Το κοκοράκι κικιρικικί… σας ξυπνάει κάθε πρωί!

Ξυπνάει πολύ πρωί

Μήπως το παιδάκι σας ξυπνάει πολύ νωρίς κάθε μέρα; Δείτε τι μπορείτε να κάνετε για να κερδίσετε λίγο ακόμα ύπνο.

Μπορεί να μην σας παρηγορεί ιδιαίτερα, αλλά τα περισσότερα νήπια ξυπνούν κάθε μέρα με το χάραμα απλώς γιατί έτσι είναι το φυσιολογικό. Όλοι έχουμε έρθει στον κόσμο με το βιολογικό μας ρολόι ρυθμισμένο να παράγει ορμόνες «ύπνου» στο σκοτάδι και ορμόνες «επαγρύπνησης», λόγου χάρη αδρεναλίνη, στο φώς. Το να πηγαίνεις στο κρεβάτι με τις κότες και να ξυπνάς με τα κοκόρια, λοιπόν, είναι κάτι που εμείς οι ενήλικες απλώς έχουμε χάσει, ξεχάσει ή αναγκαστεί να προσπεράσουμε.

Από την άλλη, βέβαια, υπάρχει η πιθανότητα το μικρούλι σας να ξυπνάει υπερβολικά νωρίς γιατί δεν έχει μάθει να ηρεμεί από μόνο του, ώστε να ξανακοιμάται. Πιο συγκεκριμένα, ένα παιδί που ξυπνά με άσχημη διάθεση ή πολλές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας ίσως είναι αναγκαίο να διδαχθεί πώς να ξαναβάζει τον εαυτό του για ύπνο. Όταν θα αρχίσει να απολαμβάνει έναν καλό νυχτερινό ύπνο θα έχει από μόνο του την τάση να σηκώνεται αργότερα και πιθανότατα θα είναι πιο ευδιάθετο.

Τι μπορείτε να κάνετε

Το να καθυστερήσετε ελαφρώς την ώρα ύπνου του μπορεί να λειτουργήσει. Πολλοί γονείς, μάλιστα, προτείνουν, για να συμβεί πιο μαλακά η αλλαγή του προγράμματος, να επιλέξετε να το κάνετε 3-4 μέρες γύρω από την μέρα που αλλάζει η ώρα.

Ωστόσο, παρότι μια μικρή διαφοροποίηση στην ώρα ύπνου μπορεί να βοηθήσει, μια ριζική ίσως να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. Πιο συγκεκριμένα, το παιδί είναι πιθανό να ξυπνήσει περίπου την ώρα που συνήθιζε και πριν και, επειδή παραμένει κουρασμένο, να είναι δύστροπο. Κατά συνέπεια, η μέρα σας θα δυσκολέψει και η κούραση θα διπλασιαστεί. Τέλος, μια ριζική διαφοροποίηση θα σας αφήσει με λιγότερο ελεύθερο χρόνο το βράδυ. Θέλετε κάτι τέτοιο;

Αντ’ αυτού, εκείνο που μπορείτε να κάνετε είναι αντί για τις συνήθειες ύπνου του να αλλάξετε εκείνες του ξυπνήματος. Με λίγη ενθάρρυνση τα παιδιά μπορούν να μάθουν να ταιριάζουν το πρόγραμμά τους στις ανάγκες σας.

  • Δώστε στο μικρούλι σας ένα πολύχρωμο παιδικό ρολόι και εξηγήστε του πως μπορεί να έρθει στην μαμά και στον μπαμπά, όταν το μικρό χεράκι δείξει τον αριθμό 7.
  • Αφήστε δίπλα στο κρεβάτι του μερικά παιχνίδια με τα οποία μπορεί να παίζει μέχρι να έρθει η ώρα να σηκωθείτε. Μια ωραία ιδέα είναι να τοποθετείτε εσείς κάθε βράδυ διαφορετικά παιχνίδια μέσα σε μια τσάντα. Το αγαπημένο του αρκουδάκι, ένα παλιό πάζλ που έχει καιρό να δει, το τρενάκι που του έφερε ο νονός του πέρσι το Πάσχα κ.ο.κ. Μόνο θυμηθείτε να τα αλλάζετε καθημερινά για να μην βαριέται και να ξεκινάει κάθε πρωί το παιχνίδι με ενθουσιασμό.
  • Εάν, βέβαια, το παιδί προτιμά να παίζει κοντά σας μπορείτε να έχετε κάποια παιχνίδια στο υπνοδωμάτιό σας, με τα οποία μπορεί να απασχολείται ήρεμα μέχρι να ξυπνήσετε.
  • Φυσικά, εάν το μικρούλι σας ξυπνάει κάθε πρωί επειδή διψάει θα πρέπει να του αφήνετε νερό σε ένα παγουράκι για να έχει να πίνει.
  • Από την άλλη, εάν σηκώνεται επειδή κατά τις πρωινές ώρες κρυώνει, ίσως πρέπει να σκεφτείτε να αλλάξετε το πάπλωμα με σεντόνι και κουβέρτα. Αυτά δεν γλιστράνε και είναι πιο βαριά για να μετακινηθούν και να το ξεσκεπάσουν.
  • Τέλος, μην ξεχνάτε την ανταμοιβή. Εάν το παιδάκι σας ξυπνήσει και καθήσει στο δωμάτιό του και παίζει μέχρι να έρθει η ώρα να ξυπνήσετε, δωρίστε του κάτι μικρό (π.χ. ένα αυτοκόλλητο, ένα χαρτονένιο αστέρι κτλ.). Βρείτε ένα μέρος όπου θα κολλάτε τα βραβεία του και θαυμάζετε κάθε πρωί μαζί την συλλογή των κατορθωμάτων του!