Τροφές που προκαλούν τερηδόνα

Τροφές που προκαλούν τερηδόνα

Αντικαταστήστε τις τροφές που προκαλούν τερηδόνα με πιο υγιεινές επιλογές

Ποιες είναι οι αγαπημένες τροφές του μικρού σας; Αναμφίβολα εκείνες που βλάπτουν τα δόντια του. Για αστραφτερά χαμόγελα αποφύγετε να του προσφέρετε γλυκά, τροφές με υδατάνθρακες αλλά και διάφορα ροφήματα, όπως οι συμπυκνωμένοι χυμοί και τα αναψυκτικά, εάν μετά δεν υπάρχει η δυνατότητα να πλύνει τα δόντια του. Ακολουθούν μερικές ακόμα λύσεις για να προστατεύσετε την οδοντοστοιχία του.

Χυμοί. Ο συμπυκνωμένοι χυμοί είναι από τους βασικούς εχθρούς των δοντιών.Όταν σερβίρετε τον χυμό, αραιώστε τον με νερό (μισή δόση χυμό με μισή δόση νερό) και προτιμήστε να το προσφέρετε στο παιδί σας ως συνοδευτικό σε γεύματα και snacks. Για να αποφύγετε να παραμείνει το ρόφημα στο στόμα του παιδιού σας αρκετή ώρα, αποφύγετε να το σερβίρετε σε παιδικό ποτηράκι ή μπιμπερό, με τα οποία το υγρό ρέει αργά.  Προτιμήστε να του το προσφέρετε σε ποτήρι με καλαμάκι.

«Λευκές» τροφές.Πολλές από τις επικίνδυνες τροφές για τα δόντια διαθέτουν λευκό χρώμα, όπως για παράδειγμα το λευκό ψωμί, το λευκό ρύζι και τα μακαρόνια. Αφενός οι υδατάνθρακες μετατρέπονται γρήγορα σε σάκχαρα, αφετέρου η μαλακή, κολλώδης υφή τους μπορεί εύκολα να κολλήσει στα δόντια του μικρού σας. Για να μειώσετε την ανεπιθύμητη παρενέργεια της τερηδόνας, απλά αντικαταστήστε τις παραπάνω τροφές με τις αντίστοιχες ολικής αλέσεως.

Snacks.Αν μπορούσε να επιλέξει ελεύθερα ανάμεσα στα διάφορα snacks, το σίγουρο είναι ότι θα επέλεγε τα πιο βλαβερά για τα δόντια του. Καθώς τα μικρό σας θα χρειαστεί, ωστόσο, να καταναλώσει κάποιο snack ανάμεσα στα γεύματα φροντίστε να του παρέχετε υγιεινές επιλογές, όπως λόγου χάρη μπάρες δημητριακών ή κρακεράκια ολικής αλέσεως. Τα τελευταία μπορείτε να τα σερβίρετε μαζί με ένα κομμάτι τυρί, το οποίο απομακρύνει τα βακτήρια από το στόμα, λειτουργώντας σαν … οδοντόβουρτσα. Παράλληλα, μπορείτε να περιορίσετε το τσιμπολόγημα προσφέροντας μονάχα δύο snack, ένα δεκατιανό και ένα μεσημεριανό.

Διαβάστε ακόμα: "Τα καλύτερα snacks για νήπια" και "Τα καλύτερα snacks για παιδιά και εφήβους"

Αποξηραμένα φρούτα. Μπορεί τα αποξηραμένα φρούτα να είναι πολύ θρεπτικά και να αγαπιούνται από τα παιδιά λόγω της γλυκιάς τους γεύσης, αλλά πρέπει να μεριμνήσετε ώστε να μην βλάψουν την οδοντοστοιχία του. Ο λόγος είναι ότι όσο πιο συμπαγής και κολλώδης είναι μια τροφή, τόσο πιο εύκολα εγκαθίσταται ανάμεσα στα δόντια και τα ούλα. Μην σταματήσετε να προσφέρετε αποξηραμένα φρούτα ως μέρος των γεμάτων του (π.χ. μέσα στο γάλα με τα δημητριακά του ή μέσα σε μια «προχωρημένη» συνταγή μεσημεριανού), αλλά ως snackπροτιμήστε να σερβίρετε φρέσκα φρούτα εποχής που είναι επίσης ευεργετικά.