότητα αλατιού που προσλαμβάνει το παιδί τους.
Εσείς φροντίστε να κρατήσετε τη ποσότητα αλατιού που καταναλώνει το ανώτερο έως 2,5 g την ημέρα και ιδανικά μεταξύ 0,5 – 1 g. Εάν το μικρό σας υπερβαίνει αυτά τα όρια, μειώσετε την συνολική κατανάλωση του, ελέγχοντας σχολαστικά τις ετικέτες των συσκευασμένων τροφίμων (πόσα γραμμάρια αλατιού περιέχει κάθε μερίδα) πριν τα αγοράσετε. Παράλληλα αναζητήστε εσείς οι ίδιοι ψωμί και δημητριακά με λιγότερη περιεκτικότητα σε αλάτι και αντικαταστήστε τα αλμυρά snacks με άλλα λιγότερο αλμυρά. Ακόμα καλύτερα, αποκτήστε την καλή συνήθεια να φτιάχνετε μόνοι σας όσα το παιδί σας καταναλώνει -ξέρετε πόσο εύκολο είναι να φτιάξετε ποπ κορν στο σπίτι;- αλλά και να αντικαταστήσετε το ραφιναρισμένο αλάτι του εμπορίου με αγνό αλάτι θαλάσσης ή αλάτι Ιμαλάϊων.
Δείτε ακόμα εδώ ποιες άλλες μικρές αλλαγές μπορείτε να κάνετε στα υλικά που χρησιμοποιείτε στην κουζίνα σας, ώστε να βελτιώσετε την γενική υγεία της οικογένειάς σας.