Αντιμετωπίστε την άσχημη συμπεριφορά

Δώστε τέλος στην άσχημη συμπεριφορά του νηπίου

Δώστε τέλος στην άσχημη συμπεριφορά του νηπίου

Θα αναρωτιέστε προφανώς γιατί είστε ο μοναδικός άνθρωπος στον κόσμο στον οποίο το νήπιο φέρεται άσχημα, ενώ μπροστά στους άλλους είναι σωστός άγγελος. Μια ερμηνεία της εν λόγω συμπεριφοράς σχετίζεται με το γεγονός ότι αφενός σας αγαπάει πολύ, αφετέρου είναι σίγουρο και για τη δική σας αγάπη που θα συνεχίσει να είναι αστείρευτη ό, τι και να γίνει. Εν μέρει η διαπίστωση αυτή είναι παρήγορη, αλλά έχει σημασία να του δείξετε ότι αξίζετε περισσότερα.

Εστιάστε την προσοχή σας ποιοτικά. Ακόμα και αν περνάτε πολύ χρόνο με το μικρό σας, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι εστιάζετε πραγματικά σε εκείνο. Μήπως παρασύρεστε από τη ρουτίνα και ενώ κάνετε πράγματα μαζί, έχετε σταματήσει να απολαμβάνετε ποιοτικό χρόνο παρέα παίζοντας, διαβάζοντας ιστορίες ή μαγειρεύοντας μαζί; Αν το νήπιο παρόλο που σας βλέπει κοντά του, νιώθει πως δεν του δίνετε όση προσοχή θα ήθελε, θα προσπαθήσει να την κερδίσει και με τον αρνητικό τρόπο. Δοκιμάστε να του αφιερώνετε χρόνο, όπου θα είστε μόνο οι δυο σας για να κάνετε κάτι που του αρέσει και ενθαρρύνετε την καλή συμπεριφορά.

Παρέχετε ευκαιρίες εκτόνωσης.Σκεφτείτε πόσο μεγάλο αγώνα θα κάνει το μικρό σας για να δείχνει αυτοσυγκράτηση στο νηπιαγωγείο ή όταν είναι με αγνώστους, όχι απαραίτητα επειδή το κάνει συνειδητά αλλά επειδή δεν νιώθει άνετα να κλάψει ή να φωνάξει για να εκφράσει τα έντονα συναισθήματά του. Σε αυτή την περίπτωση δεν είναι παράλογο να ξεσπάει όταν βρίσκεται στο ασφαλές περιβάλλον του σπιτιού και πλέον υπό τη δική σας προστασία, γιατί δεν ξέρει άλλον τρόπο να εκτονωθεί. Εσείς από την πλευρά σας ελέγξτε κάθε πότε και μετά από ποιες δραστηριότητες προκύπτουν αυτά τα ξεσπάσματα άσχημης συμπεριφοράς και προσπαθήστε να διαφοροποιήσετε την ρουτίνα του, ώστε να έχει ευκαιρίες να εκτονώνεται ή για να πραγματοποιεί πιο εύκολα τη μετάβαση από τη μια κατάσταση στην άλλη. Αν για παράδειγμα διαπιστώσετε πως αφού το παραλάβετε από τη γιαγιά που το φρόντιζε ενώ λείπατε θέλει να παίξει ή να ηρεμήσει, αφιερώστε λίγο χρόνο για να παίξετε οι δύο σας στην παιδική χαρά ή για να διαβάσετε ένα βιβλίο ενώ ξεκουράζεται στο δωμάτιό του.

Εξηγήστε τα συναισθήματά σας.Μπορεί το νήπιο να μην έχει αναπτυγμένη την ενσυναίσθηση, αλλά τουλάχιστον έχει την ικανότητα να καταλάβει τι σημαίνει «στεναχωρώ» ή «πληγώνω» κάποιον, ειδικά αν ο άλλος του το εξηγήσει. Όταν λοιπόν, σας φωνάζει, σας δαγκώνει ή σας χτυπάει, πείτε του αμέσως ότι αυτό που κάνει πονάει ή ότι σας στενοχωρεί και ρωτήστε το πώς θα αισθανόταν αν κάποιος συμπεριφερόταν με αυτόν τον τρόπο στο ίδιο.

Αναθέστε τη φροντίδα του στο γονιό που βλέπει λιγότερο. Για να αποφύγετε ακόμα ένα επεισόδιο άσχημης συμπεριφοράς, ειδικά αν αυτό επαναλαμβάνεται σε συγκεκριμένες φάσεις όπως κατά τη διάρκεια του μπάνιου ή πριν τον ύπνο, κάντε ένα διάλειμμα και αναθέστε τη φροντίδα του νηπίου στο γονιό με τον οποίο εκείνο περνάει τον λιγότερο χρόνο. Είναι πιθανόν ο/η σύντροφός να βρει έναν τρόπο να σπάσει τη ρουτίνα έτσι όπως έχει διαμορφωθεί στην αντίληψη του παιδιού και να αποφευχθεί έτσι η άσχημη αντίδρασή του.

Μην το αφήσετε χωρίς να δράσετε.Προφανώς και κατανοείτε τους λόγους που το νήπιο σας συμπεριφέρεται άσχημα (π.χ. επειδή είναι κουρασμένο ή επειδή κάποιος το τρόμαξε ή το στενοχώρησε) αλλά αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να υπομένετε την άσχημη συμπεριφορά ή να το αφήνετε να συνεχίζει. Συζητήστε μαζί του και καθοδηγώντας το θετικά εξηγήστε του πως οι πράξεις του έχουν επιπτώσεις. Χρησιμοποιήστε τις τακτικές πειθαρχίας που συνήθως εφαρμόζετε και θυμηθείτε πως η τιμωρία ή μια ανάλογη συμπεριφορά εκ μέρους σας (π.χ. φωνάζει εκείνο, φωνάζετε και εσείς) έχουν ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα.