10 διαφορετικοί τρόποι να αρνείστε (χωρίς να λέτε όχι)!

Όχι στα όχι

Το να πείτε «όχι» στο παιδί σας είναι ο πιο εύκολος τρόπος να του αρνηθείτε και να καταλάβει. Είναι, όμως, και ο πιο αποτελεσματικός; Δείτε 10 καλύτερους τρόπους για να κάνετε το μικρό σας να σας ακούει.

 

Το πολύ συχνά «όχι» μπορεί να οδηγήσουν το μικρό σας σε μικρές επαναστάσεις, ενώ η συνεχής χρήση τους θα τα κάνει να χάσουν το πραγματικό τους νόημα. Προτιμήστε να χρησιμοποιείτε την εν λόγω λέξη όταν πρόκειται για καταστάσεις που υπάρχει άμεσος κίνδυνος (π.χ. πάει να πιάσει τον φούρνο). Διαφορετικά, και για να σας ακούει το μικρό σας επιλέξτε να του μιλήσετε με περιφραστικές εκφράσεις εξηγώντας του γιατί δεν πρέπει να κάνει κάτι.

  1. «Ξέρω ότι σου αρέσει το παγωτό, αλλά δεν κάνει καλό να τρως πολύ». Αποφύγετε την υπόσχεση «ίσως αύριο» και δοκιμάστε να δώσετε κάτι εναλλακτικό (παγωμένο γιαούρτι ή smoothies) αντί για το παγωτό, τα γλυκά ή το junk food που ζητάει επίμονα το μικρό σας.
  2. «Το φαγητό είναι για να το τρώμε. Δεν υπάρχει λόγος να το εκτοξεύεις». Αντί να αρχίσετε να φωνάζετε όταν το μικρό σας πετάει το φαγητό του δεξιά και αριστερά, πάρτε του ήρεμα το μπολάκι του και εξηγήστε του γιατί δεν πρέπει να πετάει το φαγητό στο πάτωμα και τους τοίχους. Αντιστοίχως με την ίδια ήρεμη φωνή εξηγήστε στο μικρό σας ότι τα κρεβάτια είναι για να κοιμόμαστε και όχι για να χοροπηδάμε, αν κάνει κολοτούμπες ενώ θα έπρεπε να κοιμάται το βράδυ.Παίζει με το φαγητό του
  3. «Δεν γκρεμίζουμε τα τουβλάκια. Άφησέ με να σου δείξω πώς παίζουμε». Αν το μικρό σας γκρεμίσει με μανία τον πύργο από τουβλάκια που έφτιαξε το αδερφάκι του, δεν σημαίνει ότι ζηλεύει αλλά ότι περισσότερο ότι θέλει να δοκιμάσει και αυτή τη δυνατότητα καθώς του φαίνεται ενδιαφέρουσα. Τα περισσότερα παιδιά δεν θέλουν να τους λένε οι άλλοι τι να κάνουν αλλά αν σας ακούσει να λέτε φωναχτά αυτό που εκείνο σκέφτεται και θέλει, θα νιώσει ότι το καταλαβαίνετε. Ρωτήστε το αν μπορείτε να συμμετέχετε και εσείς για να του δείξετε τον πιο σωστό τρόπο για να παίζει με τους άλλους.
  4. «Κάποια πράγματα χρειάζονται να αναπτυχθούν και να μεγαλώσουν. Ας είμαστε ευγενικοί». Μάθετε στο μικρό σας να συμπεριφέρεται με σεβασμό τόσο στη φυτά όσο και στα ζώα. Μπορείτε να του μάθετε ότι ένα λουλούδι όσο και μια γάτα είναι ζωντανά και έχουν αισθήματα. Αυτό θα το βοηθήσει να αναπτύξει κατανόηση για τα συναισθήματα των άλλων έμβιων όντων.
  5. «Χρησιμοποιούμε τις λέξεις αντί για τα χέρια μας». Πρόκειται για μια έξυπνη εκδοχή του «μη χτυπάς την αδερφή σου». Είναι σημαντικό να σταματήσετε επί τόπου την επιθετική συμπεριφορά και στη συνέχεια με ηρεμία να επισημάνετε την συμπεριφορά που επιθυμείτε, λέγοντας π.χ. δεν χρησιμοποιούμε ποτέ βία. Σε πολλές περιπτώσεις ένα νήπιο αντιδρά έτσι είτε γιατί εκφράζει την απογοήτευσή του είτε γιατί επιζητά την προσοχή. Βοηθήστε το μικρό σας να ηρεμήσει όταν είναι θυμωμένο και ρωτήστε το τι θέλει όταν μοιάζει λυπημένο. Επίσης βοηθήστε το να προσδιορίσει τα συναισθήματά του κάθε φορά και μόλις γίνει αυτό λύστε το πρόβλημα.
  6. «Δεν σε καταλαβαίνω αν μουρμουρίζεις με αυτόν τον τρόπο. Πες μου τι θέλεις με την κανονική σου φωνή». Αντί να του πείτε «μην μουρμουράς», ενθαρρύνετε το μικρό σας να επικοινωνεί με απλές λέξεις. άλλωστε το πιο σημαντικό κίνητρο για το μικρό σας είναι μπορεί να ακούγεται και να ανταποκρίνονται οι άλλοι σε αυτά που λέει. Σύμφωνα με αυτή την προσέγγιση το παιδί έχει την επιλογή όχι μόνο να αλλάξει τον τόνο της φωνής του αλλά και την συμπεριφορά του.
  7. «Πρόσεχε. Η μαμά θα σε τσακώσει». Ο περισπασμός και το χιούμορ είναι μια καλή στρατηγική για νήπια που είναι πεισματάρικα ή θυμώνουν εύκολα. Στα παιδιά αρέσει πολύ να γελούν, οπότε δοκιμάστε να κάνετε κάτι αστείο ή γελοίο την επόμενη φορά που κάνει κάτι που δεν σας αρέσει, όπως να ρίχνει την μπάλα μέσα στο σπίτι. Για παράδειγμα, κυνηγήστε το με αστείο βήμα ή γελοία φωνή σε ένα άλλο δωμάτιο όπου θα μπορεί να απασχοληθεί με κάτι άλλο.
  8. Φόρεσε τα παπούτσια σου«Μπορώ να έχω το τηλέφωνο; Εσύ μπορείς να κρατήσεις κάποιο άλλο παιχνίδι».Αν το μικρό σας επιμένει να παίζει με το κινητό σας τηλέφωνο κάθε φορά που βγαίνετε έξω, αντικαταστήστε το με ένα παρόμοιο αντικείμενο ή παιχνίδι.
  9. «Φόρεσε  τα παπούτσια σου. Τα βγάζουμε μόνο μέσα στο σπίτι». Αντί να του πείτε μην βγάζεις τα παπούτσια σου, εξηγήστε του τι είναι αυτό που θέλετε να κάνει. Παρομοίως εξηγήστε ότι το μαγιό το φοράμε στην παραλία και όχι στην παιδική χαρά ή ότι οι καρέκλες είναι για να καθόμαστε και όχι για να στεκόμαστε όρθιοι.
  10. «Σταμάτα!», «κίνδυνος» ή «ζεστό». Πολλές φορές το «όχι» δεν είναι αρκετό για να προειδοποιήσετε για έναν ενδεχόμενο κίνδυνο, συνεπώς θα χρειαστείτε άλλες λέξεις αλλά και διαφορετικό τόνο στην φωνή σας. Για να δείξετε ότι κάτι είναι επικίνδυνο, ανεβάστε τον τόνο της φωνής σας, κουνήστε το δάχτυλό σας και πάρτε ακόμα μια έκφραση φόβου. Αν το μικρό σας πάει να βάλει το χέρι του στο φούρνο ακόμα και αν αυτός είναι σβηστός, εκφράστε τον φόβο σας με λέξεις και εκφράσεις του προσώπου και απομακρύνετε το από το σημείο.

Διαβάστε ακόμα το «Εναλλακτικές στα όχι και στα μη».