Εναλλακτικές στα «όχι» και τα «μη»!

Εναλλακτικές στα «όχι» και τα «μη»!

Αποδοτικότεροι τρόποι για να αποτρέψετε το παιδάκι σας από μια ανεπιθύμητη συμπεριφορά.

Φανταστείτε πως βρίσκεστε ξανά στην νηπιακή ηλικία και σε κάθε βήμα ή κίνησή σας να ακούτε «όχι», «όχι», «μη», «όχι»…! Τι ακριβώς θα καταλαβαίνατε; Ακριβώς! Πως δεν μπορείτε να κάνετε ή να αγγίξετε τίποτα και πως κάθε φορά οι πράξεις σας αποδοκιμάζονται.

Τα «όχι» και τα «μη» εκτός του ότι εκφράζουν αποδοκιμασία, δεν δίνουν στο παιδάκι σας να κατανοήσει ακριβώς τι είναι αυτό που δεν πρέπει να κάνει και δεν του δίνουν καμία πληροφορία ούτε γιατί το απαγορεύεται ούτε τι είναι εκείνο που θα προτιμούσατε να κάνει. Απλώς διατυπώνουν μια καθολική απόρριψη της συμπεριφοράς τους. Φυσικά είναι ένας γρήγορος τρόπος για να σταματήσετε κάτι που μπορεί να αποβεί επικίνδυνο, αλλά στις υπόλοιπες περιπτώσεις γιατί δεν δοκιμάζετε τα παρακάτω;

  1. Περιορίστε την ανάγκη. Ρίξτε μια ματιά στο σπίτι σας και αναρρωτηθείτε: «είναι φιλικό για παιδιά»; Εάν δεν έχετε φροντίσει να περιορίσετε κατά το δυνατόν περισσότερο τους κινδύνους που καιροφυλακτούν στο σπίτι σας, δείτε εδώ πώς να το κάνετε ξεκινώντας από σήμερα.
  2. Αντιπερισπασμός. Όταν προβλέπετε μια «καταστροφή», πιάστε το παιδί από το χέρι και προτείνετέ του να πάτε μαζί να κάνετε κάτι άλλο. Για παράδειγμα πείτε «έλα μαζί μου να δούμε τα ψαράκια που κολυμπάνε στην γυάλα» και αφήστε το μεγαλύτερο παιδί σας να ολοκληρώσει τον πύργο από lego.
  3. Χρησιμοποιείστε πιο περιγραφικές προτάσεις. Προτάσεις όπως «Άσε τα μαλλιά του Ανδρέα» ή «σταμάτα να πατάς το καζανάκι» είναι πιο αποτελεσματικές από ένα ξερό «όχι», ενώ παράλληλα αφήνουν το παιδί να καταλάβει πως δεν εγκρίνετε αυτό το συγκεκριμένο πράγμα που κάνει εκείνη τη στιγμή και όχι την συμπεριφορά του γενικότερα.
  4. Δίνετε εξηγήσεις. «Εάν χτυπάς την τηλεόραση μπορεί να την σπάσεις», «αυτό είναι της μαμάς , όχι δικό σου». Ακόμα, πολύ αποτελεσματική είναι και η λέξη κίνδυνος. Για παράδειγμα, μην παίζεις δίπλα στο τζάκι, η φωτιά είναι επικίνδυνη».
  5. Βρείτε ένα προειδοποιητικό σήμα. Δείξτε του πως βρίσκεται σε λάθος δρόμο απλά κάνοντας ένα «Τς τς τς» ή ένα «Α α α». Έπειτα δώστε του την οδηγία, π.χ. «απομακρύνσου από το ράφι με τα CD».
  6. Ρωτήστε τον κανόνα. Εάν το παιδί πάει να παραβεί έναν ήδη θεσπισμένο κανόνα, ρωτήστε το «πως είπαμε χαϊδεύουμε τον σκύλο;» ή «ποιανού είπαμε είναι το κινητό;». Έτσι, θα του δώσετε την ευκαιρία να καταλάβει πως κάνει κάτι που ήδη ξέρει πως δεν επιτρέπεται και που μπορεί να διορθώσει μόνο του.

Φυσικά, δεν υπονοούμε πως τα παραπάνω είναι μαγικοί τρόποι που δουλεύουν πάντα, μιας και η νηπιακή ηλικία είναι εκείνη κατά την οποία τα παιδιά δοκιμάζουν τα όριά τους και εξερευνούν τον κόσμο. Ωστόσο, μπορούν να σας γλυτώσουν από μερικές επικίνδυνες συμπεριφορές.