Κανόνες που βοηθούν στην καλύτερη επικοινωνία με το νήπιο
Για να χτίσετε έναν ισχυρό δεσμό με το μικρό σας θα πρέπει να βρείτε τον κατάλληλο τρόπο για να επικοινωνείτε μαζί του. Φυσικά κάθε παιδί είναι διαφορετικό και εσείς γνωρίζετε από πρώτο χέρι ποιος είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος για να το πλησιάσετε. Ωστόσο υπάρχουν και κάποιοι γενικοί κανόνες για παιδιά νηπιακής και προσχολικής ηλικίας που θα ήταν καλή ιδέα να τους συμπεριλάβετε στη στρατηγική σας.
- Δείξτε του αμέριστη προσοχή. Αν λόγου χάρη το μικρό σας ζητήσει να παίξετε και εσείς δεν μπορείτε, μην το αγνοήσετε, αλλά εξηγήστε του τον λόγο. Ένα παιδί προσχολικής ηλικίας μπορεί να κατανοήσει αρκετά πράγματα και σίγουρα να εκτιμήσει την ειλικρίνειά σας.
- Προσέξτε τον τόνο της φωνής σας. Το μικρό σας καθώς αναπτύσσει τις λεκτικές του δεξιότητες, εστιάζει σε μεγάλο βαθμό στον τόνο της φωνής σας και στη γλώσσα του σώματος, άρα θα πρέπει να δώσετε προσοχή στα παραπάνω. Κρατήστε την σταθερή και φροντίστε τα συναισθήματα που εκφράζει να είναι ανάλογα με αυτά που λέτε.
- Μετατρέψτε σε λέξεις τα συναισθήματα του. Κάντε δηλαδή αυτό που δεν μπορεί ακόμα να κάνει για τον εαυτό του. Αυτό θα το βοηθήσει να κατανοήσει τι του συμβαίνει σε κάθε κατάσταση.
- Βοηθήστε το να λύσει κάποιο πρόβλημα. Ψάχνοντας να ανακαλύψετε τη ρίζα ενός προβλήματος ή ενός αρνητικού συναισθήματος κάντε του καίριες ερωτήσεις, ώστε αφενός να καταλάβει τι είναι εκείνο που του προκάλεσε φόβο ή θυμό και αφετέρου εσείς να το βοηθήσετε να το ξεπεράσει.
- Βοηθήστε το να συνειδητοποιήσει και να διαχειριστεί τα συναισθήματά του. Ακόμα και αν πρόκειται για εκδήλωση άσχημης συμπεριφοράς, κάντε μια προσπάθεια να το συζητήσετε. Δεν θα του είναι δύσκολο να καταλάβει μια φράση του τύπου «όλοι νευριάζουμε πολλές φορές, αλλά μπορούμε να πάμε στο δωμάτιό μας, να πάρουμε βαθιές ανάσες και να ηρεμήσουμε».
- Προσφέρετε επιλογές με όρια. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα πετύχετε τον σκοπό σας. Απλά ένα νήπιο νιώθει πως έχει μεγαλύτερο έλεγχο και είναι πιο συνεργάσιμο αν μπορεί να πάρει αποφάσεις. Ρωτήστε το λόγου χάρη αν θέλει πρώτα να ντυθεί και μετά να πάρει πρωινό ή το αντίθετο, αν θέλει να βάλλει πρώτα την μπλούζα ή το παντελόνι κτλ.
- Μιλήστε υποθετικά. Αν για παράδειγμα το παιδί σας είναι θυμωμένο ή στενοχωρημένο επειδή πρέπει να μοιραστεί τα παιχνίδια του, συζητήστε τι θα συνέβαινε αν τα είχε όλα για τον εαυτό του. Εκφράζοντας μια επιθυμία και ταυτόχρονα μιλώντας υποθετικά για αυτήν, θα το βοηθήσετε να ηρεμήσει και να βρει λύση στο πρόβλημα.
- Δώστε του την ευκαιρία να εκφράσει τα έντονα συναισθήματά του, πάντα με ασφάλεια. Αν για παράδειγμα φωνάζει επειδή είναι θυμωμένο, αντί να του πείτε να σταματήσει, προτείνετε να πάει στο δωμάτιό του ή σε κάποιον άλλο χώρο και να ουρλιάξει όσο θέλει. Το πιθανότερο είναι να σταματήσει μετά από μερικά δευτερόλεπτα αν παραμείνει μόνο του.
- Μην δίνετε πολύπλοκες εξηγήσεις. Οι απλές εξηγήσεις ή ακόμα και μια αγκαλιά είναι πολύ πιο αποτελεσματικές από περίπλοκα και μακροσκελή διδάγματα.
- Λύστε τα προβλήματα παίζοντας. Αν μετατρέπετε καθετί σε παιχνίδι είναι πολύ πιο πιθανό να μην έχετε να αντιμετωπίσετε ξεσπάσματα και αρνήσεις. Αν για παράδειγμα το μικρό σας αρνείται να φύγετε από το σπίτι, προτείνετέ του να κρυφτεί κάτω από το τραπέζι για να το σκάσει μαζί σας χωρίς κανένας να το καταλάβει. Με λίγη φαντασία εφαρμόστε το παραπάνω όταν αντιμετωπίζετε κάποια δυσκολία.