Δεν θέλει να φάει; Ανοίξτε του την όρεξη!

Δεν θέλει να φάει; Ανοίξτε του την όρεξη!

Τέσσερα χρήσιμα tips για το νήπιο που αρνείται να δοκιμάσει το φαγητό του

Άλλες φορές απολαμβάνει ένα καινούργιο φαγητό με την πρώτη μπουκιά και άλλες φορές χρειάζεται να το δοκιμάσει 2 και 3 και 4 φορές για να το συνηθίσει και να μην αποστρέφει το κεφάλι του με έκφραση αηδίας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν σας κάνει καψόνια!

Δεν είναι μόνο ότι οι γευστικοί του κάλυκες αρχίζουν να έρχονται σε επαφή με πολύ περισσότερες και πιο ιδιαίτερες γεύσεις αλλά και ότι το μικρό σας φαίνεται να σηκώνει μπαϊράκι, δείχνοντας καμιά φορά να δυσανασχετεί που θα πρέπει εσείς και όχι εκείνο να αποφασίζετε τι θα φάει! Στο μεσοδιάστημα, λοιπόν, που περιμένετε με υπομονή πότε θα πεινάσει για να φάει, δοκιμάστε να εφαρμόσετε μερικές δοκιμασμένες τακτικές που θα του ανοίξουν την όρεξη.

Ακολουθήστε τις ανάγκες του.Ο πιο γρήγορος τρόπος για να καταλήξει το φαγητό στο στόμα του είναι να περάσει πρώτα από «εξέταση» μέσα από τα χέρια του. Δηλαδή να το ζουλήξει, να το απλώσει στα δάχτυλά του, να το πετάξει στο τραπέζι ή στο πάτωμα και γενικά να το επεξεργαστεί με την αφή πριν επιστρατεύσει στη γεύση.

Βάλτε γεύση. Μήπως το μικρό σας δυσανασχετεί με το περιεχόμενο του πιάτου του επειδή είναι ολίγον τι άνοστο ή έχει αδιάφορη γεύση; Σε αυτή την περίπτωση προσθέστε κάποιο υλικό ή συστατικό για να δώσε άρωμα και πιο ενδιαφέρουσα γεύση στο φαγητό ή συνδυάστε δύο ήδη τροφής (ειδικά αν η μια του αρέσει), αυξάνοντας σταδιακά την αναλογία, ώστε να συνηθίσει να τρώει μόνο του και την άλλη.

Αλλάζοντας τη …συσκευασία. Καμιά φορά είναι σαν να το τσιμπάει μύγα και ενώ μέχρι πρότινος απολάμβανε το αγαπημένο του πιάτο, ξαφνικά δεν δείχνει κανένα ενδιαφέρον για αυτό. Και επειδή είναι δύσκολο να καταλάβετε τι μπορεί να συμβαίνει στο μυαλό και το στομάχι του, δοκιμάστε απλά να του αποσπάσετε την προσοχή και να του κινήσετε το ενδιαφέρον αλλάζοντας την …συσκευασία. Σερβίρετε το φαγητό σε διαφορετικό δοχείο, με διαφορετικά μαχαιροπήρουνα, με διαφορετικό τρόπο μαγειρέματος (ώστε λόγου χάρη να μπορεί να το φάει με τα χέρια του) ή με διαφορετικό συνοδευτικό από αυτό που συνηθίζατε (άλλο ρόφημα, διαφορετικό τυρί, κάποιο ντιπ κ.λπ.).

Εφοδιάστε το με το προσωπικό του κουτάλι. Ενισχύστε την αυτοπεποίθησή του και το αίσθημα ανεξαρτησίας, εφοδιάζοντας το με τα δικά του μινιόν κουταλοπήρουνα. Ο ενθουσιασμός και η λαχτάρα του να προσπαθήσει να φάει μόνο του είναι πιθανόν να υπερνικήσουν την αδιαφορία ή την αποστροφή του για το φαγητό που του σερβίρετε.