Κραυγές ή ψίθυροι;

Ψιθυρίζοντας στο παιδί

Τι θα συμβεί αν δοκιμάζετε να ψιθυρίζετε αντί να φωνάζετε όταν θυμώνετε;

Μία από τις λύσεις που συστήνονται από τους οπαδούς του positiveparentingγια την αντιμετώπιση του νηπιακού ξεσπάσματος είναι οι γονείς να κατεβαίνουν στο ύψος του παιδιού και να του μιλούν ψιθυριστά. Μήπως, λοιπόν, αντί για τις φωνές που δημιουργούν ένταση και κάνουν το αίμα σας να ανεβαίνει στο κεφάλι, να δοκιμάζατε τον ψίθυρο;

Ορίστε μερικοί λόγοι για να το δοκιμάσετε:

Δεν σας έχει συμβεί, όταν κάποιος σας φωνάζει, να φωνάζετε πιο δυνατά για να ακουστείτε εσείς αντί για αυτόν; Την ίδια τακτική πιθανότατα ακολουθεί και το μικρό σας. Στην περίπτωση του ψιθύρου, όμως, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Συγκεκριμένα, το παιδί, στην προσπάθειά του να ακούσει τι του λέτε, θα χαμηλώσει την ένταση της φωνής του, ενώ τις πρώτες φορές θα αιφνιδιαστεί τόσο που θα σταματήσει αμέσως να φωνάζει.

Επιπλέον, με τον τρόπο αυτό το παιδί θα εστιάζει καλύτερα σε αυτό που κάνει και θα είναι γενικότερα πιο ήρεμο μιας και θα απουσιάζουν οι φωνές από το σπίτι. Έτσι θα έχετε και λιγότερες αφορμές για να εκνευρίζεστε ή να θυμώνετε.

Αν δίνετε το παράδειγμα στο πρωτότοκο, μαθαίνοντάς του να ψιθυρίζει στο αδερφάκι του αντί να του φωνάζει όταν για κάποιο λόγο νευριάζει, θα τα βοηθήσετε να χτίσουν μια καλή σχέση μεταξύ τους και θα πολλαπλασιάσετε τις χαρούμενες στιγμές στο σπίτι.

Οι φωνές προκαλούν χειρότερο εκνευρισμό και ένταση ακόμα και σε εσάς τους ίδιους. Αντίθετα το να μιλάτε σε χαμηλούς τόνους θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τον θυμό σας πιο εύκολα και να διατηρείτε όσο μπορείτε την ηρεμία σας.

Θα μπορείτε να εστιάσετε καλύτερα στα σημάδια του θυμού και να διαχειρίζεστε ευκολότερα το συναίσθημα σας. Αυτά τα σημάδια μπορεί να είναι γρήγορη αναπνοή, το τέντωμα του λαιμού, οι αρνητικές σκέψεις, το αίσθημα ότι εκμηδενίζονται οι αντοχές σας.