Η ώρα του supermarket

Θέλετε να συμπεριφέρεται καλά όταν πάτε μαζί για ψώνια;

Θέλετε να συμπεριφέρεται καλά όταν πάτε μαζί για ψώνια;

Έχετε δει κάποιες μαμάδες στο supermarket να τρέχουν πανικόβλητες πριν η πυραμίδα από σαμπουάν καταρρεύσει εξαιτίας μιας σπρωξιάς που έδωσε το παιδάκι τους; Μπορεί σε εσάς να μην συμβεί ακριβώς αυτό, αλλά όλο και κάποιο ανησυχητικό περιστατικό θα σας κάνει να πιστέψετε πως, μόλις το βλαστάρι σας μεγαλώσει λίγο, η επίσκεψη στην υπεραγορά θα καταλήξει να είναι ένας εφιάλτης από φωνές, ζημιές, γκρίνια και ατέλειωτα «θέλω, θέλω, θέλω, …, θέλωωωωω». Κι όμως, δεν χρειάζεται να είναι έτσι!

  1. Ενημερώστε ήδη από το σπίτι το παιδάκι σας για το που πρόκειται να πάτε. Έτσι δεν θα περιμένει μια διασκεδαστική έξοδο για να καταλήξει να βαριέται μέχρι να διαλέξετε απορρυπαντικά.
  2. Προειδοποιήστε το για το πώς επιθυμείτε να συμπεριφερθεί. Πείτε του πως θέλετε να κάθεται στο καρότσι ή να περπατάει ήρεμα δίπλα σας, χωρίς να φωνάζει, να τρέχει ή να προσπαθεί να κρυφτεί.
  3. Δείξτε του την λίστα με τα ψώνια και ξεκαθαρίστε ότι θα πάτε να πάρετε τα συγκεκριμένα πράγματα και μόνο. Ωστόσο, ρωτήστε το τι θα ήθελε να του δώσετε ως επιβράβευση, σε περίπτωση που επιδείξει καλή συμπεριφορά. Προσθέστε το στο τέλος της λίστας με την προϋπόθεση σε παρένθεση.Ζητήστε του να σας βοηθήσει να βρείτε όσα περιέχει η λίστα με τα ψώνια
  4. Όσο βρίσκεστε στο supermarket αφήστε το να βοηθήσει. Τα νήπια τρελαίνονται να βοηθάνε και να αισθάνονται χρήσιμα στις μαμάδες τους. Εάν κάθετε στο καρότσι αφήστε το να γύρει και να τραβήξει κάτι που του ζητάτε, εάν περπατάει δίπλα σας αφήστε το να πάει να σας φέρει κάτι από το απέναντι ράφι. Με τον τρόπο αυτό θα συμμετέχει στο «παιχνίδι».
  5. Από την άλλη, εάν αρχίσει να… ξεφεύγει (να τρέχει, να κρύβεται, να φωνάζει, να κάνει ζημιές, να ενοχλεί τους γύρω του κτλ.) οφείλετε να του υπενθυμίσετε πως πρέπει να συμπεριφέρεται καλά. Κατεβείτε στο ύψος του, χαμηλώστε τον τόνο της φωνής σας και πείτε του ότι η συγκεκριμένη συμπεριφορά δεν είναι αποδεκτή (πείτε ακριβώς ποια είναι αυτή) και πως από εδώ και πέρα περιμένετε να συμπεριφερθεί καλύτερα.
  6. Εάν, βέβαια, ακολουθεί τις επιθυμίες σας είναι σημαντικό να το επαινείτε, ώστε να του δώσετε το έναυσμα να συνεχίσει. Ωστόσο, το να του αγοράσετε μια λιχουδιά ή ένα παιχνίδι την ίδια εκείνη στιγμή δεν είναι ό,τι πιο καλό. Η ζάχαρη, οι υδατάνθρακες αλλά και ένα καινούργιο παιχνίδι μπορεί να κάνουν και το πιο υπάκουο παιδί ενεργητικό και ασυγκράτητο!
  7. Στο τέλος της διαδρομής και εάν όλα (ή τουλάχιστον τα περισσότερα) έχουν κυλήσει ομαλά θα έχει έρθει η ώρα της ανταμοιβής. Το μικρούλι σας θα καταχαρεί και θα ανυπομονεί για την επόμενη επίσκεψη στο supermarket.