Πείτε αντίο στις πάνες.

10 βήματα για να αποφοιτήσει με επιτυχία από τις πάνες!

10 βήματα για να αποφοιτήσει με επιτυχία από τις πάνες!

Οι πάνες νέας γενιάς δυσκολεύουν περισσότερο την εκπαίδευση των παιδιών στην τουαλέτα, λόγω του ότι είναι ιδιαίτερα απορροφητικές και δεν αφήνουν τα νήπια να καταλάβουν εύκολα πως έχουν λερωθεί. Με το να μην αισθάνονται ενόχληση από το περιεχόμενο της , δεν δείχνουν τον δέοντα ενθουσιασμό όταν έρχεται η ώρα να μάθουν να χρησιμοποιούν το γιο-γιο. Ωστόσο, αυτό εσάς δεν θα πρέπει να σας πτοεί. Ακολουθούν 10 απλά βήματα για να αποφοιτήσει το μικρούλι σας με επιτυχία από τις πάνες.

  1. Καταρχήν, αναρωτηθείτε γιατί θέλετε να ξεκινήσετε τις προσπάθειες. Το ότι το παιδάκι της φίλης σας έχει ήδη μάθει να πηγαίνει στην τουαλέτα δεν είναι αρκετός λόγος.
  2. Έπειτα, βεβαιωθείτε πως και το μικρούλι σας είναι έτοιμο. Για να το εκπαιδεύσετε στην τουαλέτα είναι σημαντικό τα νεύρα του να έχουν ωριμάσει. Αυτό συμβαίνει αφού πρώτα το μικρούλι σας γίνει 18 μηνών. Αλλά και η ηλικία δεν είναι παρά ένα απλό νούμερο, αφού χρειάζονται ακόμα μερικοί μήνες εξοικείωσης με τις λειτουργίες του σώματός του για να μπορεί να προβλέψει ότι θέλει να κάνει κακά ή τσίσα του. Επαγρυπνάτε, επομένως, για σημάδια πως το ζουζούνι σας καταλαβαίνει. Εάν γκρινιάζει, κλαίει, στριφογυρίζει ή πιάνει την πάνα του όταν είναι βρώμικη σημαίνει πως καταλαβαίνει πως «αυτό» δεν έπρεπε να είναι εκεί. Τέλος, εάν σας μιμείται όταν πάτε στην τουαλέτα, έχετε ένα ακόμα ενθαρρυντικό σημάδι.
  3. Κατόπιν, αναρωτηθείτε εάν η χρονική συγκυρία είναι κατάλληλη. Καλό θα ήταν η εκπαίδευση να μην συνοδεύεται με κάποια άλλη μεγάλη αλλαγή. Για παράδειγμα, εάν έχει έρθει μόλις στο σπίτι το νέο μωρό, εάν ήδη κάνετε προσπάθειες για να το εκπαιδεύσετε σε κάτι άλλο (π.χ. να κοιμηθεί στο κρεβάτι του) ή εάν πρόκειται να φύγετε για διακοπές, καθυστερήστε το για μερικές εβδομάδες.
  4. Εάν νομίζετε πως η κατάλληλη ώρα έχει έρθει, έχει παράλληλα φτάσει και η στιγμή να πάτε για ψώνια μαζί. Εξηγήστε του ότι τώρα πια είναι μεγάλο παιδί και χρειάζεστε μερικά πράγματα που χρησιμοποιούν τα μεγάλα παιδιά. Αφήστε το να διαλέξει το γιο-γιο που προτιμάει, ώστε να γνωρίζει πως είναι δικό του και για να θέλει να το χρησιμοποιεί. Κατόπιν, εξηγήστε του απλά και κατανοητά σε τι ακριβώς χρησιμεύει.
  5. Γυρίζοντας σπίτι δώστε του την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει το νέο του «παιχνίδι». Βγάλτε του τα ρούχα και αφήστε το μόνο με ένα μπλουζάκι. Αρχικά, βάλτε το να κάτσει στο γιο-γιο, ακόμα κι αν δεν θέλει ακόμα να κάνει τσίσα ή κακά. Έπειτα αφήστε το να κυκλοφορήσει ελεύθερο μέσα στο σπίτι. Μετά από ένα- δυο… ατυχήματα θα κατανοήσει τι είναι εκείνο που πρέπει να μπαίνει μέσα στο γιο-γιο.
  6. Την πρώτη φορά που θα τα καταφέρει μην ξεχάσετε να κάνετε «νταβαντούρι» γύρω από το μεγάλο γεγονός. Βάλτε το, εάν μιλάει, να τηλεφωνήσει στον παππού και την γιαγιά να τους πει τα νέα, μαγειρέψτε του το αγαπημένο του φαγητό ως βραβείο για το κατόρθωμά του και, γενικά, κάντε του πολλές αγκαλίτσες, φιλάκια και χαρές. Κάθε επόμενη φορά καλό θα ήταν να του έχετε επίσης ένα έπαθλο, όπως αυτοκόλλητα, τα οποία θα κολλάτε πάνω στο γιογιό. Μέχρι να γεμίσει θα έχει έρθει η ώρα να μεταπηδήσει στην κανονική λεκάνη.
  7. Αφήστε το παιδί να διαλέξει το γιογιό που του αρέσειΩστόσο, εάν νομίζετε πως βιαστήκατε και πως το παιδί δεν είναι ακόμα έτοιμο να κάνει το μεγάλο βήμα, σταματήστε τις προσπάθειες και αρχίστε τις ξανά μετά από μερικές εβδομάδες.
  8. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει πως το μικρούλι σας δεν θα έχει που και που τα μικροατυχήματά του. Τα νήπια είναι πολλές φορές τόσο απασχολημένα με το παιχνίδι τους που ξεχνούν να χρησιμοποιήσουν το γιο-γιο. Μην είστε ιδιαίτερα επικριτικοί μαζί του.
  9. Πολύ σημαντικό, επίσης, κατά την εκπαίδευση είναι να βγαίνετε και έξω από το σπίτι. Πάρτε μαζί το γιο-γιο, μερικές πάνες-βρακάκια και μια αλλαξιά ρούχα και δείξτε του πως η χρήση «τουαλέτας» δεν είναι μόνο για το σπίτι.
  10. Τέλος, όταν νομίζετε πως το παιδί έχει μάθει, αρχίστε σιγά σιγά να το αποκόπτετε και από τις πάνες. Ξεκινήστε τις ώρες που είστε σπίτι, αφήνοντάς το ολοένα και μεγαλύτερο διάστημα της ημέρας χωρίς πάνα. Όταν θα έχετε καταφέρει να το κρατάτε στεγνό κατά τη διάρκεια της μέρα, θα έχει έρθει η στιγμή να μάθει να μην χρησιμοποιεί πάνα ούτε την νύχτα. Για το τελευταίο, μάλιστα, είναι σημαντικό να σταματάτε να του δίνεται υγρά (νερό, χυμούς κτλ.) μία ώρα περίπου πριν τον ύπνο και να το βάζετε στο γιογιό αμέσως πριν το κρεβατάκι του.

Διαβάστε μαζί: «Ο μάγος Γιογιοδούλης και η πάνα μου!», Spathelf Barbel, εκδόσεις «Μοντέρνοι καιροί», 2001.