Νωρίς για ύπνο!

Νωρίς για ύπνο!

Tips για να το βοηθήσετε να κοιμάται νωρίς με ευκολία

Πόσο σημαντικός είναι ένας καλός ύπνος για ένα παιδί; Και πόσο σημαντικό είναι να κοιμάται νωρίς για να απολαμβάνει όσες ώρες ύπνου χρειάζεται αλλά και για να συνηθίζει σε υγιείς συνήθειες; Φυσικά η απάντηση στις παραπάνω ερωτήσεις είναι κοινή και μπορεί να περιοριστεί σε δύο μόνο λέξεις: πάρα πολύ! Το ζητούμενο είναι κατά πόσο θα κατανοήσει – και κυρίως με ποιον τρόπο – τη σπουδαιότητα των παραπάνω, ώστε να συνεργαστεί χωρίς προβλήματα.

Ακολουθούν μικρά tipsγια να το μάθετε να κοιμάται νωρίς!

  1. Ανακαλύψτε κίνητρα. Πριν ξεκινήσετε τις προσπάθειες, είναι σημαντικό να ανακαλύψετε τα κίνητρά σας. Φυσικά και θέλετε το μικρό σας να αποκτήσει υγιείς συνήθειες ύπνου, να ξεκουράζεται όσο γίνεται περισσότερο κοκ. Ωστόσο, πρέπει να βρείτε και τους λόγους που κάτι τέτοιο είναι σημαντικό για εσάς, ώστε να έχετε την απαιτούμενη επιμονή και υπομονή. Θέλετε να περάσετε μερικές ώρες μόνοι με τον σύντροφό σας; Θέλετε να αφιερώσετε λίγο χρόνο στην προσωπική σας φροντίδα; Ό,τι κι αν σας κινητοποιεί, βρείτε το και στοχεύστε το χωρίς ενοχές.
  2. Ξεκινήστε από μικρή ηλικία. Από τους 3 κιόλας μήνες, ηλικία κατά την οποία τα μωρά αρχίζουν να αποκτούν μια κάποια σταθερότητα στις συνήθεις ύπνου τους, μπορείτε να ξεκινήσετε την εκπαίδευση. Πιο συγκεκριμένα, προσπαθήστε να βάζετε το μικρό σας νωρίς για ύπνο, προσαρμόζοντας με τέτοιον τρόπο την ρουτίνα του ώστε να βρίσκεται στην κούνια του, για παράδειγμα, στις 8. Ξεκινήστε μισή ώρα πριν την προετοιμασία χαλαρώνοντάς το με μπανάκι, μασαζάκι, χαλαρή μουσική, νανουρίσματα και αγκαλιά.
  3. Συνεργαστείτε με τον σύντροφό σας.Καταλήξτε σε μια μέθοδο που θα λειτουργεί και για τους δυο σας και φροντίστε να είστε και οι δύο συνεπείς, αφού η σταθερότητα είναι ζωτικής σημασίας στις προσπάθειές σας.
  4. Ακολουθήστε το πρόγραμμα με συνέπεια. Φροντίστε να βάζετε το μικρό σας για ύπνο καθημερινά την ίδια ώρα, ακόμα και το Σαββατοκύριακο για να μην του προκαλέσετε σύγχυση.
  5. Κάντε την διαδικασία πριν τον ύπνο απολαυστική,αλλά όχι συναρπαστική. Στόχος είναι να μην ξεσηκώσετε το μικρό σας αλλά να το ηρεμήσετε για να κατορθώσει να κοιμηθεί. Αποκλείστε, λοιπόν, το παιχνίδι που περιλαμβάνει έντονη κίνηση και στραφείτε προς τις πιο ήρεμες δραστηριότητες, όπως ανάγνωση παραμυθιών ή ακρόαση απαλής μουσικής.
  6. Παρακολουθήστε πώς λειτουργεί μετά τον μεσημεριανό ύπνο. Κάθε παιδί είναι διαφορετικό και έτσι ενδέχεται το μικρό σας να κοιμάται με ευκολία ένα γεμάτο 12ωρο ακόμα και αν έχει κοιμηθεί 1 ώρα το μεσημέρι ή να μην πέφτει για ύπνο το βράδυ αν το έχει πάρει ο ύπνος μόνο για 10 λεπτά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Διαπιστώστε, λοιπόν, πόσο βοηθάει ο ημερήσιος υπνάκος ή όχι το μικρό σας να κοιμηθεί το βράδυ και προσαρμόστε ανάλογα το πρόγραμμά του. 
  7. Φροντίστε να είστε ευέλικτοι. Μην εγκλωβιστείτε σε μια συγκεκριμένη μέθοδο ή σε έναν συγκεκριμένο τρόπο που σας είπαν ότι είναι ο πιο σωστός. Κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός και κάθε παιδί έχει τη δική του προσωπικότητα. Είναι καλύτερο να είστε ανοικτοί στους πειραματισμούς, ώστε να βρείτε τι είναι αυτό που λειτουργεί καλύτερα για το μικρό σας αλλά και για εσάς. Θέλετε να δοκιμάσετε να ξυπνήσετε νωρίτερα το πρωί, να το βάλετε μια ώρα νωρίτερα για ύπνο το μεσημέρι ή να δοκιμάσετε να «κόψετε» ώρες από κάποιον υπνάκο; Πειραματιστείτε!
  8. Αν σηκωθεί από το κρεβάτι, γυρίστε το πίσω. Εξηγήστε του επίσης πως μπορείτε να το αγκαλιάζετε όσο θέλει αλλά κατά τη διάρκεια της ημέρας και πριν σβήσουν τα φώτα για να πέσει στο κρεβάτι. Όσο δύσκολο και αν είναι για εσάς να στέλνετε πίσω στο κρεβάτι του το μικρό σας, σκεφτείτε ότι αυτό θα του κάνει καλό μακροπρόθεσμα.
  9. Επιτρέψτε του να πάρει μαζί του στο κρεβάτι ό,τι θέλει αρκεί να είναι ασφαλές. Τα αντικείμενα παρηγοριάς (συνήθως κουβέρτες, κουκλάκια κτλ.) είναι ένας τόπος για να καθησυχάζει τον εαυτό του όταν εσείς είστε μακριά. Οπότε καλό είναι να μην του αρνείστε παρά μόνο εάν του κάνουν κακό στην υγεία του. Διαβάστε περισσότερα για τα αντικείμενα παρηγοριάς εδώ.