Διαχειριστείτε τις δημόσιες, αυθόρμητες αντιδράσεις του

Διαχειριστείτε τις δημόσιες, αυθόρμητες αντιδράσεις του

Πώς να αντιδράσετε όταν το μικρό σας λέει ή κάνει κάτι που σας φέρνει σε δύσκολη θέση

Σας έχει συμβεί ποτέ να θέλετε να ανοίξει η γη και να σας καταπιεί γιατί το μικρό σας μόλις είπε ή έκανε κάτι που σας έφερε σε πολύ δύσκολη θέση; Φυσικά δεν έχει κακές προθέσεις και η αθωότητα της ηλικίας ντύνει με έναν διαφορετικό μανδύα την πράξη του, απαλύνοντάς την. Ωστόσο πρέπει με κάποιο τρόπο να διαχειριστείτε το αποτέλεσμα αλλά και να θέσετε τα όρια σας σχετικά με το τι είναι σωστό και τι όχι. Πάρτε μερικές ιδέες για την επόμενη φορά που το μικρό σας θα εκφραστεί με την άνεση και τον αυθορμητισμό της ηλικίας του σε δημόσιο χώρο.

Ακατάλληλες ερωτήσεις.Οι ερωτήσεις του τύπου «μαμά γιατί αυτή η κυρία είναι τόσο χοντρή;» ή «γιατί αυτός ο κύριος κάθεται σε αναπηρικό καροτσάκι;» με το δάχτυλο τεντωμένο προς την κατεύθυνση του προσώπου στο οποίο αναφέρεται, είναι μια από τις πιο συχνές «δύσκολες» εκφράσεις που έχετε να διαχειριστείτε σε δημόσιο χώρο. Μπορεί για τον κόσμο των ενηλίκων οι εκφράσεις αυτές να δηλώνουν αγένεια ή προσβολή, αλλά για ένα νήπιο είναι ερωτήσεις που θα το βοηθήσουν να καταλάβει τον κόσμο γύρω του. Αντί να του πείτε να σταματήσει ή να απαντήσετε ένα απλό «έτσι», το οποίο ενδέχεται να προκαλέσει καταιγισμό παρόμοιων ερωτήσεων, απαντήστε με μια ερώτηση: «εσύ γιατί πιστεύεις ότι συμβαίνει αυτό;». Θα πάρετε μια απάντηση που πιθανόν να είναι αστεία, αθώα ή με μπόλικη φαντασία και γρήγορα θα αλλάξετε θέμα συζήτησης.

Εμμονή με το ξεγύμνωμα.Μπορεί για ένα νήπιο ναείναιένα συναρπαστικό παιχνίδι να κατεβάσει το παντελόνι του μέσα στο σουπερμάρκετ ή να κατουρήσει στην άμμο της παιδικής χαράς αλλά καθόλου ευχάριστο για εσάς. Πρόκειται για μια φυσιολογική φάση ανάπτυξης κατά τη διάρκεια της οποίας το νήπιο μαθαίνει το σώμα του χωρίς να έχει επίγνωση του τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνει δημόσια. Προσπαθήστε να μην αντιδράσετε αρνητικά, λέγοντάς του ότι αυτό που κάνει είναι αηδιαστικό. Εξηγήστε του ήρεμα ότι δεν κάνουμε τέτοια πράγματα σε χώρους που βρίσκονται και άλλοι άνθρωποι και αποσπάστε του την προσοχή με κάτι άλλο. Πολύ γρήγορα το μικρό σας θα μάθει πότε είναι αποδεκτό να είναι γυμνό ή πού πρέπει να πηγαίνει τουαλέτα.

Δημόσιο ξέσπασμα. Σκηνικά όπως να ουρλιάζει στο πολυκατάστημα, να κυλιέται στο πάτωμα του σουπερμάρκετ ή να ξεσπάει σε κλάματα σε ένα ήσυχο εστιατόριο δεν είναι σπάνια αλλά ούτε και δύσκολα να αντιμετωπιστούν. Τα ξεσπάσματα του μικρού σας είναι ένας τρόπος για να επικοινωνήσει τα συναισθήματά του και συνήθως τη δυσφορία ή την κούρασή του. Καταρχάς βεβαιωθείτε ότι το μικρό σας είναι ασφαλές, απομακρύνετέ το από τον δρόμο ή από επιφάνειες που μπορεί να χτυπήσει το κεφαλάκι του και προσπαθήστε να το ηρεμήσετε με μια αγκαλιά και μιλώντας του ήρεμα. Αν δεν σταματάει λόγου χάρη να ουρλιάζει απομακρύνετέ το από τον χώρο και δοκιμάστε να το ηρεμήσετε αποσπώντας του την προσοχή. Τουλάχιστον έτσι δεν θα ενοχλεί τους ανθρώπους γύρω σας.

Αθώα μικροκλεψιά. Επιστρέφετε από το ψιλικατζίδικο ή το παντοπωλείο της γειτονιάς σας και συνειδητοποιείτε ότι το μικρό σας έχει «βουτήξει» μερικά πράγματα. Καθώς δεν κατανοεί την έννοια της χρηματικής συναλλαγής δεν έχει κάνει κάτι κακό. Εσείς εξηγήστε του ότι τα συγκεκριμένα αντικείμενα δεν σας ανήκουν και ότι χρειάζεται να τα επιστρέψετε στο κατάστημα. Εξηγήστε στους πωλητές ότι τα πήρατε κατά λάθος και επιβραβεύστε το μικρό σας που συναίνεσε να τα επιστρέψει. Για να μην βρεθείτε στο μέλλον σε ανάλογη θέση, παίξτε παιχνίδια ρόλων στο σπίτι που σχετίζονται με την αγοραπωλησία, όπως για παράδειγμα μια σκηνή σε ένα κατάστημα με το μικρό σας να παίζει το ρόλο του πελάτη.

Αρνείται να μοιραστεί. Το ραντεβού για παιχνίδι με άλλα συνομήλικα παιδιά πάει μια χαρά ώσπου κάποιο από τα παιδάκια θέλει να παίξει με το παιχνίδι του μικρού σας. Και τότε προκαλείται πανικός! Είναι φυσιολογικό το μικρό σας να αρνείται να μοιραστεί τα πράγματά του. Ωστόσο εσείς πρέπει να του εξηγήσετε ότι το να μοιράζεται θα το βοηθήσει να κάνει φίλους αλλά και τους άλλους χαρούμενους. Αν αρνείται πεισματικά προπασθήστε να του αποσπάσετε την προσοχή με ένα άλλο παιχνίδι. Διαβάστε ακόμα: «Μάθετε το παιδί σας να μοιράζεται»

Χτυπάει και δαγκώνει. Πρόκειται για μια τυπική συμπεριφορά ενός νηπίου όταν νιώθει δυσφορία ή ενοχλείται από κάποιον. Ένα μωρό δεν καταλαβαίνει ότι όταν χτυπάει ή δαγκώνει προκαλεί πόνο για αυτό και πρέπει να το βοηθήσετε να το καταλάβει. Χαμηλώστε στο ύψος του και εξηγήστε του ότι το δάγκωμα, το χτύπημα και το σπρώξιμο πονάνε και ότι δεν πρέπει να το κάνει. Πιθανόν να μην το καταλάβει με την πρώτη αλλά αν το επαναλαμβάνετε συχνά θα το κατανοήσει. Παράλληλα όταν το μικρό σας παίζει ήρεμα, επιβραβεύστε το ώστε να του δώσετε να καταλάβει ότι αυτό είναι το σωστό. Διαβάστε ακόμα: «Αγαπούλα μου, μη δαγκώνεις».