Τιθασεύστε το μικρό σας αγρίμι!

Επιθετικό νήπιο

Πώς να μάθετε το μικρό σας να μην είναι επιθετικό

Παρόλο που η επιθετική συμπεριφορά μπορεί να αποτελεί ένα φυσιολογικό στάδιο στην ανάπτυξη του μικρού σας, δεν σημαίνει πως πρέπει να την αγνοήσετε. Πείτε του πως η επιθετική συμπεριφορά είναι ανεπίτρεπτη και δείξτε του άλλους τρόπους για να εκφράζει τα συναισθήματά του. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε μερικούς τρόπους για να καθησυχάσετε το… αγριμάκι σας και να μειώσετε την επιθετικότητά του.


Παραμείνετε ψύχραιμοι. Το να φωνάζετε, να χτυπάτε ή να λέτε στο παιδί σας πόσο κακό είναι δεν θα το κάνει να αλλάξει συμπεριφορά. Αντιθέτως του δίνετε περισσότερα παραδείγματα για το τι να δοκιμάσει την επόμενη φορά που θα είναι επιθετικό. Αν σας βλέπει να διατηρείτε την ψυχραιμία σας θα είναι και αυτό το πρώτο βήμα για να διατηρεί και αυτό τη δική του.

Θέστε ξεκάθαρα όρια. Προσπαθήστε να ανταποκρίνεστε άμεσα όταν το μικρό σας είναι επιθετικό. Μην περιμένετε για παράδειγμα να χτυπήσει το αδερφάκι του για τρίτη φορά για να του πείτε «αρκετά!». Πρέπει να ξέρει αμέσως ότι κάνει κάτι λάθος. Απομακρύνετε το για λίγο από αυτό που κάνει. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να το ηρεμήσετε. Μετά από λίγο θα συνδυάσει τη συμπεριφορά του με την επίπτωση, δηλαδή όποτε χτυπάει κάποιον ότι θα σταματάει και τη δραστηριότητα που έκανε.

Λογικές επιπτώσεις. Αν το μικρό σας μπει στο γηπεδάκι που παίζουν τα υπόλοιπα παιδιά και αρχίζει να πετάει την μπάλα πάνω στα άλλα παιδάκια, βγάλτε τον έξω. Καθίστε μαζί του και δείτε τα άλλα παιδάκια να παίζουν, εξηγώντας του ότι θα επιστρέψει στο παιχνίδι αν αισθάνεται έτοιμο να μοιραστεί τη χαρά των παιδιών παίζοντας και όχι χτυπώντας τα. Αποφύγετε να επιχειρηματολογήσετε με φράσεις του τύπου «θα σου άρεσε αν πετούσαν την μπάλα σε εσένα;». Τα νήπια δεν μπορούν να φανταστούν τον εαυτό τους στη θέση κάποιου άλλου ή να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους βασισμένα σε προφορικούς συλλογισμούς. Αντιθέτως, μπορούν να κατανοήσουν τις επιπτώσεις.

Να είστε συνεπείς όσον αφορά στην πειθαρχία. Όσο είναι δυνατόν, «απαντήστε» σε κάθε επεισόδιο με τον ίδιο τρόπο που είχατε κάνει και την τελευταία φορά δημιουργώντας έτσι ένα μοτίβο το οποίο θα αναγνωρίζει και θα περιμένει το παιδί σας κάθε φορά που θα κάνει κάτι επιθετικό. Ακόμα και αν είστε μπροστά σε κόσμο μη διστάσετε να ακολουθήσετε τους τρόπους πειθαρχίας που είχατε ακολουθήσει την τελευταία φορά. Ακόμα και αν σας κοιτάζουν περίεργα πείτε τους πως είναι δύσκολο να είσαι με ένα 2χρονο και συνεχίστε με τον τρόπο που έχετε εφαρμόσει και στο παρελθόν. Πως να μην είναι επιθετικό!

Διδάξτε του εναλλακτικές λύσεις. Περιμένετε μέχρι το μικρό σας να ηρεμήσει έτσι ώστε να μιλήσετε σχετικά με ό,τι έγινε. Ρωτήστε το αν μπορεί να σας εξηγήσει γιατί θύμωσε. Δώστε έμφαση στο γεγονός ότι είναι φυσικό να νευριάζουμε αλλά όχι να το δείχνουμε με σπρωξίματα και ξύλο. Ενθαρρύνετε το να χρησιμοποιεί πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να εκφράσει το θυμό του, όπως για παράδειγμα να τον εκφράσει με λέξεις. Επίσης, διδάξτε το να ζητάει συγγνώμη αν έχει επιδείξει επιθετική συμπεριφορά σε κάποιο άλλο παιδάκι. Στην αρχή μπορεί να μην την εννοεί αλλά στη συνέχεια θα μάθει να τη σημασία της.

Επιβραβεύστε την καλή συμπεριφορά. Μην δείχνετε την προσοχή σας στο μικρό σας μόνο όταν έχει επιθετική συμπεριφορά αλλά και όταν έχει καλή συμπεριφορά. Για παράδειγμα να ζητήσει να κάνει κούνια όταν έρθει η σειρά του αντί να σπρώξει το παιδάκι που είναι ήδη πάνω για να του πάρει τη θέση. Επιβραβεύστε το αν με τις λέξεις εκφράζει αυτό που νιώθει και έτσι αυτό στη συνέχεια θα μάθει πόση δύναμη κρύβουν οι λέξεις. Στη συνέχεια αφιερώστε του χρόνο με το να κάνετε κούνια ή να παίξετε μαζί του.

Περιορίστε τις ώρες που βλέπει τηλεόραση. Προσπαθήστε να ελέγξετε ποια προγράμματα παρακολουθεί το μικρό σας, ειδικά αν είναι επιρρεπές στην επιθετική συμπεριφορά, καθώς πολλά καρτούνς και προγράμματα για παιδιά περιλαμβάνουν βίαιες σκηνές. Το καλύτερο είναι να βλέπετε μαζί του τηλεόραση και να συζητάτε για διάφορες καταστάσεις. Για παράδειγμα αν ο ήρωας του καρτούν που βλέπετε έχει επιθετική συμπεριφορά μπορείτε να σχολιάσετε ότι «δεν ήταν και πολύ καλός ο τρόπος του για να πάρει αυτό που θέλει».

Προσφέρετε τη δυνατότητα να ασκηθεί. Αν το μικρό σας έχει πολύ ενέργεια δώστε του την ευκαιρία να ασχοληθεί με μια δραστηριότητα ή ένα άθλημα έξω από το σπίτι.

Μην διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια. Καμιά φορά η επιθετικότητα ενός παιδιού χρειάζεται μεγαλύτερη φροντίδα από αυτή που μπορεί να παρέχει ένας γονιός. Αν το μικρό σας είναι ασυνήθιστα επιθετικό για αρκετές εβδομάδες, αν τρομάζει άλλα παιδάκια, αν επιτίθεται στους μεγάλους, αν η προσπάθειά σας να το συνετίσετε δεν έχει αποτέλεσμα τότε μιλήστε στον παιδίατρό σας για να συστήσει κάποιον παιδοψυχολόγο. Μπορείτε να δουλέψετε μαζί του για να βρείτε τους λόγους που οδηγούν στη συμπεριφορά αυτή. Το παιδί σας είναι πολύ μικρό ακόμα. Αν προσπαθήσετε να δουλέψετε μαζί του με υπομονή και δημιουργικότητα τότε τέτοιου είδους συμπεριφορές θα αποτελέσουν παρελθόν.