Η ώρα της κουβέρτας

Η ώρα της κουβέρτας

Μια άσκηση για να μάθει να κάθεται ήσυχο σε ένα προκαθορισμένο σημείο.

Τα νήπια, όπως και όλοι οι άνθρωποι εδώ που τα λέμε, δεν μπορούν από την φύση τους να κάτσουν σε ένα σημείο για πολλή ώρα. Ωστόσο, το να παραμένουν σταθερά κάπου κάνοντας ησυχία είναι μια δεξιότητα που μπορούν να αναπτύξουν και «η ώρα της κουβέρτας» μπορεί να τους την διδάξει.

Στην ουσία πρόκειται για μια απλή άσκηση που μπορεί να ξεκινήσει ήδη από την ηλικία των 12 μηνών (χωρίς υπερβολικές χρονικές απαιτήσεις). Φυσικά, όπως και καθετί άλλο, χρειάζεται χρόνο και προσπάθεια στην διδαχή και την εξάσκηση.

Πως θα ξεκινήσω;

Ξεκινήστε απλώνοντας στο πάτωμα μια κουβέρτα και τοποθετώντας το παιδί πάνω της με μερικά παιχνίδια. Πείτε του «από σήμερα ξεκινάμε την ώρα της κουβέρτας» και εξηγήστε του πως θα πρέπει να κάτσει πάνω στην κουβέρτα και να παίξει ήσυχα. Μέχρι να τελειώσει η ώρα της κουβέρτας δεν επιτρέπεται να φύγει από αυτήν.

Στην αρχή, καθίστε κι εσείς μαζί του σιωπηλά και χωρίς να παίζετε και ανακατευθύνετέ το παιδί στην κουβέρτα εάν …δραπετεύσει. Αργότερα, θα μπορείτε να κάθεστε στον καναπέ ή να μετακινήστε στο χώρο. Άλλωστε, όπως θα παρατηρήσετε, τα παιδιά συνήθως αγαπούν τέτοιες δραστηριότητες και πολλές φορές τις ζητούν από μόνα τους.

Πόση ώρα διαρκεί;

Επιλέξτε προσεκτικά την χρονική στιγμή που θα εφαρμόσετε την «ώρα της κουβέρτας» αποφεύγοντας τις ώρες που πεινάει ή είναι κουρασμένο. Αμέσως μετά το πρωινό είναι μια καλή χρονική στιγμή για να ακολουθήσετε την συγκεκριμένη δραστηριότητα. Ταυτόχρονα, προσέξτε και την διάρκειά της, μιας και δεν θέλετε το παιδί να βαρεθεί και να αντιδράσει. Ακολουθεί ένα ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα:

1η Μέρα: 2 λεπτά

2η Μέρα: 4 λεπτά

3η Μέρα: 5 λεπτά

4η Μέρα: 7 λεπτά

5η Μέρα: 10 λεπτά

6η Μέρα: 10 λεπτά

Και πάει λέγοντας… Όσο περνάει ο καιρός θα δείτε ότι το μικρό σας θα μπορέσει να κάθεται ήσυχο και να παίζει στην κουβέρτα του μέχρι και 30 λεπτά. Επαγρυπνάτε, ωστόσο, για σημάδια ανίας, ώστε να σταματάτε την ώρα της κουβέρτας εγκαίρως ώστε να μάθει να την αγαπάει και να την αναζητά.