Το «ευχαριστώ» και το «παρακαλώ»

Το «ευχαριστώ» και το «παρακαλώ»

To να λέει «ευχαριστώ» και «παρακαλώ» είναι μια εξαιρετική συνήθεια.

Η ευγένεια είναι ένα σημαντικό προσόν και, ευτυχώς, αποτελεί ένα χαρακτηριστικό που μπορεί να καλλιεργήσει κανείς από μικρή ηλικία. Πάμε να δούμε πότε και πως θα προτρέψετε το μικρούλι σας να χρησιμοποιεί στις καθημερινές συναναστροφές του τις λέξεις «ευχαριστώ» και «παρακαλώ».

Το μωρό σας. Φυσικά και είναι αδύνατο να χρησιμοποιεί ένα μωρό (ακόμα κι αν μιλάει) τις λέξεις αυτές. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορείτε να θέσετε τις βάσεις για την μελλοντική του συμπεριφορά. Γίνετε το πρότυπο που θα θέλατε να ακολουθήσει, εφόσον εσείς είστε το πρόσωπο που θέλει να μιμηθεί σε κάθε ηλικία.

Όταν παίζετε με το μωρό σας μην ξεχνάτε να χρησιμοποιείτε τις φράσεις «ευχαριστώ» – «παρακαλώ» σαν να είχατε μπροστά σας ένα μεγαλύτερο παιδί ή έναν ενήλικα. Αν για παράδειγμα το μικρό σας κρατάει ένα παιχνίδι, απλώστε το χέρι σας και πείτε «παρακαλώ», ενώ όταν σας το δώσει χαμογελάστε του λέγοντας «ευχαριστώ». Σιγά σιγά θα αρχίσει να σας μιμείται προσπαθώντας να εκφράσει τις ίδιες λέξεις, αλλά όχι εντελώς ξεκάθαρα.  

Ξεκινήστε από την βρεφική ηλικία

Το νήπιο. Καθώς το λεξιλόγιο του μικρού σας θα εμπλουτίζεται, θα μπορεί πιο εύκολα να χρησιμοποιεί τις εν λόγω λεξούλες. Φροντίστε να του υπενθυμίζετε ήρεμα, αλλά με σταθερότητα, να λέει «παρακαλώ» όταν ζητάει κάτι και «ευχαριστώ» όταν το παίρνει. Θα διαπιστώσετε πως πολύ γρήγορα θα τις εντάξει στο λεξιλόγιό του.

Extra tips

  • Η αποτελεσματικότερη μέθοδος για να αποκτήσει το παιδί σας ευγενικούς τρόπους, είναι απλά να ακούει τον τρόπο που εσείς εκφράζεστε και να σας μιμηθεί. Η ευγένεια αυτή, βέβαια, δεν πρέπει να είναι μόνο λεκτική. Οι ευγενικές φράσεις θα πρέπει να συμπληρώνονται από ευγενικές πράξεις.
  • Φυσικά η ευγενική συμπεριφορά δεν μπορεί να περιορίζεται μόνο προς τους φίλους και συγγενείς, αλλά και σε αγνώστους ή άτομα που σας εξυπηρετούν, π.χ. ταμίας στο σούπερ μάρκετ. Έτσι θα αποτελέσετε το παράδειγμα για το παιδί σας βοηθώντας το να υιοθετήσει ευγενικούς τρόπους από μικρή ηλικία.
  • Πολλές φορές ένα «ευχαριστώ» και ένα «παρακαλώ» δεν είναι αρκετό. Ζητήστε του, λοιπόν, να δώσει ένα φιλί στην γιαγιά ή τον νονό που του έφερε ένα δώρο ή γράψτε μαζί μια ευχαριστήρια κάρτα που θα μείνει για πάντα και θα εκτιμηθεί ιδιαίτερα.
  • Κατά τη διάρκεια «εκμάθησης» του «παρακαλώ»- «ευχαριστώ» αποφύγετε να είστε αυστηροί ή να «μαλώνετε» το μικρό σας όταν ξεχνάει να χρησιμοποιεί τις λέξεις. Η υπενθύμιση μπορεί να γίνει με ευγενικό και ήρεμο τρόπο. Ένα «τι λέμε;» ή «μήπως ξέχασες να πεις κάτι;» είναι υπεραρκετά.