Πιπέρι στο στόμα!

Πιπέρι στο στόμα!

Αποφύγετε τον σκόπελο των άσχημων λέξεων

«Πιπέρι στο στόμα» λέμε συχνά με μια δόση πειράγματος σε κάποιον που εμπλουτίζει το λεξιλόγιό του με «κακές» λέξεις. Πόσο χαριτωμένο είναι όμως να ακούτε ένα νήπιο – πόσo μάλλον το δικό σας αγγελούδι – να  διανθίζει τις λιγοστές λέξεις που ξέρει με μερικές βρισιές;

Ένα νήπιο στην πραγματικότητα δεν μπορεί να κατανοήσει την έννοια κάθε βρισιάς, άρα η δική σας αντίδραση (τρόμος, ντροπή, ή οποιαδήποτε υπερβολή) το κάνει να σκεφτεί πως αυτό που μόλις είπε δημιουργεί «εντυπώσεις». Αν δεν υπάρχει κάποιος που εσκεμμένα το ενθαρρύνει να λέει άσχημες λέξεις, τότε ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα για να διορθώσετε την κατάσταση.  

  1. Δεδομένου ότι το παιδί σας σάς αντιγράφει, πρέπει να προσέχετε τις λέξεις που χρησιμοποιείτε καθημερινά τόσο εσείς όσο και οι άνθρωποι που περνούν πολύ χρόνο κοντά του. Φυσικά θα ήταν υποκριτικό να απαγορεύσετε στο παιδί σας να χρησιμοποιεί φράσεις που χρησιμοποιείτε εσείς ή οι κοντινοί σας άνθρωποι. Σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε κάποιες λέξεις, ακατάλληλες για μικρά παιδιά, εξηγήστε τους πως οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θεωρούν τις συγκεκριμένες λέξεις σωστές ή ευγενικές και συμφωνήστε ότι δεν πρέπει να τις χρησιμοποιεί.  
  2. Δεύτερον, προσπαθήστε να ελέγξετε τα συναισθήματά σας όταν το παιδί σας μιλάει άσχημα. Η έντονη αντίδραση και η σημασία – ακόμα και αρνητική – που θα του δώσετε θα το κινητοποιήσουν για τις χρησιμοποιήσει ξανά και ξανά. Εαν στόχος του είναι να σας προκαλέσει βρίζοντας, μην ενδώσετε. Μην δώσετε σημασία και προσπεράστε τις εν λόγω λέξεις, κάνοντάς το να εγκαταλείψει αυτό το παιχνίδι πριν του γίνει συνήθεια. Κρατήστε, λοιπόν, ουδέτερο ύφος και εξηγήστε του αυστηρά (και με κάποια αδιαφορία) πως οι βρισιές που έχουν συμπεριληφθεί στο λεξιλόγιό του δεν σας αρέσουν. Τέλος, δείξτε του εναλλακτικούς τρόπους για να εκφράζει τον θυμό ή την αγανάκτηση του ή για να κεντρίζει την προσοχή σας.  
  3. Αν κάποιο τρίτο άτομο βάζει το μικρό σας να βρίζει, είτε για να προκαλέσει εσάς είτε γιατί του φαίνεται αστείο, βρείτε χρόνο για να συζητήσετε σοβαρά μαζί του. Εξηγήστε του πως αφενός δεν πρόκειται για παιχνίδι και αφετέρου δεν μπορεί να χρησιμοποιεί ένα νήπιο για την διασκέδασή του ή για να σας πάει κόντρα διότι κυρίως κάνει κακό σε εκείνο.