Επιλέγοντας γάλα για το νήπιο

Επιλέγοντας γάλα για το νήπιο

Ποιο γάλα είναι κατάλληλο για το νήπιο και πόση ποσότητα πρέπει να καταναλώνει;

Το γάλα είναι μια από τις βασικότερες τροφές του παιδιού σας. O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά το αποκλειστικό θηλασμό του βρέφους για 6 μήνες και την συνέχισή του για 2 ή και περισσότερα χρόνια, ανάλογα με τις επιθυμίες της μητέρας και του παιδιού. Μετά τον πρώτο χρόνο, βέβαια, το μικρό σας θα έχει αναπτύξει πλήρως το πεπτικό του σύστημα και έτσι θα μπορεί να χωνέψει σωστά και την πρωτεΐνη του αγελαδινού γάλακτος, επομένως το τελευταίο μπορεί να εισαχθεί στη διατροφή του.

Ποιο γάλα είναι ιδανικό για το νήπιο;

  • Τα γάλατα που κυκλοφορούν στο εμπόριο είναι το πλήρες, παστεριωμένο και ομογενοποιημένο γάλα, το γάλα με χαμηλά λιπαρά, το άπαχο γάλα που δεν περιλαμβάνει λιπαρά και το ενισχυμένο γάλα που μπορεί να περιέχει λιγότερη λακτόζη ή επιπλέον πρωτεΐνες, ασβέστιο, σίδηρο, βιταμίνη D ή λιπαρά οξέα ω-3.
  • Μπορεί οι επιλογές που έχετε κοιτώντας τα ράφια του σούπερ μάρκετ να είναι πολλές, αλλά στην πραγματικότητα μόνο μια ταιριάζει στα παιδιά ηλικίας 12 με 24 μηνών. Πρόκειται για το πλήρες αγελαδινό γάλα που είναι απαραίτητο για το νήπιο γιατί είναι πηγή πρωτεϊνών και ασβεστίου και το χρειάζεται για την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος και του εγκεφάλου.
  • Το γάλα με μειωμένα λιπαρά μπορεί να καταναλωθεί από παιδιά άνω των 2 ετών. Τα λιπαρά είναι απαραίτητα για την εγκεφαλική λειτουργία κι έτσι δεν είναι δυνατόν να ακολουθήσει ένα παιδί μια δίαιτα χωρίς λιπαρά. Αν ένα παιδί ωστόσο παίρνει γρήγορα βάρος, πιθανόν ο γιατρός να συστήσει την κατανάλωση γάλακτος χαμηλών λιπαρών και πριν τα 2 έτη.
  • Δεν χρειάζεται να σερβίρετε ενισχυμένο γάλα στο παιδί σας, αν καταναλώνει μια ποικιλία από τρόφιμα, όπως ψωμί και δημητριακά, φρούτα και λαχανικά, κρέας ή εναλλακτικά ψάρι, αυγά και ξηρούς καρπούς, και λαμβάνει όλες τις απαραίτητες βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται.  
  • Αν το μικρό σας έχει δυσανεξία στη λακτόζη, επιλέξτε κάποιο γάλα χωρίς λακτόζη, όπως από αμύγδαλο ή σόγια, που είναι όμως κατάλληλα για νήπια άνω των 12 μηνών. Ελέγξτε ότι είναι πλήρη σε λιπαρά και ότι είναι ενισχυμένα με σίδηρο (τουλάχιστον 100 miligrams σιδήρου ανά 100 ml).

Ποια είναι η κατάλληλη ποσότητα;

Τα παιδιά έως 4 ετών συνίσταται να καταναλώνουν 2 κούπες γάλα την ημέρα, ενώ από 4 – 8 ετών 3 κούπες την ημέρα. Οι δύο κούπες γάλα ισοδυναμούν με 2 κούπες γιαούρτι ή με έξι κομματάκια τυρί σε σχήμα κύβου. Όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα ωστόσο δεν είναι ίδια. Το γιαούρτι μπορεί να έχει περισσότερες πρωτεΐνες και καμιά φορά περισσότερο ασβέστιο από το γάλα αλλά σπάνια είναι ενισχυμένο με βιταμίνη D.