3 φράσεις θυμού που πρέπει να αποφύγετε!

3 φράσεις θυμού που πρέπει να αποφύγετε!

Πώς να διορθώσετε φράσεις που είναι πιθανό να πείτε στο παιδί σας πάνω στο θυμό σας

Έχετε φτάσει στα όριά σας, νιώθετε τον εκνευρισμό σας να φουντώνει, προσπαθείτε να συγκρατήσετε τα νεύρα σας και να αντισταθείτε στον πειρασμό να φωνάξετε ή να πείτε κάτι που μετά θα το μετανιώσετε, αλλά πολύ φοβάστε πως έχετε ήδη χάσει το παιχνίδι.

Δεν είστε ο μοναδικός γονιός στον κόσμο που έχει ξεστομίσει κάτι που είναι πιθανό να στενοχωρήσει το παιδί του, ειδικά αν η υπομονή δεν συμπεριλαμβάνεται στα προτερήματά σας ή αν το μικρό σας είναι εξαιρετικά ατίθασο. Ωστόσο υπάρχουν 3 φράσεις – που είναι εύκολο να ειπωθούν σε κατάσταση θυμού – που θα πρέπει να αποφεύγετε γιατί άλλωστε όπως λέει και η γνωστή παροιμία «η γλώσσα κόκκαλα δεν έχει και κόκκαλα τσακίζει».Φυσικά ακόμα και αν τις πείτε πάντα υπάρχουν περιθώρια διόρθωσης!

«Είσαι με τα καλά σου;». Όταν πάρει μια λανθασμένη απόφαση χωρίς να έχει υπολογίσει τις συνέπειες, η πρώτη σας αυθόρμητη αντίδραση συνοψίζεται στη φράση «είσαι με τα καλά σου;» ή «τα ‘χεις παίξει;». Εκείνο όμως αδυνατεί να καταλάβει τους λόγους για τους οποίους έχει βρεθεί σε αυτή την κατάσταση και οι παραπάνω φράσεις δεν βοηθούν καθόλου. Αν σας ξεφύγει κάτι τέτοιο, μην διστάσετε να απολογηθείτε. Στη συνέχεια προσπαθήστε να κατανοήσετε τους λόγους που έκανε αυτή την επιλογή, να συζητήσετε τις πιθανές συνέπειες, να βρείτε μαζί λύσεις και να σκεφτείτε πώς θα μπορούσε να αντιδράσει καλύτερα σε μια ανάλογη συνθήκη. Είναι και αυτό ένα βήμα για να σας εμπιστευτεί και να νιώσει πιο σίγουρο για τον εαυτό του, υπολογίζοντάς σας ως σύμμαχο.

«Γιατί δεν μπορείς να είσαι λίγο σαν τον/την…;». Η φράση αυτή που συγκρίνει το παιδί με κάποιο άλλο (μπορεί να είναι το αδερφάκι του ή κάποιος φίλος) έχει τέτοια δυναμική που αν επαναλαμβάνεται μπορεί να πληγώσει την αυτοεκτίμηση ενός παιδιού. Το μήνυμα που παίρνει καθώς την ακούει είναι «δεν μπορώ να σε αποδεχθώ έτσι όπως είσαι» ή «θα ήθελα να είσαι κάποιος άλλος» με αποτέλεσμα να νιώθει πως η προσωπικότητα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ακυρώνονται. Πώς να διορθώσετε το λάθος; Φυσικά γνωρίζετε ότι κάθε παιδί είναι ξεχωριστό και αναμφίβολα το αγαπάτε για αυτό που είναι, ωστόσο είναι σημαντικό να του το δείχνετε. Διαβεβαιώστε το ότι δεν θέλετε να το συγκρίνετε με άλλα παιδιά και ότι το αγαπάτε με τις ιδιαιτερότητες του.

«Είμαι τόσο νευριασμένος-η που θα μπορούσα να στις βρέξω, να σε κλείσω στο δωμάτιο, να ακυρώσω τη βόλτα κ.λπ.». Αφενός η λεκτική βία έχει τα ίδια καταστροφικά αποτελέσματα με τη σωματική, αφετέρου η εκτόξευση απειλών δεν διορθώνει ούτε στο ελάχιστο τη μελλοντική του συμπεριφορά. Από την άλλη αν μιλάτε για συνέπειες τις οποίες γνωρίζετε από πριν ότι δεν θα τις εφαρμόσετε χάνετε την ευκαιρία να θέσετε σωστά όρια. Γιατί το μικρό σας χρειάζεται να γνωρίζει ξεκάθαρα τους κανόνες αλλά και τις συνέπειες που ακολουθούν όταν τους παραβεί και σε αυτό πρέπει να υπάρχει μια συνέπεια και μια σταθερότητα από την πλευρά σας.