Μήπως τρώει πάρα πολλά φρούτα;

Μήπως τρώει πάρα πολλά φρούτα;

Πόσες μερίδες φρούτων πρέπει να καταναλώνει ένα παιδί;

Τα φρούτα αποτελούν σημαντικό κομμάτι της διατροφής και είναι πολύ καλές πηγές βιταμινών και θρεπτικών συστατικών, άρα θα πρέπει να περιλαμβάνονται στη διατροφή του μικρού σας. Αν καταναλώνει πολλά φρούτα, έχει κάνει ήδη ένα σημαντικό βήμα για να αποκτήσει υγιείς διατροφικές συνήθειες.

Ωστόσο, όπως και στο κάθετί, η υπερβολή μπορεί να έχει αρνητικά αποτελέσματα. Για παράδειγμα:

Η φρουκτόζη, το πιο κοινό σάκχαρο στα φρούτα, διασπάται μόνο από τα κύτταρα του ήπατος και όταν βρίσκεται μέσα τους συμβαίνουν πολύπλοκες αντιδράσεις. Ένα από τα τελικά προϊόντα της διάσπασης της φρουκτόζης είναι τα τριγλυκερίδια, ενώπαράγεται επίσης ουρικό οξύ και ελεύθερες ρίζες.

Ακόμα, κάποια φρούτα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα (π.χ. μήλο, μπανάνα, σύκο, σταφύλια κοκ.) και η υπερβολική κατανάλωσή τους μπορεί να προκαλέσει απότομες αυξήσεις στην ινσουλίνη. Όταν τα επίπεδα της ινσουλίνης είναι υψηλά, ο οργανισμός δυσκολεύεται να κάψει λίπος, ενώ τα σάκχαρα των φρούτων αποθηκεύονται στο σώμα σαν λίπος, έτσι ώστε να χρησιμοποιηθούν για ενέργεια αργότερα.

Τέλος, η υπερβολική κατανάλωση φρούτων μπορεί να προκαλέσει κορεσμό και να εμποδίσει την κατανάλωση άλλων σημαντικών τροφών.

Σύμφωνα με τους ειδικούς η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα είναι 3-4 μερίδες των 75 γραμμαρίων για νήπια ηλικίας 13-23 μηνών. Μπορείτε να τα δίνετε ως ενδιάμεσο γεύμα φροντίζοντας, ωστόσο, να δίνετε και άλλα snacks, όπως ψωμί ή κρακεράκια ολικής αλέσεως με μια φέτα τυρί ή κομμάτια λαχανικών με χούμους.