Εκπαίδευση στην τουαλέτα: 5 λάθη να αποφύγετε!

Εκπαίδευση στην τουαλέτα:

Μάθετε ποια είναι τα 5 λάθη που σας απομακρύνουν από τον στόχο και αποφύγετέ τα!

Όταν ετοιμάζεστε να αρχίσετε τις προσπάθειες για να βγάλει επιτέλους το καμάρι σας τις πάνες, υπάρχουν 5 βασικοί κανόνες που δεν θα πρέπει να αγνοήσετε. Ενημερωθείτε και αποκτήστε το πλεονέκτημα, ώστε να έχετε μια εύκολη νίκη.

  1. Μην ξεκινήσετε πολύ νωρίς

Το πότε θα αποφοιτήσει από τις πάνες δεν είναι μια απόφαση που μπορείτε να πάρετε για αυτό. Μπορεί να έχετε κουραστεί ψυχικά και να έχετε «καταστραφεί» οικονομικά, αλλά το να ξεκινήσετε πολύ νωρίς την εκπαίδευση θα επιμηκύνει και θα δυσκολέψει την διαδικασία. Αναζητήστε τα σημάδια ετοιμότητας (δείτε τα εδώ) και μη βιάζεστε. Άλλα παιδιά είναι έτοιμα στους 18 μήνες, άλλα στους 24 και άλλα δεν έχουν ωριμάσει ακόμα κι ας είναι 3 χρονών! Εάν έχετε ξεκινήσει τις διαδικασίες και έχουν περάσει 2 εβδομάδες χωρίς ουσιαστική βελτίωση, σταματήστε και περιμένετε μερικές εβδομάδες ακόμα.

  1. Μην ξεκινήσετε την λάθος εποχή

Εάν επιλέξετε να ξεκινήσετε την εκπαίδευση μία εβδομάδα πριν πάτε στο μαιευτήριο για να γεννήσετε το δεύτερο παιδί σας ή μερικές μέρες πριν μετακομίσετε ή ενώ προσπαθείτε να του κόψετε την πιπίλα, δεν αναμένεται να δείτε αποτέλεσμα. Τα νήπια είναι πλάσματα της ρουτίνας και κάθε αλλαγή στο πρόγραμμά τους προκαλεί πισωγυρίσματα. Περιμένετε ώστε όλα στην ζωή του να κατασταλάξουν στους κανονικούς ρυθμούς και έπειτα ξεκινήστε τις προσπάθειες.

  1. Μην το πιέζετε

Το βλαστάρι σας άρχισε να ενδιαφέρετε για το γιογιό του. Συγχαρητήρια! Τώρα έχει έρθει η ώρα να βρει τον ρυθμό με τον οποίο θα περνά από το ένα στάδιο στο άλλο. Ακόμα κι αν σημειώνει σημαντική πρόοδο, όμως, το να το πιέσετε να περάσει γρήγορα σε κάποια νέα φάση, μόνο προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει. Εάν, δηλαδή, βιάζεστε παραπάνω απ’ ότι μπορεί να διαχειριστεί, μπορεί να αγχωθεί και να αρχίσει να κρατιέται. Κάτι τέτοιο, όμως, μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα υγείας, όπως μολύνσεις, δυσκοιλιότητα κτλ. Αφήστε το να συνηθίσει κάθε νέα κατάσταση και απλά μπορείτε με ενθάρρυνση και υπενθυμίσεις να του δώσετε κίνητρο να προχωρήσει.Εκπαίδευση στην τουαλέτα

  1. Μην ακούτε τους άλλους

Βδομάδα με την βδομάδα τα πράγματα θα δυσκολεύουν (δεν θέλουμε να σας κοροϊδέψουμε λέγοντας το αντίθετο). Τα στάδια θα είναι πιο απαιτητικά και το παιδί μπορεί να μένει στάσιμο για αρκετά μεγάλα χρονικά διαστήματα. Μην αφήνετε να σας ανησυχούν τα σχόλια την μαμάς ή της πεθεράς σας. «Ο γιος μου στα δεύτερα γενέθλιά του δεν τις φορούσε ούτε στον ύπνο»! Χαμογελάστε, γνέψτε συγκαταβατικά και ξεχάστε το. Το μόνο πρόγραμμα που πρέπει να ακολουθήσετε είναι αυτό του παιδιού σας, ούτε της γειτόνισσας, ούτε της κουνιάδας. Εάν, φυσικά, αναζητάτε υποστήριξη και ανταλλαγή απόψεων, προστρέξτε στα forums μαμάδων. Εκεί θα βρείτε πολλές διαφορετικές, λιγότερο υπερβολικές περιπτώσεις και θα καθησυχαστείτε πως το μικρό σας δεν έχει καθυστερήσει όσο οι άλλοι θέλουν να σας κάνουν να πιστεύετε.

  1. Μην το τιμωρείτε

Εάν αρνείται να κάτσει στο γιογιό, εάν έχει ένα ατύχημα ή αν παρουσιάσει
κάποιο πισωγύρισμα, μην θυμώνετε μαζί του και μην το τιμωρείτε. Κάτι τέτοιο δεν θα το κάνει ούτε να ενδιαφερθεί, ούτε να βιαστεί, ούτε τίποτα. Αντίθετα, θα εμποδίσει κάθε πρόοδο, αφού το παιδί, με τον φόβο ότι θα κάνει λάθη και θα σας θυμώσει, θα σταματήσει να προσπαθεί για νέα επιτεύγματα.


Extra Tip: Τα κατορθώματα της τουαλέτας αξίζουν ιδιαίτερη μεταχείριση. Τι λέτε για τον ολόδικό σας χορό επιτυχίας; Βρείτε μια χαρούμενη φιγούρα και εκτελείτε την κάθε φορά που καταφέρνει να χρησιμοποιήσει με επιτυχία το γιογιό ή την λεκάνη. Θα κάνει κάθε προσπάθεια ξεχωριστή και κάθε επιβράβευση θα μοιάζει μηδαμινή μπροστά στις «ξέφρενες» στιγμές που θα μοιράζεστε!