Όταν θέλει κι άλλο

Όταν θέλει κι άλλο

4 βήματα για να αποφύγετε τα ατελείωτα παρακάλια του παιδιού σας

Μοιάζει σαν να μην είναι ποτέ ικανοποιημένο καθώς ζητάει συνεχώς παραπάνω: να παίξει λίγη ώρα ακόμα, να του διαβάσετε ένα ακόμα βιβλίο, να του αγοράσετε ένα ακόμα παιχνίδι, να κάτσετε πιο πολύ στο σπίτι του φίλου του. Δεν είναι ότι το μικρό σας είναι αχάριστο, αλλά ότι περισσότερο τεστάρει τα όρια. Ακολουθήστε 4 βήματα που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε με ψυχραιμία τις απαιτήσεις και τα παρακάλια του.

  1. Το μικρό σας ενδέχεται να ξεπερνάει τα όρια όταν περνάει καλά ή όταν θέλει να αποφύγει κάτι που δεν του αρέσει. Όταν ζητάει κάτι επίμονα, δοκιμάστε να κάνετε μια συμφωνία. Για παράδειγμα, αν ζητάει να του διαβάσετε περισσότερες σελίδες από το αγαπημένο του παραμύθι την ώρα που πρέπει να φάει, συμφωνήστε πόσες σελίδες θα είναι αυτές. Όταν πραγματοποιήσετε την επιθυμία του και επιμένει να συνεχίσετε, υπενθυμίστε του τη συμφωνία που έχετε κάνει. Πείτε του, λόγου χάρη, ότι γνωρίζετε πόσο πολύ του αρέσουν οι ιστορίες αλλά ότι θα συνεχίσετε το διάβασμα την επόμενη ημέρα.  
  2. Μην ξεχνάτε ότι και τα μεγαλύτερα παιδιά, όπως ακριβώς τα νήπια, χρειάζονται να ενημερώνονται πριν από μια αναχώρηση ή πριν από την ολοκλήρωση μιας διαδικασίας. Δεν χρειάζεται φυσικά να το επαναλαμβάνετε συνέχεια, όπως σε ένα νήπιο, αλλά καλό θα ήταν να ενημερώσετε δύο φορές το παιδί σας ότι μια συγκεκριμένη ώρα πρέπει να φύγετε, ώστε να είναι προετοιμασμένο.Όταν θέλει κι άλλο
  3. Ακόμα και εάν έχετε κάνει μια συμφωνία ή έχετε υπενθυμίσει ότι πρέπει να τελειώσετε κάτι ή να φύγετε μια συγκεκριμένη ώρα και το μικρό σας επιμένει ή ζητάει παραπάνω να μείνει ή να παίξει, τότε είναι πιο πιθανό να συνεργαστεί αν δείξετε ότι συμπάσχετε. Πριν αρνηθείτε πείτε του ότι καταλαβαίνετε πώς νιώθει και στη συνέχεια υπενθυμίστε του τον κανόνα ή τα όρια που έχετε θέσει από πριν.
  4. Αν παρόλα αυτά επιμένει, ακούστε τι έχει να σας πει και σε περίπτωση που συνειδητοποιήσετε ότι απλά γκρινιάζει για να γκρινιάξει, γίνετε πιο αυστηροί. Πείτε, για παράδειγμα, ότι δεν πρόκειται να το συζητήσετε άλλο και ότι αυτή η απόφαση είναι τελική και πρέπει να συμμορφωθεί. Πολύ αποτελεσματικό για να σταματήσει τα παρακάλια, επίσης, είναι να χρησιμοποιείτε μια φράση-κονσέρβα, όπως «αυτό δεν είναι προς διαπραγμάτευση» ή «τέλος συζήτησης». Μην δείξετε ότι είστε νευριασμένοι καθώς έτσι θα εστιάσει στη δική σας συμπεριφορά και όχι στη δική του.