20 τρόφιμα με «μαγικές» ιδιότητες

20 τρόφιμα με «μαγικές» ιδιότητες

Ποιες είναι οι 20 τροφές που πρέπει να εντάξετε στη διατροφή σας

Την επόμενη φορά που θα πάτε στο σούπερ μάρκετ, προσπαθήστε να μην επηρεαστείτε από τις πολύχρωμες συσκευασίες των προϊόντων που υπόσχονται απίθανες γεύσεις αλλά μηδαμινά θρεπτικά στοιχεία για τον οργανισμό σας. Ανάμεσα στην πληθώρα των προϊόντων που εκθέτονται υπάρχουν και εκείνα που δεν πρέπει να παραλείπετε από τη διατροφή σας καθώς προσφέρουν πολλαπλά οφέλη στον οργανισμό. Απλά μάθετε να τα διαλέγετε.

 Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα κάνετε τα ψώνια σας για να ανανεώσετε το απόθεμα στην κουζίνα σας μην ξεχάσετε να πάρετε την παρακάτω λίστα με τα 20 τρόφιμα που έχετε πραγματικά ανάγκη. Προσοχή, όμως: σε κάποια από αυτά η κατανάλωσή τους συνίσταται μόνο όταν είναι η εποχή τους (π.χ. φράουλες, ντομάτες).  

  1. Αμύγδαλα. Στη σαλάτα, σαν συνοδευτικό στο γιαούρτι, σε σπιτική κρέπα ή σκέτα τα αμύγδαλα είναι νόστιμα και θρεπτικά. Αποτελούν πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, δηλαδή «καλών» λιπαρών, πρωτεϊνών, βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων, ενώ σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στη Βρετανική Εφημερίδα για τη Διατροφή, η κατανάλωσή τους, μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης.
  2. Σπαράγγια. Έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε φολικό οξύ και αντικαρκινικές ιδιότητες. Αν η γεύση τους δεν σας ξετρελαίνει, δοκιμάστε τα σε ομελέτα ή μαζί με άλλα λαχανικά.  sparaggia
  3. Αβοκάντο. Περιέχει μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, D, Eκαι Κ, ενώ κάνει καλό στην καρδιά και έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Θέλετε και άλλα για να εντάξετε το εξωτικό αυτό φρούτο στη διατροφή σας;
  4. Φράουλες, βατόμουρα, μύρτιλλο.Η κατανάλωσή τους βοηθά στη μείωση του ρίσκου του καρκίνου του μαστού και της μήτρας. Τα βατόμουρα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά που βελτιώνουν την εγκεφαλική λειτουργία και το μύρτιλλο έχει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C. Εκτός από τα παραπάνω είναι και τα τρία πολύ νόστιμα!
  5. Πιπεριές. Ταιριάζουν παντού: σε κάθε είδους σάλτσα ή ωμές σε σαλάτα. Είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και βοηθούν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών, που είναι βλαβερές για τον οργανισμό.    
  6. Μαύραφασόλια. Περιέχουν πρωτεΐνες και έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες.  
  7. Μπρόκολο. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες C και Κ και προστατεύει την καρδιαγγειακή λειτουργία. Δοκιμάστε διάφορους τρόπους για να το γευτείτε, όπως σε σούπα, στο φούρνο μαζί με άλλα λαχανικά ή σε σάλτσα για μακαρόνια.
  8. Λαχανάκια Βρυξελλών. Διαθέτουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες A, B6, C, Eκαι K , καθώς και σελήνιο, ένα μεταλλικό στοιχείο που βοηθάει στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών. Σύμφωνα δε με έρευνες έχουν και αυτά αντικαρκινικές ιδιότητες.
  9. Κολοκύθα. Είναι τροφή χαμηλή σε θερμίδες και με μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C. Περιέχει επίσης β-καροτίνη, η οποία έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και προστατεύει από την καταστροφική δράση των ελεύθερων ριζών αλλά και β-κρυπτοξανθίνη, που ανήκει στην κατηγορία των καροτενοειδών όπως και η β-καροτίνη και λέγεται πως η έλλειψή της αυξάνει το ρίσκο για καρκίνο των πνευμόνων.
  10. Στήθος από κοτόπουλο. Ελαφριά και γευστική τροφή, είναι πλούσια σε πρωτεΐνες αλλά και πηγή του συνενζύμου Q10, που είναι απαραίτητο για την αποκατάσταση των κυττάρων του δέρματος. Επίσης οι πρωτεΐνη που περιέχει αποτελείται από 18 αμινοξέα, ενώ δεν περιλαμβάνει καθόλου υδατάνθρακες. 
  11. Φασόλια σόγιας ή αλλιώς ενταμάμε. Είναι δημοφιλή στην Ιαπωνία, πλούσια σε βιταμίνες C και B, πηγή πρωτεΐνης και έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες.1-mixa-edamame
  12. Αυγά. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, τα βρίσκετε όλο το χρόνο και είναι οικονομικά. Η κατανάλωση αυγών συνδέεται με την υγεία του εγκεφάλου και την ομαλή καρδιαγγειακή λειτουργία αλλά και με τη βελτίωση των επιπέδων χοληστερόλης.
  13. Λιναρόσπορος.Είναι πηγή φυτικών ινών, ω-3 λιπαρών, μαγνήσιου και ασβεστίου. Επίσης έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ισχυρά αντιοξειδωτικά, όπως οι λιγνάνες. Που αλλού βοηθάει; Στη μείωση της χοληστερόλης, στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα, στην αύξηση της ανοσίας και στην καταπολέμηση του καρκίνου.
  14. Σκόρδο. Δίνει άρωμα και γεύση στο φαγητό αλλά είναι παρεξηγημένο λόγω της μυρωδιάς του. Η τελευταία όμως δεν πρέπει να σας αποτρέψει από το να το συμπεριλάβετε στη διατροφή σας γιατί μειώνει την χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια, ενώ πιθανόν να εμποδίζει τις κυτταρικές αλλαγές που ενδέχεται να οδηγήσουν σε ανάπτυξη καρκίνου.
  15. Κρεμμύδι. Η κατανάλωση κρεμμυδιού έχει οφέλη για την καρδιαγγειακή λειτουργία όταν περιλαμβάνεται σε ένα διαιτολόγιο όπου τις πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν και άλλα λαχανικά.
  16. Σπανάκι. Από το σπανάκι, ωμό σε σαλάτα ή μαγειρεμένο θα απορροφήσετε βιταμίνη Κ. Παράλληλα προστατεύει από τον καρκίνο του προστάτη.
  17. Σολομός. Είναι βασική πηγή ω-3 λιπαρών οξέων και η κατανάλωσή του μειώνει το ρίσκο θανάτου από καρδιακή ασθένεια. Προτιμήστε ωστόσο τον σολομό, που δεν έχει εκτραφεί σε ιχθυοτροφεία, καθώς οι σολομοί που εκτρέφονται πιθανόν να έχουν πρόσθετο χρώμα για να αποκτήσουν ροζ απόχρωση. 
  18. Γλυκοπατάτα. Είναι πηγή υδρογονανθράκων αλλά και φυτικών ινών, β-καροτίνης και διάφορων βιταμινών, όπως η βιταμίνη Α, η οποία συνδέεται με την υγεία των ματιών.ta-diatrofika-ofeli-tis-glukopatatas
  19. Ντομάτες. Πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και με αντικαρκινικές ιδιότητες, οι ντομάτες μπορούν να συνοδεύσουν κάθε σας φαγητό, ειδικά αν είναι η εποχή τους. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λυκοπένιο, που προστατεύει την καρδιαγγειακή λειτουργία και το δέρμα και είναι το αποτελεσματικότερο για την εξουδετέρωση της καταστρεπτικής μονήρους ελεύθερης ρίζας οξυ­γόνου. Η κατανάλωση ντομάτας επίσης συνδέεται με μειωμένο ρίσκο για καρκίνο του προστάτη.
  20. Γιαούρτι. Εκτός του ότι… φροντίζει το βάρος σας, είναι πηγή ασβεστίου και βοηθάει στην υγιή πεπτική λειτουργία. Ωστόσο ανάμεσα στα διάφορα γιαούρτια που κυκλοφορούν στην αγορά επιλέξτε εκείνα που δεν περιέχουν ζάχαρη ή πρόσθετα.