Σωστή συμπεριφορά κατά τις επισκέψεις σε φίλους

Θέλετε να συμπεριφέρεται καλά όταν πάτε σε ξένα σπίτια;

Πώς να διδάξετε το μικρό σας να συμπεριφέρεται σωστά όταν συναναστρέφεται με άλλους ανθρώπους σε ένα νέο περιβάλλον.

Προετοιμάζεστε για επισκέψεις και τρέμετε στην ιδέα για το πώς πρόκειται να συμπεριφερθεί το βλαστάρι σας στο σπίτι των φίλων σας;Μπορεί η διαπαιδαγώγηση ενός νηπίου όσον αφορά στα ζητήματα συμπεριφοράς σε άλλα σπίτια να είναι μια πρόκληση αλλά αξίζει τον κόπο. Διαβάστε 9 συμβουλές για το πώς να διδάξετε καλούς τρόπους στο μικρό σας, αποφεύγοντας έτσι να αγχώνεστε κάθε φορά που κανονίζετε να επισκεφθείτε το σπίτι των φίλων ή των συγγενών σας!

1. Εκφράστε τις προσδοκίες σας. Εξηγήστε στο μικρό σας τι περιμένετε από αυτό πριν επισκεφθείτε το σπίτι φίλων ή συγγενών.

2. Μειώστε τις εκπλήξεις. Είναι καλύτερο να έχετε προετοιμάσει το μικρό σας σχετικά με το πώς εξελίσσεται μια επίσκεψη σε ένα σπίτι, αλλά και τι συγκεκριμένα θα κάνετε εσείς. Για παράδειγμα μπορείτε να του πείτε ότι θα πιείτε καφέ στο μπαλκόνι ενώ τα παιδιά θα παίζουν στο παιδικό δωμάτιο.

3. Να είστε προετοιμασμένοι. Αν ξέρετε ότι θα επισκεφθείτε ένα σπίτι στο οποίο δεν υπάρχουν παιχνίδια ή άλλα παιδάκια, πάρτε μαζί σας κάποια παιχνίδια που του αρέσουν ώστε να το απασχολήσετε όσο θα βρίσκεστε εκεί.

4. Δημιουργήστε έναν κώδικα. Μπορείτε να ανακαλύψετε έναν κώδικα που να γνωρίζετε εσείς και το μικρό σας ώστε να του δείχνετε ότι δεν είναι καλό αυτό που κάνει και ότι πρέπει να το σταματήσει. Έτσι θα το προειδοποιείτε χωρίς να το κάνετε να νιώθει άβολα μπροστά στον κόσμο.

Μειώστε τις πιθανότητες ζημιάς5. Αποφύγετε να κάνετε επισκέψεις την ώρα του φαγητού ή του ύπνου, καθώς η κούραση και η πείνα μπορούν να επηρεάσουν τη συμπεριφορά του μικρού σας.

6. Αν χρειαστεί να υπενθυμίσετε στο παιδί σας τους «κανόνες καλής συμπεριφοράς» που έχετε συμφωνήσει μεταξύ σας, χαμηλώστε φτάνοντας στο ύψος του και εξηγήστε του.

7. Αν παρόλα αυτά το μικρό σας συνεχίζει να έχει άσχημη συμπεριφορά, τότε ίσως θα χρειαστεί να το πάρετε μαζί σας για μια σύντομη βόλτα μέχρι να ηρεμήσει και να του υπενθυμίσετε όσα του έχετε ζητήσει σχετικά με τη συμπεριφορά του.

8. Μειώστε τις πιθανότητες ζημιάς. Αν το σπίτι που επισκέπτεστε δεν υπάρχουν παιδάκια, ρίξτε μια γρήγορα ματιά και απομακρύνετε αντικείμενα που μπορούν εύκολα να σπάσουν ή προκαλέσουν ζημιά.

9. Μην ξεχάσετε να επιβραβεύσετε το αγγελούδι σας αν η συμπεριφορά του ήταν άψογη, καθώς οι θετικές παραινέσεις θα του δώσουν το έναυσμα να συνεχίσει να συμπεριφέρεται σωστά.

 

Μάθετε κι αυτό!

Από 2 χρονών τα νήπια μπορούν να κατανοήσουν ότι οι κανόνες σε άλλα σπίτια μπορεί να διαφέρουν από τους κανόνες που ισχύουν στο δικό τους σπίτι.

Από 4 χρονών, πολλά παιδάκια μπορούν:

  • Να κατανοήσουν και να ακολουθήσουν τους κανόνες που ισχύουν στο σπίτι κάποιου άλλου – συνήθως με τη δική σας προτροπή.
  • Να καταλάβουν και να υπακούσουν σε ένα νοηματικό σήμα για να σταματήσουν να κάνουν κάτι
  • Να θυμούνται ότι πρέπει να μην ακουμπάνε με τα πόδια τους τα έπιπλα και τους τοίχους
  • Να αποφεύγουν να τρέχουν μέσα στο σπίτι, παρόλο που κάποιες φορές ίσως χρειαστεί να τους το υπενθυμίσετε
  • Να αποφεύγουν να αγγίζουν τα εύθραυστα αντικείμενα, ειδικά αν τους το υπενθυμίσετε

Από 8 χρονών πολλά παιδιά μπορούν να συμμετέχουν στις συζητήσεις των μεγάλων για σύντομο χρονικό διάστημα (15 λεπτά ή παραπάνω).