Πως να μιλάτε για να σας ακούει

Μιλήστε στο νήπιο

7 μυστικά για να μιλάτε στο μικρό σας και εκείνο να σας ακούει με προσοχή

Έχει …μαλλιάσει η γλώσσα σας αλλά από το ένα αυτί μπαίνουν και από το άλλο βγαίνουν. Αν έχετε κουραστεί να μιλάτε και το μικρό σας να αδιαφορεί, κάνοντας το δικό του, σας αποκαλύπτουμε 7 μυστικά για να επικοινωνείτε καλύτερα ώστε να σας ακούει.

1. Μην διατάζετε, διαπραγματευτείτε. Όπως και οι ενήλικες έτσι και τα νήπια ανταποκρίνονται πιο εύκολα στις επιλογές παρά στις διαταγές. Αν θέλετε, λοιπόν, να σας προσέξει, κάντε του ερωτήσεις που του δίνουν τη δυνατότητα επιλογών. Για παράδειγμα, αντί να του υπαγορεύσετε να πιει το γάλα του, ρωτήστε το αν προτιμάει να πιει το γάλα του σκέτο ή με κακάο. Φυσικά μην το παρακάνετε με τις πολλές επιλογές γιατί ή θα το μπερδέψετε ή θα σκέφτεται για μια ώρα τι να επιλέξει.

2. Αφήστε να μιλήσει το σώμα σας. Δεν είναι εύκολο να κουβεντιάσετε με κάποιον που είναι πολύ ψηλότερος από εσάς, συνεπώς φανταστείτε πώς αισθάνεται το μικρό σας όταν σας βλέπει από τόσο χαμηλά. Χαμηλώστε στο ύψος του και αγγίξτε το ή αγκαλιάστε το για να εστιάσει σε αυτά που λέτε.

3. Πείτε πρώτα το όνομα του. Έρευνες έχουν δείξει πως τα παιδιά δίνουν περισσότερη προσοχή στις προτάσεις που περιέχουν το όνομά τους. Γι’ αυτό όταν θέλετε να σας ακούσει, κατεβείτε στο ύψος του, κοιτάξτε το στα μάτια και πείτε το όνομά του πριν απ’ οτιδήποτε!

4. Επαινέστε το όταν πρέπει. Αντί να κάνετε κριτική στην άσχημη συμπεριφορά, ενθαρρύνετε την καλή συμπεριφορά με αρκετούς επαίνους. Για καλύτερο αποτέλεσμα προσθέστε μια ενδεικτική χειρονομία η οποία θα το ενθαρρύνει να συμπεριφερθεί σωστά.

5. Μην το αγνοείτε. Αν θέλετε και εκείνο να σας ακούει όταν του μιλάτε, δώστε το καλό παράδειγμα και μην το αγνοείτε όταν αναζητά την προσοχή σας. Σαφώς και είναι δύσκολο να έχετε όλη σας την προσοχή όλη την ημέρα στο μικρό σας, καθώς έχετε πολλά πράγματα να κάνετε, αλλά φροντίστε να του αφιερώνετε έστω και 2 λεπτά κάθε φορά που σας ρωτάει ή σας ζητάει κάτι. Εάν, βέβαια, αναζητά άμεσα την προσοχή σας την ώρα που εσείς κάνετε κάτι σημαντικό (π.χ. μιλάτε στο τηλέφωνο για δουλειά), κοιτάξτε το στα μάτια και πείτε του "Η μανούλα είναι λίγο απασχολημένη αυτήν την στιγμή, περίμενε να τελειώσω αυτό που κάνω και μου λες ό,τι θες".Μην το αγνοείτε

6. Απλά τα πράγματα. Μήπως οι οδηγίες που δίνετε στο μικρό σας είναι πολύπλοκες; Τα νήπια δεν μπορούν να διεκπεραιώσουν μια εργασία που απαιτεί διάφορα επιμέρους πράγματα, συνεπώς χρησιμοποιήστε απλές προτάσεις και ζητήστε του να κάνει ένα πράγμα κάθε φορά.

7.Δημιουργήστε το κατάλληλο περιβάλλον. Κλείστε τηλεόραση γιατί ένα νήπιο αν βρίσκεται σε ένα περιβάλλον με πολλούς θορύβους ή αν το ίδιο παρακολουθεί κάτι είναι αδύνατον να εστιάσει την προσοχή του σε αυτό που είναι σημαντικό, δηλαδή σε αυτό που του λέτε. Επιτρέψτε του φυσικά να δει το αγαπημένο του κινούμενο σχέδιο, αλλά στη συνέχεια κλείστε την τηλεόραση και κρύψτε το τηλεχειριστήριο.

Κοίτα ποιος μιλάει!

Η επικοινωνία είναι μια διαδικασία αμφίδρομη. Ακολουθήστε μερικά tips για να έρθετε πιο κοντά με το μικρό σας επικοινωνώντας.

  • Αφιερώστε 10 λεπτά από το χρόνο σας καθημερινά για να διαβάζετε μαζί.
  • Παίξτε μαζί και κάντε του ερωτήσεις. Προτείνετέ του να σας εξηγήσει τους κανόνες του παιχνιδιού ή να σας περιγράψει την εικόνα που ζωγραφίζει.
  • Δείτε μαζί κάποια επιλεγμένα εκπαιδευτικά προγράμματα ή κινούμενα σχέδια στην τηλεόραση ή σε DVD και συζητήστε σε σχέση με αυτά.
  • Τραγουδήστε παρέα. Η επανάληψη βοηθάει το μικρό σας να μάθει, συνεπώς η οικείοι ήχοι από τα ένα τραγούδι θα το βοηθήσουν να θυμάται λέξεις και εκφράσεις.

Διαβάστε ακόμα το «Θετικές παραινέσεις για θετική ανταπόκριση» για να δείτε ποιες εκφράσεις είναι καλύτερο να αποφεύγετε και ποιες να χρησιμοποιείτε για να σας ακούει το παιδί σας.