Μια τεχνική που θα το ενθαρρύνει να εκτελέσει τα καθήκοντά του
Καταρχάς, να πούμε ότι η τεχνική αυτή δεν αφορά τόσο το νήπιο όσο τα παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας. Ο λόγος είναι πως το νήπιο δεν αντιλαμβάνεται τον χρόνο όπως ένα μεγαλύτερο σε ηλικία παιδί. Ωστόσο, είναι καλό να ξεκινήσετε την εφαρμογή της συγκεκριμένης τεχνικής με κάποιες παραλλαγές αρκετά νωρίς, ώστε να πετυχαίνετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Τι πρέπει να κάνω;
Αγοράστε ένα χρονόμετρο και ρυθμίστε το σύμφωνα με τον χρόνο που επιθυμείτε το παιδί να ολοκληρώσει μια εργασία. Στην συνέχεια, βάλτε το σε ένα παιχνίδι ανταγωνισμού με τον χρόνο ρωτώντας: «μπορείς να τελειώσεις πριν χτυπήσει το ρολόι;».
Μια παραλλαγή για νήπια είναι, αντί για χρονόμετρο, να έχετε ένα μουσικό παιχνίδι, στο οποίο να τραβάτε το κορδόνι και να λέτε: «μπορούμε να βάλουμε τα παιχνίδια στο καλάθι πριν τελειώσει το τραγούδι»;
Γιατί πετυχαίνει;
Με την τεχνική αυτή χρησιμοποιείτε την ανταγωνιστική φύση του παιδιού για την έγκαιρη ολοκλήρωση μιας εργασίας. Σε όλα τα παιδιά αρέσει να κερδίζουν! Με τον τρόπο αυτό αναδεικνύονται νικητές σε έναν αγώνα ενάντια στον χρόνο.
Γιατί είναι καλό αυτό για εσάς;
Με αφορμή τον «αγώνα ενάντια στο ρολόι, το παιδί μαθαίνει να ολοκληρώνει τις δουλειές που του αναλογούν στην ώρα τους, και μάλιστα χωρίς να ανταγωνίζεται εσάς. Όπως αναφέρουν και οι Τζέρρυ Γουάικοφ και Μπάρμπαρα Γιούνελ στο βιβλίο του «Πειθαρχία χωρίς ξύλο και φωνές»:
«Πάνω από σαράντα χρόνια εργασίας με χιλιάδες παιδιά και οικογένειες μας έχουν δείξει ότι η τεχνική του αγώνα ενάντια στο ρολόι μειώνει τις συγκρούσεις μεταξύ γονιών και παιδιών, αφού με τον τρόπο αυτό η εξουσία μεταβιβάζεται σε μια ουδέτερη φιγούρα: το χρονόμετρο.»