8 μονοπάτια προς την ευγένεια

8 μονοπάτια προς την ευγένεια

Μαθαίνοντας το παιδί να είναι ευγενικό

Πώς θα ενθαρρύνουν οι γονείς το παιδί τους να είναι ευγενικό και να έχει καλούς τρόπους; Καταρχήν δίνοντας το σωστό παράδειγμα και έπειτα ξεκινώντας από νωρίς να τo «μυούν» σε εκφράσεις και πράξεις που δηλώνουν ευγένεια.

Μαθαίνοντας σωστούς τρόπους. Πριν από κάθε δραστηριότητα/ έξοδο […] είναι σημαντικό οι γονείς να υπενθυμίζουν στο παιδί τους τη σημασία των καλών τρόπων. Για παράδειγμα, εάν πηγαίνετε σε ένα partyγενεθλίων, πείτε ήδη από το αυτοκίνητο στο παιδί σας τι περιμένετε από αυτό και γιατί είναι σημαντικό να συμπεριφερθεί με ευγένια. Εξηγήστε του, λόγου χάρη, πως πρέπει να πει «χρόνια πολλά» στο παιδάκι που γιορτάζει, να το φιλήσει και να του δώσει το δώρο του. Θυμίστε του ότι όταν του δώσουν τούρτα θα πρέπει να πει «ευχαριστώ» ή, να πει «παρακαλώ» εάν το ευχαριστήσουν για κάτι.

Ένα νήπιο είναι ικανό να χρησιμοποιεί τις βασικές λέξεις ευγένειας (ευχαριστώ, παρακαλώ, συγγνώμη), αρκεί να του υπενθυμίζετε την σωστή χρονική στιγμή. Π.χ. «Τι λέμε, μωρό μου, στην γιαγιά που μας έφερε παιχνίδι;».  

Διδάσκοντας την ενσυναίσθηση. Δεν είναι ποτέ νωρίς για να βοηθήσoυν οι γονείς το παιδί τους να αναγνωρίζει και να κατανοεί τα συναισθήματα των άλλων, μέσα από τη σχέση με τα αδέρφια ή μέσα από το παιχνίδι με άλλα συνομήλικα παιδιά. Ένας απλός κανόνας μπορεί να είναι ο εξής: αν κάποιο παιδάκι κλάψει ή πει «όχι» το άλλο παιδί είναι σημαντικό να σταματήσει ό, τι κάνει και να το ρωτήσει αν είναι εντάξει. Αν, λοιπόν, πάνω στο παιχνίδι το ένα από τα δύο αδέλφια στεναχωρηθεί, μπορείτε να προτρέψετε το άλλο παιδί να πλησιάσει το αδελφάκι του και να ζητήσει ευγενικά να μάθει πως νιώθει και γιατί νιώθει έτσι.

Διαβάστε ακόμα: «Μεγαλώστε ένα παιδί γεμάτο συμπόνια».

Μαθαίνοντας την αλληλεγγύη.Μπορεί να τους είναι δύσκολο να μοιράζονται ή να δίνουν τα πράγματά τους σε κάποιον που τα χρειάζεται, όταν είναι νήπια, αλλά είναι καλό να έρχονται σε επαφή από νωρίς με πράξεις αλληλεγγύης και να συμμετέχουν με την παρότρυνση των γονιών σε αυτές.

Ενθαρρύνοντας τα χαμόγελα και τα φιλικά νεύματα. Ένα φιλικό χαμόγελο και ένας χαιρετισμός ακόμα και αν πρόκειται για απλό νεύμα είναι αρκετά για να κάνουν τη διαφορά και να δημιουργήσουν όμορφο κλίμα. Επειδή, όμως, τα παραπάνω είναι φυσικές αντιδράσεις και δεν μπορείς να τα διδάξεις ή να τα «επιβάλλεις», καλό είναι να επαινείτε το παιδί σας κάθε φορά που τα χρησιμοποιεί.

Απλές φράσεις ευγένειας. «Καλημέρα», «Τι κάνεις;», «Χαίρομαι που σε βλέπω» […] είναι απλές φράσεις ευγένειας που εύκολα μπορούν να ενταχθούν στο λεξιλόγιο ενός παιδιού.

Πρακτική στο σπίτι.Αν σε δημόσιο χώρο το παιδί αισθάνεται άβολα ή ντρέπεται, καλό είναι οι γονείς να κάνουν πρακτική στο σπίτι, προετοιμάζοντάς το για το ποια είναι η σωστή συμπεριφορά ανάλογα με τις συνθήκες και την κατάσταση στην οποία θα βρεθούν. Θα αποκτήσουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για το τι θα αντιμετωπίσουν και θα επικοινωνήσουν με μεγαλύτερη σιγουριά με κάποιον άγνωστο.  

Διδάσκοντας την υπομονή σε δύσκολες καταστάσεις.Αν για παράδειγμα βρίσκεστε στο αυτοκίνητο και έχει κίνηση στο δρόμο εξαιτίας έργων στο οδόστρωμα, καλό είναι να υπάρξουν εξηγήσεις για το τι συμβαίνει, δίνοντας έμφαση στο ότι κάποιοι εργάζονται. Η υπομονή, η κατανόηση του ποιος έχει την ευθύνη – και όχι η απόδοση ευθύνης στον εύκολο στόχο – και η ευγένεια σχετίζονται άμεσα.

Οι γονείς αποτελούν το φωτεινό παράδειγμα. Ό,τι και να διδάξει κανείς στα παιδιά του, αν ο ίδιος δεν είναι ευγενικός στις καθημερινές του συναναστροφές, δεν θα τα μάθει να είναι ευγενικά. Οι γονείς αποτελούν το πιο «δυνατό» παράδειγμα, διδάσκοντας στην πράξη με τη συμπεριφορά τους τα παιδιά.