Ο σωστός εξοπλισμός

Ο σωστός εξοπλισμός

Ποια είναι τα κατάλληλα κουτάλια και πιάτα που θα χρειαστεί το νήπιο για να τρώει μόνο του;

Η ώρα του φαγητού για ένα νήπιο αποτελεί και ώρα μάχης. Ακόμα κι όταν είναι βολικό και καθόλου εκλεκτικό, αυτό που αφήνει πίσω του σε κάθε γεύμα, κατά το οποίο προσπαθεί να ταΐσει τον εαυτό του, μοιάζει περισσότερο με βομβαρδισμένο τοπίο παρά με την κουζίνα σας. Για να μειώσετε κατά το δυνατόν την ακαταστασία εφοδιάστε το με το σωστό κουτάλι, που να είναι εύκολο στην χρήση και κατάλληλο για τις νεοκατακτηθείσες δεξιότητές του, αλλά και με μπολάκια που το διευκολύνουν σε αυτόν του τον άθλο.

Κουτάλια και πιρούνια. Αρχικά τα χεράκια του θα είναι αυτά που θα αλιεύουν την τροφή από το πιάτο του, ενώ σιγά σιγά θα αρχίζει να πειραματίζεται με τη χρήση του κουταλιού σημειώνοντας κάποιες επιτυχίες αλλά και αρκετή ακαταστασία. Χωρίς να περιμένετε να ταΐζει επιτυχώς τον εαυτό του μόνο του πριν τους 15 με 24 μήνες, η εξάσκηση θα του κάνει καλό, επομένως το κατάλληλο κουτάλι είναι σημαντικό.

  • Αναζητήστε ένα κουτάλι με λαβή που θα έχει ξεχωριστή υφή ή σχήμα για να μπορεί εύκολα να το κρατήσει.
  • Εάν το κουτάλι έχει στη λαβή μία κλίση, τότε θα είναι πιο εύκολο να το φέρει στο στόμα του. Εάν δεν βρείτε, επενδύστε σε ένα κουτάλι με κοντή λαβή.
  • Φροντίστε, τέλος, να έχει το κατάλληλο μέγεθος για την ηλικία του και να είναι ελαφρύ. Απορρίψτε επομένως τα μεταλλικά και στραφείτε στα ασφαλή πλαστικά ή στα κουτάλια από μπαμπού.

Πιάτα και μπολ

  • Αναζητήστε ένα πλαστικό πιάτο με βάση από καουτσούκ ή άλλο αντιολισθητικό υλικό ώστε να μην γλιστράει από το τραπέζι.
  • Ένα πιάτο ή μπολ με σχέδια ή τους αγαπημένους του χαρακτήρες από κινούμενα σχέδια και παραμύθια θα του κινήσουν το ενδιαφέρον για να το χρησιμοποιήσει με χαρά.
  • Προτιμήστε ένα πιάτο με διαχωριστικά τμήματα ώστε να διατηρείτε χωριστά λόγου χάρη τις πατάτες από τον αρακά για να αποφύγετε τη διαμαρτυρία ότι τα φαγητά ανακατεύονται, ειδικά αν το μικρό σας είναι εκλεκτικό.
  • Φροντίστε το πλαστικό των δοχείων που επιλέγετε να είναι BPA-free. Είτε αναζητήστε εν λόγω ένδειξη, είτε αποκλείστε τα σκεύη που περιλαμβάνουν την ένδειξη 7 στη βάση τους, μιας και αυτό σημαίνει πως περιέχουν τη χημική ουσία δισφαινόλη Α (BPA), που είναι ύποπτη για βλαβερές συνέπειες στην υγεία. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο μας «Επικίνδυνες ουσίες στο πιάτο μας»