Τι κάνετε όταν το μικρό σας ξυπνάει αξημέρωτα;

Τι κάνετε όταν το μικρό σας ξυπνάει αξημέρωτα;

Πως θα περιορίσετε τους παράγοντες που διακόπτουν το ύπνο του αλλά και πως θα του μάθετε να χαλαρώνει στο κρεβάτι μέχρι να έρθει η ώρα να σηκωθεί.

Μπορεί το μικρό σας να κοιμάται ελαφρά με αποτέλεσμα να ξυπνάει από το φως και τους πρώτους ήχους της ημέρας ή από φυσικού του να μην χρειάζεται πολύ ύπνο, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν είναι πάντα εφικτό να ακολουθείτε το πρωινό του πρόγραμμα, ειδικά αν οι καθημερινές υποχρεώσεις δεν σας αφήνουν και πολλά περιθώρια να κοιμηθείτε αρκετά. Τι κάνετε αν συμβαίνουν τα παραπάνω; Στη μια περίπτωση περιορίζετε τους παράγοντες που διακόπτουν τον ύπνο του και στην άλλη βρίσκετε τρόπους για να απασχολείται μόνο του μέχρι να ξεκινήσει η ημέρα για όλους στο σπίτι.    

  • Κοιμηθείτε ένα βράδυ στο δωμάτιο του παιδιού σας για να ακούσετε τους ήχους που έρχονται από το δρόμο. Ενδεχομένως να το ενοχλούν οι ήχοι της κίνησης ή κάποιος άλλος ήχος που ακούγεται αρκετά νωρίς (π.χ. το σκουπιδιάρικο). Σε αυτή την περίπτωση πιθανόν να βοηθούσε να έχετε μια συσκευή λευκού θορύβου στο δωμάτιο για να καλύπτει τους ενοχλητικούς θορύβους. Σε κάθε περίπτωση, για να το βοηθήσετε να ξανακοιμηθεί φροντίστε να κρεμάσετε σκούρες κουρτίνες στο δωμάτιό του για να του στείλετε το μήνυμα ότι δεν είναι ακόμα ώρα για να ξεκινήσει η ημέρα.
  • Αποφύγετε να το ενοχλείτε όσο κοιμάται, πηγαίνοντας συχνά στο υπνοδωμάτιο για να ελέγξετε αν είναι όλα καλά. Αν κοιμάται ελαφρά ο παραμικρός θόρυβος που θα κάνετε μπορεί να το ξυπνήσει και φυσικά η παρουσία σας θα είναι ο πιο σημαντικός λόγος για να παραμείνει ξύπνιο.
  • Αν το μικρό σας ξυπνάει νωρίς επειδή είναι πρωινός τύπος και αν είναι αρκετά μεγάλο για να παίξει μόνο του, φροντίστε να έχετε κοντά του ένα καλάθι με παιχνίδια ώστε να απασχολείται μέχρι το ρολόι να δείξει την ώρα που θα έχετε καθορίσει ότι μπορεί να σηκωθεί.
  • Ένα παιδί που κοιμάται ελαφρά συνήθως θα συνεχίζει να κοιμάται ελαφρά και τα επόμενα χρόνια. Ωστόσο μεγαλώνοντας τα παιδιά συνήθως αναπτύσσουν την ικανότητα να ξανακοιμούνται μόνα τους αν ξυπνήσουν λόγου χάρη από ένα θόρυβο, χωρίς να χρειάζονται τους γονείς τους.

 

Δοκιμάστε και αυτό!

Σύμφωνα με μια βρετανική έρευνα που είχε δημοσιευθεί το 2004, η έκθεση ενός μωρού στο απογευματινό φως βελτιώνει τον βραδινό ύπνο. Επομένως δεν έχετε τίποτα να χάσετε αν κάνετε μερικές βόλτες με το μικρό σας το απόγευμα. Μπορεί αυτό το βοηθήσει να κοιμάται καλύτερα το βράδυ!

Διαβάστε ακόμα το άρθρο μας «Το κοκοράκι κικιρικικί…σας ξυπνάει κάθε πρωί» με βήμα προς βήμα συμβουλές για να κερδίσετε λίγο ακόμα ύπνο.