Εμπόδια στο δρόμο για το γιογιό

Εμπόδια στο δρόμο για το γιογιό

Διαχειριστείτε τα πισωγυρίσματα κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης για τη χρήση του γιογιό

Η εκπαίδευση για τη χρήση του γιογιό ή της τουαλέτας προχωράει καλά, το μικρό σας τα καταφέρνει μια χαρά και εσείς είστε πολύ ικανοποιημένοι. Αλλά ξαφνικά μια μέρα το βλαστάρι σας, που μέχρι χθες ήταν αρκετά ανεξάρτητο σε ότι αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα, σας ζητάει να ξαναφορέσει τις πάνες του! Γιατί συμβαίνει αυτό; Δείτε τους 5 βασικούς λόγους και πως θα ξεπεράσετε το εμπόδιο που ξαφνικά ορθώνεται.

Αλλαγές στη ρουτίνα. Τα νήπια που αρχίζουν να μαθαίνουν πώς να χρησιμοποιούν το γιογιό, είναι πιθανόν να επιστρέψουν σε παλιές συνήθειες αν βρεθούν σε άγνωστο περιβάλλον ή βιώσουν κάποια αλλαγή, όπως η έναρξη του σχολείου, μια εκδρομή ή μια καινούργια babysitter. Η λύση, λοιπόν, του προβλήματος είναι να προσπαθήσετε όσο γίνεται να επαναφέρετε την ρουτίνα. Δεν χρειάζεται να διώξετε την νταντά ή να το σταματήσετε από το παιδικό, αλλά να συνεχίσετε την καθημερινότητά σας με βάση το προηγούμενο πρόγραμμα. Αγνοήστε τα ατυχήματα και βρείτε ξανά την ρουτίνα σας, από το πώς θα πηγαίνει στην τουαλέτα, μέχρι το αν του διαβάζετε παραμύθι κάθε βράδυ.

Η προσοχή στραμμένη στο παιχνίδι. Αν ένα νήπιο απορροφηθεί από το παιχνίδι είναι πιθανό να μην δώσει πολύ σημασία στα σημάδια που του στέλνει το σώμα του και να θεωρεί εσφαλμένα πως μπορεί να κρατηθεί μέχρι να πάει στο γιογιό. Για να αποφύγετε τα ατυχήματα, φροντίστε να υπενθυμίζετε στο μικρό σας ότι πρέπει να χρησιμοποιεί το γιογιό αλλά και να αντιλαμβάνεστε τα σημάδια που δείχνουν ότι θέλει να πάει στην τουαλέτα. Αν το δείτε να κουνιέται ρυθμικά ή να πιάνει τα ιδιαίτερά του ρωτήστε το «μήπως θες να χρησιμοποιήσεις το γιογιό;» και καθησυχάστε το ότι οι φίλοι του ή τα παιχνίδια του θα το περιμένουν να γυρίσει από την τουαλέτα.

Αν συμβεί κάποιο ατύχημα μην μαλώσετε το μικρό σας, αλλά μην τον αφήσετε να συνεχίσει το παιχνίδι αν δεν αλλάξει πρώτα. Η όλη διαδικασία πιθανόν θα το κάνει να δίνει μεγαλύτερη προσοχή στις ανάγκες του σώματός του. Μην ξεχάσετε να το αγκαλιάσετε και να του χαρίσετε ένα φιλί όταν το κάνει με επιτυχία.

Ένα γεγονός δημιουργεί ένταση και άγχος. Ο ερχομός του δεύτερου παιδιού σας στο σπίτι είναι ένας από τους πιο συχνούς λόγους για την επιστροφή ενός νηπίου στις πάνες. Οτιδήποτε μπορεί να του προκαλέσει άγχος και πίεση μπορεί να οδηγήσει σε πισωγύρισμα, όπως μια μετακόμιση, μια μεγάλη διαμάχη ή μια αρρώστια. Αν η αιτία του άγχους είναι το αδερφάκι του, φροντίστε να περνάτε κάποιο χρόνο μόνοι σας με το πρωτότοκό σας και να του υπενθυμίζετε πόσα περισσότερα πράγματα μπορείτε να κάνετε μαζί τώρα που πια έχει μεγαλώσει. Επίσης, καλό θα ήταν να καθυστερήσετε ή ακόμα και να αναβάλλετε την εξάσκηση για τη χρήση του γιογιό αν πρόκειται να συμβεί κάτι που ενδέχεται να προκαλέσει άγχος και πίεση στο μικρό σας (π.χ. αν είστε ήδη έγκυος ή πρόκειται άμεσα να πάτε διακοπές). Επιλέξτε μια ήρεμη περίοδο για την εκπαίδευση και φροντίστε να δείχνετε στο παιδί σας την προσοχή που χρειάζεται. 

Το τέρας της τουαλέτας και άλλα τρομακτικά πράγματα. Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο ένα νήπιο να φοβάται μήπως κλείσει το καπάκι της λεκάνης ή μήπως πέσει μέσα σε αυτή, ενώ κάποια νήπια απλά δεν αντέχουν τον θόρυβο που κάνει το νερό από το καζανάκι. Ενδέχεται ακόμα να μην θέλει να κάτσει στη λεκάνη γιατί είναι παγωμένη. Τοποθετήστε ένα σκαμπό για να ακουμπάει τα ποδαράκια του ενώ είναι στη λεκάνη, φροντίστε να υπάρχει μόνιμα αναμμένο κάποιο φωτάκι ειδικά το βράδυ και εξασκηθείτε για να τραβάει το καζανάκι. Ωστόσο, αν αρνείται επίμονα να χρησιμοποιήσει τη λεκάνη μην το πιέσετε. Αφήστε το να κάνει ένα διάλειμμα χρησιμοποιώντας το γιογιό και ξαναδοκιμάστε όταν είναι έτοιμο. Τέλος, ένα πολύ καλό tip για τα παιδάκια που φοβούνται μην πέσουν μέσα στην λεκάνη είναι να τα αφήνετε να κάτσουν ανάποδα σε αυτήν και να τους κρατάτε την πλάτη.

Ένα δυσάρεστο περιστατικό. Η αντίδραση του τύπου «είσαι πολύ μεγάλος για να βρέχεις το κρεβάτι σου» σε περίπτωση που συμβεί κάποιο ατύχημα, μπορεί να ρίξει κατακόρυφα την αυτοπεποίθηση του παιδιού σας σχετικά με αυτό το ζήτημα. Έτσι μπορεί να θελήσει να επιστρέψει στις πάνες μόνο και μόνο για να νιώθει μεγαλύτερη σιγουριά και να μην προκαλέσει ξανά τέτοιου είδους σχόλια. Φροντίστε, επομένως, να αναγνωρίστε κάθε φορά τα συναισθήματά που οδηγούν στο ατύχημα, όπως «ξέρω πως είσαι αγχωμένο ή στεναχωρημένο». Επίσης, διαβεβαιώστε το πως ατυχήματα μπορεί να συμβούν στον καθένα και μην το κάνετε θέμα, ειδικά εάν βρίσκονται γύρω του άτομα που μπορεί να το πειράξουν σχετικά. Τέλος, επειδή ένα νήπιο δεν έχει 100% έλεγχο στις ανάγκες του πηγαίνετέ το στην τουαλέτα αμέσως μόλις το ζητήσει, ακόμα και αν πρόκειται να διακόψετε κάτι σημαντικό.