Stop σε 6 άσχημες συνήθειες

Stop σε 6 άσχημες συνήθειες

Πώς θα αντιμετωπίσετε 6 κακές συνήθειες του νηπίου

Το μικρό σας είναι αξιολάτρευτο αλλά κάποιες φορές η συμπεριφορά του ξεφεύγει λίγο από τα όρια. Φυσικά δεν εννοούμε να έχετε την απαίτηση από ένα νήπιο να συμπεριφέρεται πάντα άψογα – εδώ ούτε οι ενήλικες δεν το κατορθώνουν – απλά εάν εντοπίσετε τα αρνητικά δείγματα, να εφαρμόσετε λύσεις για να μην επαναλαμβάνονται και καταλήγοντας να μετατραπούν σε κακές συνήθειες. Έτσι και θα θέσετε γερές βάσεις για το μέλλον αλλά και θα αποφύγετε πολλούς καβγάδες και ξεσπάσματα στο παρόν.

Αρπάζει τα πράγματα των άλλων. Προφανώς το κάνει γιατί θέλει να εξερευνήσει όσα αντικείμενα του κάνουν εντύπωση αλλά θα πρέπει να υπάρχουν και όρια, προκειμένου να μην βρίσκεστε στη θέση να προσπαθείτε να το εμποδίσετε να τραβήξει το βραχιόλι της κυρίας που βρίσκεται μπροστά σας στο ταμείο του σούπερ μάρκετ. Εξηγήστε του πως πρέπει να σέβεται τα πράγματα των άλλων και ότι θα μπορούσε να ρωτήσει σε περίπτωση που θέλει να τα επεξεργαστεί.

Διακόπτει μια συζήτηση. Κάποιες φορές δεν δημιουργείται πρόβλημα, όμως άλλες, ειδικά στις περιπτώσεις που μιλάτε στο τηλέφωνο ή που χρειάζεται να εστιάσετε την προσοχή σας σε όσα σας λέει ο συνομιλητής που βρίσκεται απέναντί σας, είναι αρκετά κουραστικό να σας διακόπτει διαρκώς το μικρό σας. Σκοπός είναι να μάθει να περιμένει τη σειρά του– εκτός αν πρόκειται για κάτι επείγον, όπως η επίσκεψη στην τουαλέτα – και για να το βοηθήσετε σε αυτό φροντίστε να εφεύρετε μια κίνηση η οποία θα του δείχνει ότι πρέπει να περιμένει, π.χ. να το ακουμπάτε στον ώμο για να του δείξετε ότι το έχετε ακούσει αλλά ότι πρώτα πρέπει να αφήσετε τον συνομιλητή σας να τελειώσει. 

Διαβάστε σχετικά στο άρθρο μας «Ο κανόνας της διακοπής»

Αρπάζει φαγητό από άλλα πιάτα. Φυσικά δεν υπάρχει πρόβλημα αν παίρνει φαγητό από το δικό σας πιάτο ή βάζει τα χέρια του στο περιεχόμενό του, αλλά αν έχει συνηθίσει κάτι τέτοιο είναι πιθανό να δοκιμάσει να το κάνει και με φίλους ή συγγενείς κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης ή όταν τρώτε όλοι μαζί στο σπίτι σας. Και το πιθανότερο είναι κάποιοι να ενοχληθούν, ειδικά αν το νήπιο βρίσκεται στη φάση εξερεύνησης του φαγητού και αρέσκεται στο να ζουλάει τις τροφές με τα δάχτυλά του.  Φροντίστε λοιπόν να του μάθετε πως το μόνο φαγητό που μπορεί να πιάνει με τα χέρια του είναι αυτό που βρίσκεται στο πιάτο του.

Πετάει πράγματα κάτω. Για να αποφύγετε το ενδεχόμενο να επισκεφθείτε ένα φιλικό σπίτι και το μικρό σας να βομβαρδίσει το σαλόνι πετώντας όποιο αντικείμενο βρει μπροστά του στο πάτωμα, εξηγήστε του ποια αντικείμενα μπορεί να πετάξει (π.χ. μια μπάλα) και ποια όχι (ο κατάλογος είναι μακρύς). Με ένα απλό «όχι» η κατάσταση δεν διορθώνεται, γιατί δεν του δίνετε να καταλάβει για ποιο λόγο το να πετάει τα πράγματα κάτω δεν είναι αποδεκτό. Γι’ αυτό διαβάστε το άρθρο μας «Πως θα σταματήσει να πετάει πράγματα κάτω».

Γράφει στον τοίχο του δωματίου του. Αν έχει καλλιτεχνικές ανησυχίες τις οποίες εκφράζει στους τοίχους του δωματίου του αλλά και πάνω στις κούκλες του, θα πρέπει να του δείξετε σε ποια σημεία επιτρέπεται να ζωγραφίζει, να μουντζουρώνει ή να γράφει. Ξεκινήστε λέγοντάς του πως θα πρέπει να σας βοηθήσει να καθαρίσετε μαζί τους ζωγραφισμένους τοίχους. Αν επιθυμεί να ζωγραφίζει σε μεγάλες επιφάνειες, κολλήστε ένα κομμάτι χαρτόνι σε μια πλευρά του δωματίου εξηγώντας του πως εκεί έχει το ελεύθερο να πειραματιστεί με τα χρώματα και τα στολίδια. Αν μουτζουρώνει άλλα αντικείμενα θα πρέπει να του γίνει σαφές ότι δεν μπορεί να τα χρησιμοποιήσει ξανά.

Δεν βάζει στη θέση τους τα παιχνίδια που χρησιμοποιεί. Αν έχει τη δυνατότητα να πιάσει ένα αντικείμενο ή ένα παιχνίδι από τον χώρο αποθήκευσης, έχει και τη δυνατότητα να το βάλει πάλι στη θέση του. Αρκεί η ενθάρρυνση από την πλευρά σας για να το κινητοποιήσετε να συμμαζέψει το δωμάτιό του μετατρέποντας την εν λόγω δουλειά σε παιχνίδι (συνοδεία μουσικής, διαγωνισμός για το ποιος θα μαζέψει τα περισσότερα παιχνίδια κτλ).