Ένα ουράνιο τόξο στο πιάτο σας

Ένα ουράνιο τόξο στο πιάτο σας

Τι περιέχουν τα φρούτα και τα λαχανικά ανάλογα με το χρώμα τους

Όταν στρώνετε το οικογενειακό τραπέζι θα πρέπει να δίνετε σημασία στα χρώματά του. Όχι, δεν μιλάμε για art de la table αλλά για τα φρούτα και τα λαχανικά, που ανάλογα με τα χρώματά τους, προσφέρουν στον οργανισμό σας διαφορετικά θρεπτικά συστατικά. Ας δούμε ποιες «χρωματικές» επιλογές έχετε και τι σηματοδοτεί η καθεμία.

Κόκκινο. Τα κόκκινα φρούτα και λαχανικά περιέχουν σημαντική ποσότητα λυκοπένιου, που έχει αντιοξειδωτική δράση και προστατεύει από τη γήρανση των κυττάρων αλλά και από ασθένειες όπως ο καρκίνος και οι καρδιοπάθειες. Ποια κόκκινα φρούτα και λαχανικά να προσθέσετε στο πιάτο σας; Ανάλογα με την εποχή, επιλέξτε καρπούζι, φράουλες, κεράσια, σταφύλια, μήλα, ντομάτες, κόκκινες πιπεριές, κόκκινο λάχανο, ραπανάκι κτλ.

Πορτοκαλοκίτρινο. Τα πορτοκαλί και κίτρινα λαχανικά και φρούτα περιέχουν μια ποικιλία από καροτενοειδείς ουσίες και πολυφαινόλες, που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνουν το ρίσκο παθήσεων όπως ο καρκίνος, οι καρδιοπάθειες αλλά και την αποδυνάμωση του μυϊκού συστήματος. Η λουτεΐνη που περιλαμβάνεται στις γλυκοπατάτες, στις κολοκύθες, στα καρότα και στα ανάλογου χρώματος φρούτα και λαχανικά είναι πολύτιμη για την υγεία των ματιών σας. Εκτός από τα παραπάνω, προσθέστε στη διατροφή σας βερίκοκα, πορτοκάλια, πεπόνι, νεκταρίνια, ροδάκινα, μάνγκο, παπάγια, γλυκοπατάτες, καλαμπόκι, ανανά, κίτρινες πιπεριές κτλ.

Μπλε. Τα λαχανικά και φρούτα που έχουν χρώμα μπλε και μωβ είναι πλούσια σε ανθοκυανίνες, που περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες. Συγκεκριμένα οι αντιοξειδωτικές ουσίες στα σταφύλια και τα μούρα δρουν ενάντια στον καρκίνο Food-rainbow-heart-600pxκαι τις καρδιοπάθειες ενώ οι ανθοκυανίνες φαίνεται να εμποδίζουν την γεροντική άνοια και την αποδυνάμωση των μυών. Επιλέξετε σταφύλια, δαμάσκηνα, βατόμουρα, μελιτζάνες, μωβ κουνουπίδι, μαύρα φασόλια κτλ.

Άσπρο. Τα λευκά φρούτα και λαχανικά περιέχουν ουσίες που βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης και ενδυναμώνουν τον οργανισμό για να καταπολεμήσει τις μολύνσεις. Ποια είναι αυτά; Οι μπανάνες, το κρεμμύδι, το σκόρδο, οι πατάτες, τα μανιτάρια, το πράσο, το γογγύλι, το κουνουπίδι κτλ.

Πράσινο. Τα πράσινα φρούτα και λαχανικά περιέχουν σουλφοραφάνη, ισοθειοκυάνιο και ινδόλες, τα οποία, σύμφωνα με έρευνες, κινητοποιούν τα γονίδια του συκωτιού να δημιουργούν ενώσεις που διασπούν τα επικίνδυνα καρκινογόνα χημικά, προσφέροντας έτσι στον οργανισμό μας μια φυσική αποτοξίνωση. Σε πολλές περιπτώσεις λαχανικών, βέβαια, το πράσινο χρώμα οφείλεται στο ότι οι χρωστικές τους απλώς επικαλύπτονται από τη χλωροφύλλη, μια έντονα πράσινη χρωστική. Όπως και να ‘χει, μην παραλείψετε να προσθέσετε στο πιάτο σας τρόφιμα όπως σπανάκι, μαρούλι, μπρόκολο, ρόκα, αβοκάντο κτλ.