Σταματήστε τα ξεσπάσματα γρήγορα!

Ξέσπασμα

10 tips για πρόληψη αλλά και γρήγορη αντιμετώπισης των νηπιακών ξεσπασμάτων.

Όσο και αν το εύχεστε, δυστυχώς δεν μπορείτε να αποφύγετε τα ξεσπάσματα, τα κλάματα και τις φωνές του μικρού σας. Το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να ελαττώσετε τη συχνότητα και την έντασή τους, και μάλιστα γρήγορα. Δείτε πώς!

  1. Εξασκηθείτε στην πρόληψη. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να προσέχετε ώστε το μικρό σας να είναι ξεκούραστο και όχι υπερβολικά αγχωμένο έτσι ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες για τέτοιου είδους ξέσπασμα.
  2. Αφήστε το ελεύθερο κάποιες φορές. Επιτρέψτε του να παίξει και να νιώσει ελεύθερο κάποιες στιγμές χωρίς να τρέχετε από πίσω του για να μην λερώσει ή κάνει κάποια ζημιά. Κρατήστε τα «όχι» σας για πιο σοβαρά ζητήματα.
  3. Παραμείνετε ήρεμοι. Φαντάζεστε κάθε φορά που το μικρό σας ξεσπάει σε κλάματα εσείς να απαντάτε με φωνές; Δεν υπάρχει περίπτωση κάτι τέτοιο να λειτουργήσει! Αυτό που έχει ανάγκη ένα νήπιο σε αυτή την κατάσταση είναι να παραμείνετε ήρεμοι για να κατορθώσετε να το επαναφέρετε στην τάξη. Κρατήστε το μικρό σας και απομακρύνετε το από την πηγή του θυμού του, δίνοντάς του την ευκαιρία να συνέλθει.
  4. Αποσπάστε την προσοχή του. Πριν το ξέσπασμα κορυφωθεί, πιθανόν θα βοηθήσει να του αλλάξετε δωμάτιο ή χώρο προσπαθώντας να του αποσπάσετε την προσοχή με κάτι άλλο.
  5. Αντιμετωπίστε την κατάσταση με χιούμορ. Δοκιμάστε να αντιμετωπίσετε ένα ήπιο ξέσπασμα με χιούμορ. Για παράδειγμα, θυμάμαι μία μαμά που κάθε φορά που το μικρό της της φώναζε «σε μισώ» εκείνη απαντούσε «μπες στην ουρά μαζί με όλους τους άλλους». Όταν, λοιπόν, το παιδί μετά από λίγο ηρεμούσε και πήγαινε στην μαμά του, εκείνη του έλεγε «επ, όχι ζαβολιές με την ουρά». Και οι δύο ξεσπούσαν σε γέλια και όλα έπαιρναν πάλι τους φυσιολογικούς τους ρυθμούς. . Φυσικά, πρέπει να είστε προσεκτικοί για να μην δώσετε την εικόνα στο μικρό σας ότι το κοροϊδεύετε.
  6. Πολεμήστε την απογοήτευση. Αν το μικρό σας είναι απογοητευμένο ή εκνευρισμένο επειδή δεν μπορεί να βάλει τα παπούτσια του, κάντε μαζί πολλές δοκιμές μέχρι να νιώσει έτοιμο ότι μπορεί να το κάνει και μόνο του. Αν ωστόσο Δημόσιο ξέσπασμαπρόκειται για μια πράξη που σχετίζεται με την ασφάλειά του προσπαθήστε να βρείτε κάτι εναλλακτικό που θα είναι περισσότερο ασφαλές για εκείνο. Για παράδειγμα, αν θέλει να σκαρφαλώσει στη σκάλα ή στη βιβλιοθήκη σας, προτείνετε του να το αναβάλλει μέχρι να πάτε στην παιδική χαρά.
  7. Μην ενδίδετε στις απαιτήσεις. Πολλές φορές τα δημόσια ξεσπάσματα κάνουν τους γονείς να ενδίδουν στις απαιτήσεις των παιδιών τους μόνο και μόνο γιατί ντρέπονται. Η αντιμετώπιση αυτή, όμως, θα κάνει το μικρό σας να επαναλάβει το ξέσπασμα την επόμενη φορά που θα είστε έξω, αφού βλέπει ότι με αυτόν τον τρόπο μπορεί να πάρει αυτό που θέλει. Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα κληθείτε να αντιμετωπίσετε ένα δημόσιο ξέσπασμα, αγνοήστε τι θα πει ο κόσμος και εστιάστε στο παιδί.
  8. Κάντε εσείς ένα time out. Αν φοβάστε ότι θα χάσετε τον έλεγχο γυρίστε την πλάτη στο μικρό σας και μετρήστε μέχρι το 10, αν είστε σίγουροι ότι δεν πρόκειται να βλάψει τον εαυτό του ή να βλάψει κάποιον άλλον. Μην απομακρυνθείτε γιατί αυτό θα τρομοκρατήσει ένα νήπιο που ήδη νιώθει εκτός ελέγχου. Πείτε απλά ότι είστε πολύ θυμωμένοι και ότι θα χρειαστείτε λίγο χρόνο να ηρεμήσετε.
  9. Συζητήστε το. Αφού το μικρό σας ηρεμήσει, συζητήστε τι είναι αυτό που το έκανε να θυμώσει, αλλά μην παραμείνετε σε αυτό. Δώστε μια αγκαλιά ή ασχοληθείτε μαζί με κάτι ευχάριστο για να του δείξετε την αγάπη σας.
  10. Μην παίρνετε τη συμπεριφορά του μικρού σας προσωπικά. Μην επιτρέψετε στον εαυτό σας να νιώσει ενοχές ή ξεφύγει από τον έλεγχο επειδή το μικρό σας είχε ένα ξέσπασμα. Μπορεί το να σας φωνάξει «σε μισώ» να είναι σκληρό αλλά θυμηθείτε ότι δεν το εννοεί, απλώς αυτός είναι ένας τρόπος για να εκφράσει την απογοήτευση και το θυμό του.