Παράξενες δηλώσεις που όμως πειθαρχούν!

Πειθαρχεία

8 περίεργοι κανόνες που έχουν αποτέλεσμα

 Υπάρχουν καλοί και κακοί κανόνες που θέτετε σαν γονείς; Μπορούν κάποιοι κανόνες ακόμα και αν είναι αστείοι, περίεργοι, ιδιαίτεροι να έχουν αποτέλεσμα και να πειθαρχήσουν ακόμα και τα πιο ατίθασα νήπια; Πάρτε μια γεύση από μερικούς κανόνες που μοιάζουν περισσότερο με δηλώσεις και έχουν το προσδοκώμενο αποτέλεσμα.

 

Κανόνας 1: «Δεν μπορείς να είσαι στο δωμάτιο όσο κάνω δουλειές, εκτός και αν βοηθήσεις κι εσύ».

Παιδί που βοηθάει στις δουλειέςΣτόχος: Να σας βοηθήσει το μικρό σας ή να σταματήσει να σας ενοχλεί όσο κάνετε δουλειές για το σπίτι. Ο κανόνας σχετίζεται με δύο αλήθειες οι οποίες αντιπαραβάλλονται προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος. Οι αλήθειες είναι οι εξής:

  • Το μικρό σας θέλει να είναι μαζί σας όσο το δυνατόν περισσότερο
  • Δεν μπορείτε να το αναγκάσετε να σας βοηθήσει με τρόπο τέτοιο που να είναι πράγματι αποδοτικός.

Σύμφωνα με τον κανόνα, το μικρό σας δεν χρειάζεται να σας βοηθήσει, αλλά δεν μπορεί επίσης να κάθεται και να σας κοιτάζει. Άρα ανάμεσα στις επιλογές «κάθομαι με τη μαμά μου βοηθώντας τη» ή «φεύγω» επιλέγει την πρώτη. Στην πραγματικότητα δεν έχει σημασία ποιο από τα δύο θα διαλέξει το μικρό σας αλλά το γεγονός ότι θα είναι δική του επιλογή.

 Κανόνας 2: «Θα πάρεις αυτό που υπάρχει».

Στόχος: Όχι άλλες διαμάχες για το ποιος θα πάρει το μεγαλύτερο μπισκότο ή ποιος θα πιει το γάλα του στο κόκκινο ποτήρι.

Μπορεί να ακούγεται πολύ απλό ή να μοιάζει με το παλιό «η ζωή είναι άδικη», αλλά τα παιδιά πολλές φορές το ακολουθούν σχεδόν με ανακούφιση. Σκέφτονται ότι αν ισχύει κάτι τέτοιο για αυτά σήμερα, πιθανόν να ισχύει για κάποιον άλλο αύριο.

Κανόνας 3: «Μπορείς να χτυπήσεις τα πόδια σου και να φωνάξεις στο δίπλα δωμάτιο».

Στόχος: Ησυχία.

Φυσικά και το μικρό σας θα κάνει φασαρία και θα είναι ζωντανό μιλώντας, παίζοντας και τρέχοντας στο σπίτι. Από την άλλη δεν χρειάζεται να υπομένετε κάθε φορά ατελείωτη φασαρία ή να εφευρίσκετε τρόπους για να μιλήσετε στο τηλέφωνο όταν στο δωμάτιο επικρατεί πανικός. Έτσι, ενημερώστε στο μικρό σας ότι επιτρέπεται να χτυπάει τα πόδια του, να φωνάζει, να γκρινιάζει, αλλά κάπου αλλού. Ο κανόνας θα λειτουργήσει καθώς δεν απαγορεύετε στο μικρό σας να κάνει αυτό που θέλει, αλλά αντιθέτως του δίνετε την ευκαιρία να επιλέξει.

Κανόνας 4: «Δεν τσακώνομαι για τα λεφτά»

Στόχος: Τέλος στα παρακάλια και τις ικεσίες για να αγοράσετε πράγματα που θέλει το μικρό σας.

Για να λειτουργήσει αυτός ο κανόνας πρέπει είστε συνεπείς και να τον επαναλαμβάνετε συνεχώς. Το ζήτημα είναι να μπορείτε να πείτε ναι ή όχι στο παιδί σας για οτιδήποτε σας ζητήσει να αγοράσετε, αλλά να μην το συζητήσετε. Αν το παιδί σας διαμαρτυρηθεί επαναλάβετε ότι δεν θα τσακωθείτε για τα χρήματα.

Ο κανόνας μπορεί να λειτουργήσει γιατί επικεντρώνεστε περισσότερο στην έννοια της οικονομίας και στην «οικονομική πολιτική» της οικογένειας παρά στους λόγους που δεν πρέπει να φάει το μικρό σας γαριδάκια ή να αγοράσετε τις τσίχλες που επιθυμεί.

 

Μαμά και παιδί στο κρεβάτι

Κανόνας 5: «Δεν κάνω τίποτα μετά τις 9.00 το βράδυ».

Στόχος: Να καθιερωθούν συνήθειες γύρω από τον ύπνο και ελεύθερος χρόνος για εσάς.

Ο κανόνας αυτός είναι για εσάς. Αντί να λέτε σε όλους τι πρέπει να κάνουν και ποια ώρα θα πέσουν για ύπνο, ανακοινώστε και τηρήστε τον κανόνα ότι θα πρέπει να έχετε τελειώσει τα πάντα μέχρι τις 9 (το ωράριο φυσικά θα αυξάνεται όσο μεγαλώνουν τα παιδιά σας). Σταδιακά αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα το μικρό σας να ετοιμάζεται νωρίτερα για ύπνο καθώς θα θέλει να του διαβάσετε το παραμύθι του πριν κοιμηθεί και ο σύντροφός σας θα σας βοηθάει περισσότερο για να τελειώσετε όλες τις υποχρεώσεις σχετικά με τα παιδιά πριν από την ώρα που έχετε συμφωνήσει. Δημιουργούνται έτσι και καθιερώνονται καθημερινές συνήθειες στην οικογένεια. Το θετικό είναι ότι εφόσον ο κανόνας αφορά εσάς, θα κατηγορείτε μόνο τον εαυτό σας σε περίπτωση που αποτύχει.

Κανόνας 6: «Δεν σε καταλαβαίνω όταν μιλάς με αυτόν τον τρόπο»

Στόχος: Να σταματήσει το μικρό σας να γκρινιάζει ζητώντας κάτι, να ουρλιάζει και να είναι αγενές.

Και ο κανόνας αυτός απαιτεί συνέπεια για να λειτουργήσει αποτελεσματικά. Στην ουσία δείχνετε στο μικρό σας ότι δεν το καταλαβαίνετε όταν απαιτεί από εσάς να κάνετε κάτι (αντί να σας το ζητήσει) ή όταν σας μιλάει με τρόπο που δεν σας αρέσει. Φροντίστε να επαναλαμβάνετε τον κανόνα χαμηλώνοντας τον τόνο της φωνής σας. Ο κανόνας σας επιτρέπει να ακυρώσετε την αγενή συμπεριφορά του μικρού σας και να το ενθαρρύνετε από τη στιγμή που επισημαίνετε ότι έχει κάτι σημαντικό να πει αρκεί να το πει με τον σωστό τρόπο.

Κανόνας 7: «Δεν υπάρχει η πλήξη».

Στόχος: Να αποτρέψετε το μικρό σας να λέει «βαριέμαι» και να του δείξετε πώς να χαίρεται τη ζωή.

Λέγοντας ότι δεν υπάρχει πλήξη παρά μόνο έλλειψη φαντασίας ή τεμπελιά, το σίγουρο είναι ότι δεν θα πάρετε την απάντηση «υπάρχει πολύ πλήξη». Έτσι δείχνετε στο παιδί σας ότι η διασκέδαση και η χαρά είναι στο χέρι του. Αν το μικρό σας μάθει να περνάει ευχάριστα την ώρα του, τότε θα συνειδητοποιήσει πράγματι ότι η πλήξη δεν υφίσταται. Και αυτό θα είναι ένα μάθημα για όλη του τη ζωή.

Κανόνας 8: «Δεν υπάρχει δεν μπορώ, υπάρχει δεν θέλω».

Στόχος: Να πείσετε το μικρό σας να προσπαθήσει παραπάνω για να πετύχει αυτό που θέλει.

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον κανόνα από αρκετά νωρίς και για πράγματα απλά και επιτεύξιμα, όπως για παράδειγμα το δέσιμο των κορδονιών, του δείχνετε ότι με προσπάθεια και εξάσκηση μπορεί να ξεπεράσει τα εμπόδια. Επομένως, έχοντας δει πως κατά το παρελθόν κατάφερε να κάνει πράγματα που «δεν μπορούσε» απλά και μόνο επειδή το ήθελε, θα θέτει και θα πετυχαίνει (ή τουλάχιστον θα αφιερώνει όλες του τις δυνάμεις) υψηλούς στόχους.